Hindistan Parlamentosu'nun alt meclisi Lok Sabha, Kongre ve Trinamool Kongresi (TMC) de dahil olmak üzere Muhalefet partilerinin protestolarına rağmen Vatandaşlık Değişiklik yasasını onayladı.
Yasa 31 Aralık 2014'ten önce Hindistan'a giren Afganistan, Bangladeş ve Pakistan’dan gelen Müslümanlar hariç azınlık göçmenlerine Hindistan vatandaşlığı verme kararını kapsıyor.
Kanuna göre, Bangladeş, Pakistan ve Afganistan’dan bülkeye göç etmiş olan ve Hindistan’da en az 6 yıl ikamet etmiş olan Hindu, Hristiyan ve Sihler’e vatandaşlık verilecek.
‘’Ülke bölünüyor’’
Hindistan Komünist Partisi (CPM) Milletvekili Muhammed Salim, vatandaşlığın din temelinde verilemeyeceğini söyleyerek ‘’Seçimler göz önüne alındığında ülke bölünüyor’’ ifadelerini kulandı.
Senatoya sunulan yasa Asam kentinde Müslümanların protestolarına sebep olmuştu. Gösteriler sırasında ‘Kuzeydoğu Öğrencileri’ adlı platform üyeleri Hindu Ulusal Bharatiya Janata (BJP) Partisi’ne ait binalara saldırmıştı.
Kararın onaylanmasından sonra bölgede protestolar yeniden alev aldı.
Tartışmalı yasa, son on yılda Bangladeş, Pakistan ve Afganistan'dan kaçarak bu ülkeye yerleşen milyonlarca Müslümanı ilgilendiriyor.
Hindistan’da etnik gruplarla bölge halkı arasında ara sıra gerginlikler yaşanıyor. Azınlıkların sayısı 33 milyonu buluyor. 1955 Vatandaşlık Yasasına göre, bir kişi seyahat belgeleri olmadan Hindistan'a girmiş ya da seyahat belgelerinde belirtilen tarihten fazla kalmışsa, “yasadışı göçmen” olarak nitelendiriliyor.