İmamoğlu: Adayım demedim yola çıkıyorum dedim; siyaset sadece siyasi partilerden ibaret değil

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, merakla beklenen ve siyasi yol haritasını açıklayacağı düşünülen konuşmasını gerçekleştirdi. İstanbul adaylığından, CHP’deki değişime, 28 Mayıs yenilgisinden umutsuz seçmene kadar çok sayıda konuya değindi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Ekrem İmamoğlu, Haliç Kongre Merkezi’nde basın açıklaması düzenledi.

Ekrem İmamoğlu, “31 Mart 2024 yerel seçimlerinde vatandaşlarımızı beraber yol yürümeye davet ediyorum. İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır ben bu sözü çok önemsiyorum” diye konuştu:

İstanbul'u kazanan Türkiye'yi kazanır sözünü sadece seçim galibiyeti olarak değil gelecek tahayyülünün hayata geçtiği şehir olarak da anlıyorum”

İmamoğlu bununla birlikte 2024’teki yerel seçimlerde yeniden İBB adaylığı ile ilgili doğrudan bir açıklama yapmadı hatta “Adayım demedim, yola çıkıyorum dedim” ifadesini kullandı.

Basın mensuplarının adaylığını ilan edip etmediği ile ilgili sorulara “Adayım demek siyasi olarak doğru değil. Aday olmanın süreçleri ve usülleri vardır. Uzlaşma benim doğal kültürümde olan bir şey. Yanlışla uzlaşmam, doğru ile uzlaşırım. İstanbul meselesi kişisel beka olmamalıdır” yanıtı verdi.

“2024’te rakibimin kim olduğunu biliyorum” 

İBB Başkanı İmamoğlu’nun dikkat çeken ifadelerinden biri de bu oldu. 

İmamoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı kast edip etmediği yönündeki soruya “Gerekli cevabı verdiğimi düşünüyorum” cevabı verdi.

"Siyasi hayatımın ana amacı vatandaşlarımızı çaresizlikten kurtarmak"

Konuşmasına toplumun karşı karşıya kaldığı ekonomik zorluklarla başlayan İBB Başkanı İmamoğlu, hükümetin tek haneli enflasyon hedefinin gerçekçi olmadığını, mutfakta üç haneli enflasyon yaşandığını belirtti: 

Bu kadar verginin toplandığı coğrafyada açlık ve yoksulluk olmamalı, oluyorsa paylaşım sorunu vardır. Siyasi hayatımın en önemli amacı vatandaşlarımızı bu çaresizlikten kurtulmalarını sağlamak”

Geçtiğimiz dört sene içinde İBB’nin iktidarın baskılarıyla karşı karşıya kaldığını ifade eden İmamoğlu, İstanbul’u Türkiye'nin laboratuvarı olarak niteledi: 

25 yıllık bir dönemden sonra İstanbul'da oluşturduğumuz yönetimle Türkiye'nin teminatı olduğumuzu kanıtlıyoruz. Tıpkı  partimizin ve ittifakımızın yönetimi altındaki diğer şehirlerde olduğu gibi. Hayatım boyunca bir koltuğa değil hep bir misyona aday oldum. Bugün bu misyon Türkiye'nin yeni bir vizyona sahip olması vizyonudur”

“Risk almadan başarı olmaz, kendimi İstanbul’a mühürlü görüyorum”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçimleri için açıktan adaylığını açıklamasa da yarışa girdiğinin mesajını “İstanbul’la Türkiye'yi mühürlü görüyorum. Kendimi İstanbul’la mühürlü görüyorum” sözleriyle ima etti, 2019’daki gibi İstanbul ittifakını kurmak için elinden geleni yapacağını söyledi.

İBB Başkanı İmamoğlu "Dönüşümü başaramazsak milletimizin hayal kırıklığının kalıcı hale gelmesi en önemli risktir, bu da yerel seçimlerin kazanılmasında  çok büyük bir engeldir" dedi, halihazırdaki siyasi tablonun ittifaklar ve muhalefetin işbirliği özelinde 2019’a göre farklılık teşkil ettiği ile ilgili tespitler ile ilgili “Risk almadan başarı olmaz 2019'daki aldığım risk ortada” yorumu yaptı.

“Siyaseti siyasi partilerden ibaret görmedim”

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun açıklamalarının satır aralarında İstanbul adaylığı, iktidar eleştirisi, ekonomik güçlükler ve Türkiye vizyonunun yanı sıra partisi CHP’deki değişim tartışmaları da vardı: 

Hayatımın hiçbir döneminde siyaseti sadece siyasi partilerden ibaret görmedim. Ama gücünü yerelden alan bir siyasetçi olarak siyasetin gücünü toplumdan aldığına inandım. 

İmamoğlu’ndan CHP’de değişim mesajları 

“Güçlü ama demokratik ve denetlenen bir liderlik anlayışının altını çiziyorum. Cesur bir demokrasi cesur liderlerle mümkün olabilir” sözleri İBB Başkanı İmamoğlu’nun CHP’de değişim tartışmalarına ilişkin konuşması boyunca yaptığı vurgulardan sadece biriydi.

İmamoğlu, parti içindeki sıkıntıların yerel seçimler yolunda bir köşeye bırakılması gerektiğini söyledi ancak iletişim içinde olduğunu söylediği ve "Değişimin yolunu açacağına inanıyorum" diye tanımladığı CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu  ismini vermeden eleştirdi:

Mayıs 2023'te yaşadığımız hayal kırıklığı beni cok üzmüştür. Bu hayal kırıklığının nedenlerinden biri de yenilginin sorumluluğunu üstlenildiğinin gösterilmemesidir. Bu mağlubiyetin partimizde köklü bir yenilenme anlayışının başlamasına vesile olduğunu da görüyorum. Partimin değişimi ve dönüşümü siyasi hayatımın önemli bir misyonudur. CHP ikinci parti olmakla övünemez, övünmemeli. CHP önderliğindeki toplumsal muhalefetin yerel seçimleri kazanması zorunluluktur. Önümüzdeki seçimlerde sadece belediye başkanlıklarını değil belediye meclislerini de kazanmak zorundayız, uyum içinde çalışmak çalışmak zorundayız. Seçimlerde İstanbul'u yeniden kazanmak için bir araya gelmeliyiz. Aramızdaki tartışmaları bir kenara bırakıp beraberce hareket etmemiz gerekiyor. 2019'da olduğu gibi partiler üstü ittifak için elimden geleni yapacağım”

İmamoğlu’ndan umutsuz muhalif seçmene mesaj

İBB Başkanı İmamoğlu, 28 Mayıs’taki seçim yenilgisi sonrası muhalif seçmenin umutsuzluk ve hayal kırıklığına kapılmaması gerektiğini, bunun yolunun ise değişimden geçtiğini ifade etti: 

Dünyada bağımsızlık savaşı örgütleyip ülke kurmuş çok az parti vardır. CHP küçük iktidarların partisi olamaz, bununla tatmin olmak da bu alışkanlık da sona ermelidir. Bu dönüşümü başaramadığımız takdirde milletimizde oluşan hayal kırıklığının kalıcı hale gelmesi en önemli risktir. Demokrasimizin esas olarak karşı karşıya bulunduğu en önemli tehlike, milletimizin umutsuzluğu ve beklentisizliğinin yapısallaşmasıdır. Bunu tam tersine çevirebiliriz. Partimin evladı olarak bu dönüşüme katkı sunmaya devam edeceğim”

İmamoğlu, CHP liderliği için Özgür Özel’e destek verecek mi?

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu bununla ilgili sorulara “28 Mayıs'tan sonra yaptığım açıklamada neredeysem tam da oradayım. En üst düzeyde bu sürece dönük mücadele vereceğimi konuşmamda da söyledim. Varsayımlar üzerinden konuşmayı doğru bulmuyorum” cevabı verdi. 
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)


CHP'de kurultay tarihinin henüz belli olmadığını ifade eden İmamoğlu, sürecin olgunlaşması gerektiğini belirttti:

Bu açıklamaları yaparken özellikle İstanbul'da kongrelerin nasıl bir dönüşüm içinde olduğunu gözlemliyorum. Yaptığım açıklamanın ne kadar sorumluluk bilincinde olduğunun altını çizmek isterim. Dönüşüm sürecinde elbette ki temennilerim vardı. Bu temennilerimi kendi isteğimle 4 kez Sayın Kılıçdaroğlu'na ilettim. CHP'nin tarihini bilen geçmişi tertemiz evlatları vardır. Bunlardan biri Özgür Özel'dir başkaları da vardır. Bunlar zaman içerisinde konuşulur”

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU