Taliban'ın dini ve siyasi lideri Hibetullah Ahundzade, Afganistan'daki kadınların kendi yönetimi altında daha iyi bir yaşama kavuştuklarını öne sürdü.
Nadiren kamuoyunun karşısına çıkan ve Taliban'ın kurulduğu Kandahar'dan yayımladığı kararnamelerle ülkeyi yöneten Ahundzade, şu ana kadar atılan adımların kadınlara "şeriat kurallarına göre konforlu ve müreffeh bir yaşam" sunduğunu iddia etti.
Ağustos 2021'de Afganistan'da iktidarı yeniden ele geçiren Taliban, kadınların ve kız çocuklarının lise ve üniversitelerde eğitim görmesini yasaklamış ve kadınların parklara, spor salonlarına ve hamamlara girişini engelleyen yeni yasalar çıkarmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Kadınların evden çıkarken örtünmesini zorunlu hale getiren Taliban, birçok kadın devlet görevlisinin işlerine de son vermişti.
Ahundzade, "Toplumun yarısı olan kadınların yaşamının iyileştirilmesi için gerekli adımlar atıldı. Tüm kurumlar kadınların evlenebilmesi, miras ve diğer haklarını kullanabilmesi için yardımcı olmakla yükümlüdür" diye konuştu.
"20 yıllık işgalin kadınların örtünmesi ve yanlış yönlendirilmesiyle ilgili olumsuz yönleri yakında son bulacak" diyen Ahundzade, Aralık 2021'de çıkarılan kararnameyle kadınlara tanınan "haklara" dikkat çekti.
Taliban'ın 2021'deki kararnamesi zorla evlendirmeleri yasadışı ilan etmiş ve kadınlara miras ve boşanma hakkı vermişti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi'nden Richart Bennett geçen hafta konuyla ilgili hazırladığı raporda Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının durumunun dünyadaki en kötü seviyelerden biri olduğuna dikkat çekmişti.
Bennett, "Kadınlara ve kız çocuklarına karşı ağır, sistematik ve kurumsallaşmış ayrımcılık Taliban ideolojisi ve iktidarının merkezinde. Bu durum cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili endişeleri de artırıyor" ifadelerini kullanmıştı.