Şam Havalimanı İran’a satılıyor

Suriye’de 50 kamu sanayi kuruluşu, 5 yıldır özelleştirme listesinde

Şam Uluslararası Havalimanı çevresi. Fotoğraf: Arşiv

Boğucu ekonomik yaptırımların ve kamu sektörü kurumlarının gerilemesinin ağırlığı altında "Esad rejimi", sorunlu kamu şirketlerini yönetmek ve işletmek amacıyla kamu ve özel sektör arasında ‘katılım’ eğilimini teşvik etmeye çalışıyor.

Rejimin resmi yaygın organı El-Baas gazetesi, Şam Uluslararası Havalimanı işletmesi için devletin yüzde 51’lik payını adı ve kimliği açıklanmayan özel sektörden bir ortağa vermeyi planladığını yazdı.

Şarku’l Avsat’ın El-Baas’tan aktardığı habere göre gazete, özel ortağın sivil havacılıkta çalışmak için sektörün sağladığı sorumlulukları üstleneceğini belirtti. Bu sorumluluk, yolcu ve eşyanın hava yoluyla taşınması, uçak mülkiyeti, satın alma, kiralama ve yatırımı, uçuş ve hizmetleri ve yer hizmetleri organizasyonu ile ilgili tüm iş ve hizmetlerin yürütülmesini kapsıyor.

Şam’daki finans kaynakları, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, hükümetin kamu ve özel sektör ortaklığına ilişkin 5 sayılı kanunun çıkarıldığı 2016’dan bu yana durgun ve sorunlu kamu sektörü şirketlerini özel sektöre devretmeye başladığını söyledi. Kaynaklara göre hükümet, yerel, İranlı ve Rus iş insanlarına ve şirketlere, on yıldan fazla bir süredir savaş yolsuzluğu ve ekonomik yaptırımlarla aşınmış olan kamu hizmetlerinin, altyapının veya kamu sektörüne ait projelerin iyileştirilmesine, yönetilmesine ve işletilmesine yatırım yapmaları için kapı açtı.

Hükümet, 5 yıl önce Mühendislik Kuruluşu’na bağlı 6 şirket, Kimya Endüstrileri Kuruluşu’na bağlı 8 şirket, Gıda Endüstrileri Kuruluşu’na bağlı 7 şirket de dahil olmak üzere 5 yıl önce özelleştirme listesine yaklaşık 50 kamusal sanayi şirketini dahil etmişti. Bu şirketler, özel sektörden veya rejim müttefiki olan ülkelerden gelen şirketlerden faiz almadı.

Kaynaklar, Suriye hükümetinin daha önce 2017’de İran’a ulaşım, Şam için yeni bir havalimanı ve Lazkiye’de bir liman inşaatı alanlarında iş birliği teklif ettiğine dikkat çekti. İki ülke, en son uluslararası şartnamelere ve havalimanlarının inşasını yöneten uluslararası yasalara uygun olarak yeni bir havaalanı ve liman inşaatı üzerinde çalışma konusunda uzlaşı sağladı. Kaynaklar, 2018’de Rus tarafının Suriye- Rusya ortak komitesine, ‘Bot’ sistemi uyarınca Şam ve Halep havalimanlarının rehabilitasyonu ve yatırımı teklifinde bulunduğunu da sözlerine ekledi. ‘Bot’ sistemi, özel sektörden bir yatırımcının, devletten ruhsat aldıktan sonra, imtiyazın belirlediği bir süre boyunca bir altyapı projesi yapıp işletmesini ve yönetmesini ifade ediyor. Rusya’nın iki havalimanına ilişkin teklifi, iki taraf arasındaki görüşmeler çerçevesinde kalırken, Tartus Limanı Genel Şirketi ile Rus ‘STG Engineering’ şirketi arasında Tartus limanının yönetimi ve yatırımı için sözleşme imzalandı.

Kaynaklar, Şam Uluslararası Havalimanı yatırımının İranlı şirketlere Suriye’deki Rusya- İran ‘kota dengelerine’ göre verildiğini dile getirdi. Kaynaklara göre İranlı yetkililer, Suriye havalimanlarını iyileştirmeye ve modernize etmeye hazır olduklarını birçok kez dile getirdi. Suriye- İran Ekonomi Komitesi, Şam’daki son toplantılarında, gerekli altyapıyı sağlamanın ve uçuşları gerçekleştirecek havayollarını seçmenin yanı sıra, yolcu ve bagaj taşımacılığı için uçuşların artırılmasını görüştü. Havacılık sektöründe eğitim, bakım ve hizmetlere yönelik standartlar ve merkezler üzerinde anlaşmaya varıldı.

Şam Uluslararası Havalimanı, İsrail’in tekrarlı bombardımanlarına maruz kalıyor. Haziran 2022’de iki hafta ve Ocak 2023’te birkaç gün hizmet dışı kaldı.

El-Baas gazetesinin özel kaynaklardan aktardığına göre, Şam Uluslararası Havalimanı’nın özel sektör tarafından işletilmesine ilişkin sözleşmede odaklanılan ana maddeler arasında, ‘havalimanının beşeri sermayeye ait teknik ekiplerin çalışmaları için yetenek ve lojistik destek araçlarının güvence altına alınmasına ek olarak, bakım ve rehabilitasyonun, havalimanının sahip olduğu teknik personelin yetenek, kabiliyetleri ve uzmanlığı ile koordineli olarak ortak tarafından sağlanmasının gerekliliği’ de yer aldı.

Havayollarından acentelik alınmasına, yurt içinde ve yurt dışında şubeler açılmasına paralel olarak ayrıca, özel ortağın geliş ve gidiş hareketine hizmet edecek ekipman, kamyon, vinç ve kara taşıtları gibi gerekli yapıları sağlaması bekleniyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU