İsveç'te Kur'an yakma eylemi: Türkiye'den peş peşe tepkiler geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır" dedi

Fotoğraf: AA

İsveç polisinin, caminin önünde gösteri düzenlemek isteyen gruba protesto izni vermesinin ardından Irak asıllı Salwan Momika isimli bir kişi Kuran yaktı. Kurban Bayramı7nın ilk günüde gerçekleştirilen eyleme Türkiye’den de peş peşe terkiler geldi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Kurban Bayramı'nın ilk gününde, Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan eylemi lanetledi.

Fidan, Twitter hesabından, İsveç'te yapılan Kur'an-ı Kerim'i yakma eylemine ilişkin paylaşımda bulundu.

Paylaşımda, "Mübarek Kurban Bayramı'nın ilk gününde, Kutsal Kitabımız Kur'an-ı Kerim'e yönelik İsveç'te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum! İslam karşıtı bu eylemlere, ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır" ifadesi kullanıldı.

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik, İsveç makamlarının cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetledi. Çelik, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:

İsveç makamlarının Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kur'an-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz. Daha önce de ifade ettiğimiz gibi Kur'an-ı Kerim'e karşı yapılmış her saygısızlık insanlık suçudur. Bu lanetli eylemlere karşı siyasi ve hukuki her zeminde en güçlü şekilde mücadele etmeye devam edeceğiz.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da İsveç'teki eyleme tepki gösterdi. "İsveç polisinin başkent Stokholm'de bir caminin önünde Kur'an-ı Kerim yakma eylemi yapılmasına izin vermesi skandaldır" diyen Tunç,  "Din ve vicdan özgürlüğü en temel insan hakkıdır. İnsanların kutsallarına hakaret, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilemez, hiçbir mahkeme kararı bu hakareti meşrulaştıramaz, bu durum hiçbir demokratik hukuk devletinde korunamaz" ifadelerini kullandı. Tunç mesajında şu görüşlerini paylaştı: 

Lanetlenmesi gereken bir eyleme müsaade edilmesi özellikle müslümanlar için, içinde bulunduğumuz kutsal bayram günlerinde inancımıza yapılan açık saldırıdır. Özellikle NATO zirvesi öncesinde Türkiye’nin müttefiki olmak isteyen İsveç’in yetkili makamları; özgürlük kisvesi altında ülkesinde birbirini takip eden hukuksuzluklara ve provokasyonlara son vermeli gerekli tedbirleri almalıdır

 

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU