"Aliya"nın hikayesi Cezayir'deki "Başkanlar ve Sefiller" mezarlığı

Sahibi, servetini fakirlere hizmet etmek için kullandı ve 1930'da ölüleri ücretsiz olarak gömmek için Fransız yetkililere verdiği bir arazi parçasını satın aldı

Cezayir başkentindeki yüksek mezarlığın girişi (İletişim siteleri)

Cezayir'deki mezarlıklara halk arasında saygı duyulur ve hürmet edilir. Zira bunların büyük bir kısmı iyi ebeveynlere atfedilir.

Bununla birlikte, "Aliya" mezarlığı, toprakları altında gömülü olan cumhurbaşkanları, devrimci liderler ve direniş savaşçılarıyla olan ilişkisi nedeniyle en ünlüsü olmaya devam ediyor.

Sahibinin hikayesi de Arap dünyasında ve uluslararası düzeyde yankı uyandırıyor Peki hikayesi Cezayirlilerin hayran olduğu ve gururlandığı bu "Aliya" kim?

Ülkedeki en önemli tarihi delillerden ve en önemli kutsal yerlerden biri olan "Aliya" mezarlığı, 1886 yılında ülkenin merkezinde bulunan Sur el-Gazlan şehrinde doğan Aliya bint Muhammed Boutera'ya atfedilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aliya Cezayir'in en zengin insanlarından biriydi ve servetini fakir ve muhtaçlara hizmet etmek için kullanan kadınlardan biriydi.

1930'da bir arazi satın alarak, burayı ölü Müslümanların ücretsiz olarak defnedildiği bir mezarlık yapmak amacıyla Fransız makamlarına verdi.

Fransız sömürge yönetimi, ölülerini gömmek için Cezayirlilere aciz bırakan ücretler koydu.

Aliya ayrıca çölün kenarındaki M'sila vilayetindeki Sidi İsa bölgesinde yetim kızlara eğitim vermek için kendi parasıyla bir okul kurdu.

Hayır işleri ve Allah yolunda çok harcaması, fakirlere hizmet etmesi, muhtaçlara yardım etmesi ve yetimlere yardım etmesi ile meşhurdu ve bu da onu toplum tarafından saygı gören biri yaptı.


Erdemli zengin

Ne zaman Cezayir tarihi bir şahsa, cumhurbaşkanına veya lidere veda ederse onun da adı anılır.

Servetini artırmak için ticaret alanında çalışan ve başkentte, memleketi Sur el Gazlan’ da, Bou Saada’ da, Djelfa ve başka yerlerde binlerce hektar araziye sahip olan bir kişiydi.

Başkent Cezayir'de görev yapan Bou Saada şehrinden Kermiş Muhammed adında bir öğretmenle evlendi ama hiç çocuğu olmadı.

Dini bayramlarda ve geleneksel günlerde, fakirler ve muhtaçlar için ziyafetler düzenler, onları giydirir ve beslerdi.

Evi, kalacak yeri ve yiyeceği olmayan herkes için bir varış noktası olduğundan herkes onun erdemini, ahlakını ve cömertliğini övüyordu.

Resmi kayıtlara göre 1932 yılında vefat etti ancak tarih kitaplarında çelişkili anlatımlar mevcut.

İçlerinden biri "Aliya"nın kırklı yaşlarında ölmediğini, daha yaşlı bir kadın olduğunu söylüyor.

Komşuları onu kefene sarılmış ve ortalığı misk kokusu sarmış halde bulmuşlar. Bu yüzden öldüğü gece mübarek görülüyordu.

Başka bir rivayet, Aliya’nın 1932'de zehirlenerek öldüğünden ve bunun nedeninin, geniş mülklerinin kontrolünü ele geçirmek için onu zehirleyen ailesi olduğundan bahseder.

Memleketi Sur el Gazlan şehrine gömüldü ve mezarı üzerine salih veli Aliya Hamza yazıldı.
 


Devletin resmi mezarlığı

Mezarının üzerine "Fransa tüm parasını toplasaydı ve sonra beni bu parayı alıp köle olmak ya da özgür ve fakir olmak arasında bir seçim yapmaya zorlasaydı fakir ve özgür olmayı tercih ederdim" yazdıran Cezayir devletinin kurucusu Emir Abdülkadir, Lalla Fatma N'Soumer, merhum başkanlar Ahmed bin Bella, Huari Bumedyen, Şadli Bencedid, Muhammed Budiaf, Ali Kafi, Abdülaziz Buteflika ve kurtuluş devriminin liderleri, Larbi bin Mehdi, Colonel Amirouche, bakanlar, büyükelçiler ve bilim adamlarının yanı sıra sanatçı Verde el Cezayirî bu isimlerin hepsi Cezayir devletinin "Aliya Mezarlığı" veya "resmi mezarlığı" arazisine gömüldü.

Burası, direniş savaşçıları da dahil olmak üzere cumhurbaşkanları ve diğer devrimci liderlerin naaşlarının bulunduğu Şehitler Meydanı kabul ediliyor.

Burası ülke tarihindeki önemli isimlerin ruhları için gül buketleri yerleştirmek üzere Cezayir'i ziyaret eden yabancı liderlerin önemli duraklarından biri.

80 hektarlık bir alanı kaplayan "Aliya" mezarlığı veya başkent sakinlerinin tabiriyle "Aliya nekropolü" Cezayir vilayetinde, uluslararası havalimanının yakınında bulunuyor.

Çoğu Müslümanlar için olan 250 binden fazla mezar içerir ve diğer varış yerleri, İkinci Dünya Savaşı'nda ölen Hıristiyanlar ve İngiliz ve Amerikan askerleri için yapılmış.

2000 yılından sonra Cezayir'e akın eden Çinli işçilere adanmış mezarların yanı sıra, İbadi doktrinini benimseyen bir grup Cezayirli olan "İbadiler"e adanmış bir destinasyon da bulunuyor.
 

Liderlerin mezarlığının adını aldığı erdemli Cezayirli (İletişim siteleri).jpg
Liderlerin mezarlığının adını aldığı erdemli Cezayirli (İletişim siteleri)

 

Aynı şekilde fakir ve basit insanlar da "Aliya Mezarlığı"na defnedildi, bu da bazılarının burayı "reislerin ve sefillerin" mezarlığı olarak tanımlamasına neden oldu.

Her cuma burada şehitlerin ruhları için dua etmeye gelen vatandaşların kalabalığını mezarlıkta ağırlıyor ve halktan insanlar için günlük cenaze ve defin törenleri yapılıyor.


Mezarlığın dijitalleştirilmesi

Devlet mezarlıklara büyük önem veriyor. Cezayir valiliğinin çıkarları, 1840'tan bağımsızlık dönemine kadar "Aliya" mezarlığı seviyesindeki mezarların ve ölülerin kayıtlarının dijitalleştirilmesini tamamladı.

İçişleri Bakanlığı daha önce mezarlıklarla ilgili tüm bilgileri işlemek ve kullanmak için tüm bunları içeren ulusal bir mezarlık veri tabanının kurulmasını emretmişti.

Bu emir, söz konusu kutsal mekanlara tanıdık olan bazı olumsuz olaylara karşı acil önlem almak amacıyla verilmişti.

İslami ve Avrupa mezarlıklarının sayılmasını ve her mezarlık için ayrı ayrı bilgiler içeren ve mübadele ile ilgili programlanmış işlemleri anlatan bir kimlik kartı hazırlanmasını talep etti.

Ölülerin kutsallığını korumak ve bazı şarlatanlar tarafından "sahur" ve "tılsımlar" yaymak ve hatta kullanılmak üzere ölülerin organlarını çalmak için tüm mezarları açıp yok etme noktasına varan saldırılardan mezarlıkları güvence altına almak için mezarlıkların güvenlik kameraları ile donatılmasına karar verilmiş.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU