Arap ve Avrupalı yetkililer, Körfez ile Avrupa Birliği arasındaki stratejik ilişkilerin başta güvenlik ve enerji olmak üzere birçok konuda önemli gelişmelere tanık olduğunu ve siyasi diyalogların iki taraf arasındaki koordinasyonu güçlendirdiğini belirtti.
Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Avrupa Birliği (AB) liderlerinin bu ilişkileri daha üst seviyelere taşımak için ortaya koydukları çabalara rağmen, yetkililer ve uzmanlar bu çabaların sahadaki uygulamalarında zorlukların olduğuna inanıyor.
KİK Siyasi İşler ve Müzakerelerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Abdulaziz el-Uveyşık, KİK ile AB arasındaki ilişkilerin çok iyi bir konumda olduğunu vurguladı. Uveyşık, siyasi diyalog, güvenlik ve enerji konusunda atılan yeni adımlara işaret etti.
Uveyşık, Cidde merkezli düşünce kuruluşu Körfez Araştırma Merkezi tarafından düzenlenen Körfez’den ve Avrupa’dan yetkililerin katıldığı bir video konferansta, taraflar arasındaki ilişkilerin önemi hakkında konuştu.
Uveyşık, “Bu ortaklıkta daha güçlü bir siyasi diyalog kurmak üzere 12 konu üzerinde anlaştık. KİK ve AB ülkelerinin enerji güvenliğinden bahsettiklerini ilk kez net olarak görüyoruz. Daha önce vurguladığımız tüm bu konularda ortak paydada buluştuğumuz için mutluyuz. Her iki tarafta nükleer silahlar da dahil olmak üzere kitle imha silahlarının yayılması konusunda net tartışmalar yapmayı kabul etti” dedi.
Uveyşık, Körfez ülkeleri ve AB’den bu ortaklığa güçlü bir bağlılık olduğunu ancak sahada zorluklar olduğunu vurguladı.
Uveyşık, “Kamuya açık ifadelerden bahsetmek yerine, sahada harekete geçilmesini ve tüm meseleleri tartışmasını istiyoruz. Siyasi diyalog devam ediyor. Şimdi daha ciddi ve daha güçlü hale geldi. Sadece görüş alışverişinde bulunmak yerine zor konulara daha fazla girebiliriz” dedi.
Uveyşık ayrıca her 2 tarafı da büyük amaçları uygulamak için daha fazla kaynak ayırmaya çağırdı ve şöyle dedi:
“Yapacağınızı söylediğiniz şeyi finanse etmelisiniz. Amacımız büyüktür ve ortaklığı daha üst seviyeye çıkarmak önemlidir. Ancak başvuru için sıfır ek kaynak var”
AB Afrika İşleri Dairesi Başkanı Brigitte Loeser ise, AB’nin Körfez ülkeleriyle ortaklıkla ilgilendiğini vurgulayarak, bu ortaklık ve her düzeyde toplantılar hakkında konuşmadan bir gün geçmediğini belirtti.
Loeser, “Bölgesel örgütlerin önemine kuvvetle inanıyoruz ve bunlar daha güçlü olmak istediğimiz uluslararası sistemin kurulmasına yardımcı oluyor. Bu toplantılar sayesinde bölgesel güvenliğin önemli bir konu olduğunun bilincine vardık. Güvenlik yönleriyle ilgilenen çalışma gruplarının nasıl yapılandırılacağı, kurulacağı, canlandırılacağı veya başlatılacağı konusunda bir öneride bulunduk” dedi.
Şarku’l Avsat’a konuşan Kuveyt Üniversitesi’nden Siyaset Bilimci Prof. Dr. Hayla el-Mekimi, stratejik ortaklık belgesinde yer alması gereken bir dizi önemli ilkeye vurgu yaptı. Mekimi, KİK ve AB’deki genel atmosferi bilmenin öneminden bahsetti Suudi-İran anlaşması da dahil olmak üzere ve bu gelişmeye dayanan konulara dikkati çekti.
NATO Savunma Koleji’nde araştırmacı ve danışman olan Silvia Colombo ise taraflar arasındaki üç yapısal soruna işaret etti: Bincisi, kaçınılan siyasi ve insan hakları sorunları pahasına ekonomik iş birliği ve ticaretin serbestleştirilmesi girişimi. İkinci engel, ikili ilişkilerin kurumsal ilişkilere tercih edilmesi.
Colombo, “Üçüncü engel, sivil toplum, iş dünyası, gençlik ve kadın paydaşların diğer sektörleriyle halkın daha fazla katılımı pahasına hükümetler ve resmi organlarla çalışmak. Bu da daha sürdürülebilir iş birliğine doğru hareketi yavaşlattı” dedi.
Colombo’ya göre, engellerin henüz üstesinden gelinmemiş olmasına rağmen, her iki tarafta da daha fazla katılım için büyük bir istek ve beklentiler var. Ayrıca zaman alsa bile işin stratejik olması gerekiyor.
*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.
Şarku'l Avsat