"Beyaz topluluk", hacın ilk günlerini geçirmek için çadırlarına akın ediyor

Meteoroloji, sıcaklıkların 40 santigrat derecenin üzerinde olduğunu tahmin ediyor, sağlık yetkilileri koruma için büyük önlemler aldı

Beyt-i Haram'ın hacıları, yarın sabah Arafat'a çıkmadan önce Terviye Günü olarak adlandırılan haccın ilk günlerini geçirmek üzere hazırlanmak için bir durak olarak sabahın erken saatlerinde Mina'ya çadır kente gelmeye başladı.

İslami öğretiler, hacıların Zilhicce'nin 8'inci gününe tekabül eden bu günde ihramlı olarak "Mina"ya gelmelerini ve Arafat'ta vakfe yaparak gecelemelerini "müekked sünnet" sayar.

Hayatında bir kere hac yapan Hz. Muhammed'in hayatından iktibasta bulunan fıkhi müdevvenata göre, Hz. Peygamber asırlardır bilinen hac mekanları arasında takipçilerinin, kendilerinin adımlarına bağlı kalmalarını ve ne eksik ne fazla yapabildikleri kadar kendi gösterdiği şekilde yapmalarını emretmiştir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Hacılar haccın en büyük rüknünü yerine getirmek için Mina'dan Arafat'a doğru yola çıkıyor.

Arafat'tan ayrıldıktan sonra tekrar Mina'ya dönerler ve hacın geri kalan dört gününü Mina'daki çadırlarda geçirmek ve bu süre boyunca her gün şeytan taşlamak üzere geceyi Müzdelife'de geçiriyorlar.

Sayıları rekor seviyelere ulaşması beklenen 1,6 milyondan fazla hacı, hacın ilk gününde, "Terviye Günü"nü aşırı sıcak havalarda geçirmek için akın etmeye başladı.

Suudi Arabistan'ın bu yıl hacı sayısı ve yaşı konusunda herhangi bir kısıtlama olmaksızın Müslümanlara hac yapma izni vermesinin ardından dünyanın en büyük çadır kentine dönüşen Mina'da her milletten binlerce hacı sokakları doldurdu.


Bu zorluğa değen bir deneyim

Fransız Haber Ajansı AFP'ye konuşan 59 yaşındaki Suriyeli tüccar Muhammed Hacuc, "Hac yapıyorum ve buna hala inanamıyorum" dedi.

Nijeryalı çalışan 39 yaşındaki Selim İbrahim, "Sıcaklar artsa bile tekrar hac yapacağım. Bu zorluğa değen bir deneyim" diye konuştu.

İbrahim, "bol miktarda su içerek sıcakla yüzleştiğine" dikkat çekti.

Pazar akşamı Mekke'ye yeni gelen yüzbinlerce hacı, Mekke'deki Mescid-i Haram'ı tavaf etmeyi bitirdi ve öğle saatlerinde sıcaklığın 44 santigrat dereceyi aşması nedeniyle birçoğu kavurucu güneşten korunmak için rengârenk şemsiyeler taşıdı.

Hac ve Umre Bakanlığından bir yetkilinin geçen günlerde yaptığı açıklamaya göre, Suudi makamları bu yıl 160 ülkeden 2,5 milyondan fazla hacının "tarihin en büyük hac sezonu" olan haca katılmasını bekliyor.

Bu sayı, geçen yılki hacı sayısını (926 bin hacı) büyük bir farkla aşarken, Suudi Arabistan içinden hacı adaylarının kesin sayısı henüz açıklanmadı.


Drone gözetleme uçağı

Suudi Arabistan'ın El-İhbariyye kanalı, Ulaştırma Bakanlığı'nın yapay zekaya dayanarak hacıları insansız hava araçlarıyla Mina'ya taşıma akışını takip ettiğini bildirdi.

Ayrıca hacıların kutsal yerler arasında hareketini kolaylaştırmak için her biri 11 yolcu taşıyan sürücüsüz otobüsler sağladı.

Haccın menasikini (ritüellerini) gerçekleştirmek, ideal koşullarda bile fiziksel olarak yorucu olabilir, ancak hacılar, sıcaklıklar yoğunlaştıkça ek bir zorlukla karşı karşıya kalıyor.

Hacılar hac menasikini (ritüelleri), kalp kasını durdurmanın yanı sıra, genellikle güneş çarpmalarına ve yorgunluk vakalarına neden olan kavurucu bir güneş ve boğucu bir atmosferde gerçekleştiriyorlar.

Ancak hacılar, özellikle Suudi yetkililerin yaşlıların ve hastaların karşılaşabileceği sağlık engellerini aşmak için her türlü çabayı göstermesiyle bu acıyı kollarını açarak kabul ediyor.

Ulusal Meteoroloji Merkezi, Hac sezonunda Mekke'de gündüz sıcaklığının 43 ila 45 derece arasında değişeceğini tahmin ediyor.

2017'den bu yana Hac sezonu, Suudi Arabistan ve Körfez bölgesinde en sıcak olan Ağustos, Temmuz ve Haziran aylarına denk geliyor.

Pazar günü kendini çok yorgun hisseden ve tıbbi müdahaleye ihtiyaç duyan 62 yaşındaki Faslı tüccar Rahim Abdunnasırın eşi Habiba'ya bu sıcak havanın darbesi çok vurdu.


İklim en büyük zorluk

Haram'ın bitişiğindeki bir otelin gölgesinde yatarken başından aşağı su döken Rahim, "Fas'a kıyasla burası çok sıcak ve kendimizi bitkin hissediyoruz" dedi.

Sağlık Bakanlığı, hacı adaylarına gündüzleri şemsiye kullanmaları çağrısında bulunurken, "güneş çarpmasından korunmak" için çeşitli ipuçları verdi.

Suudi makamları kutsal başkentteki tıbbi prosedürleri güçlendirdi. Resmi medya, 190 ambulansın konuşlandırılmasına ek olarak 4 hastane ve 26 sağlık merkezinin "Mina" bölgesindeki herhangi bir sağlık vakasıyla ilgilenmeye hazır olduğunu söyledi.

Mescid-i Haram'ın avlularında günün her saati uzun direklerden ve devasa fanlardan su püskürtülürken, güvenlik görevlileri hacıların yüzlerine su püskürtüyor.

2019'da dünyanın dört bir yanından yaklaşık 2,5 milyon Müslüman, büyük bir güvenlik sorunu oluşturan Hac'a katıldı.

Özellikle Mina'da daha önce de çıkan yangınlar kanlı kazalara neden olduğu için kendine özgü sarı rengine sahip itfaiye araçları her yere yayılmış durumda.

Eşiyle ilk kez hac ziyaretinde bulunan 48 yaşındaki Suriyeli Fevaz Abdullah pazar akşamı "Mina"da ikamet ettiği yeri ararken, "Tarifsiz bir mutluluk duyuyorum. yeniden doğacağımı hissediyorum" ifadelerini kullandı.
 


Çadır kentin hikayesi

Mina, Mescid-i Haram'ın yedi kilometre kuzeydoğusunda, Mekke-i Mükerreme ile Müzdelife arasında yer almakta.

Burası kuzeyden ve güneyden dağlarla çevrili ve hac mevsimi dışında yerleşim olmayan Harem'in hudutlarından biri.

Mekke tarafında Cemratü'l-Akabe ve Müzdelife tarafında Muhassir Vadisi ile sınırlandırılmış bir alan.

Meş`ar, İslam tarihi kitaplarının, peygamberlerin babası İbrahim'in şeytana taş attığı ve oğlu İsmail'i kurban ettiği yer olduğunu yazdığına göre, tarihi ve dini bir statüye sahip.

Daha sonra Müslümanlar Hz. Peygamber'im, yaptığı tek veda haccında bu eylemi tasdik etti ve taş atarak, kurban keserek ve başlarını tıraş ederek onun sünnetine uydular.

Suudi Arabistan'ın Resmi Basın Ajansı'na (SPA) göre Mina, taş atılan "üç sütun" ve içinde bulunan Hz. Muhammed (sav) ve ondan önceki peygamberlerin namaz kıldığı "El-Hayf" mescidinin de aralarında bulunduğu tarihi simge yapılarıyla ünlü.

Mina'da cereyan eden ünlü tarihi olaylar arasında MS yedinci yüzyılın başlarına ve Hz. Peygamberin, peygamberlik görevinin 12'nci yılına denk gelen birinci ve ikinci Akabe biatleri de yer alır.

Birincisi biatte Evs ve Hazrec'ten 12 erkek gelerek Hz. Peygamber'e biat etti. İkincisinde ise hicretin 13'üncü yılında Medine'den 73 erkek ve iki kadın Hac sırasında biat etti ki bu, biat Cemretü'l Akabe'nin kuzeydoğusunda yer alan aynı yerde yapıldı.

Abbasi halifesi Ebu Cafer el-Mansur, bu hatıranın anısına, Akabe Biatı halkına yakın, Sebir Dağı'nın eteğinde bulunan Biat Camii'ni hicri 144 yılında inşa etti.

O dönemde Evs ve Hazreçli Ensar ona destek sözü verdiler. Bu, Peygamber'in türbesinin ve mescidinin bulunduğu, her yıl milyonlarca Müslümanın akın ettiği Medine'ye doğru göç etmeden önceydi.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU