Ukrayna'daki savaş, Rusya'da onlarca yıldır yaşanan en kötü iş krizine yol açtı. Yüz binlerce işçinin ülkeden kaçması veya savaş cephesine gönderilmesi, ekonomiyi yaptırımlar ve uluslararası tecritle yavaşlatan temellerini zayıflattı.
Geçen yıl yaşanan göç dalgaları (Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana en büyük olanı), uzun vadeli demografik gerileme ile birlikte daralan iş piyasasının kötüleşmesine yol açtı.
Rus şirketleri, programcılardan mühendislere, kaynakçılardan petrol sondajcılarına kadar tüm işlerde yetersizlik yaşanıyor. Bu meslekler, ekonomiyi güçlendirmek için gerekli.
Geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nüfus akışını tersine çevirmek için yetkililere önlemler alma talimatı verdi.
Bu önlemler arasında mali ve sosyal teşviklerin yanı sıra belirli olmayan tedbirler de yer alıyor.
Hükümet, daha önce vergi muafiyetleri, düşük faizli krediler ve tercihli ipotekler gibi teşvikler sunarak teknoloji işçilerini ülkede kalmaya teşvik etmişti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Rusya Maliye Bakanlığı, savaş başladığında kaçan ancak Türkiye, Ermenistan, Orta Asya gibi ülkelerde Rusya işlerinde çalışmaya devam eden yüz binlerce kişiye vergi koymayı önerdi.
Bununla birlikte, bazı Rus yasama organları, ülkeden ayrılan Rusların mülklerini el koyma tehdidinde bulundu, ancak böyle bir yasa henüz geçirilmedi.
Rusya merkez bankası tarafından yapılan bir ankete göre, bu yılın ilk çeyreğinde Rus şirketleri, veri toplamanın başladığı 1998'den bu yana en büyük personel açığını bildirdi.
Finexpertiza anket şirketinin araştırmalarına göre, geçen mayıs ayında yapılan bir araştırma, Rusya'da geçen yılın sonunda 35 yaşın altındaki çalışan sayısı 1,3 milyon kişi azalarak, 1990'ların başından beri en düşük seviyesine ulaştığını ortaya koydu.
Ayrıca, Sovyetler Birliği'nin çöküşünden bu yana Rusya'daki işsizlik oranı en yüksek seviyesine geriledi.
"Beşeri sermayenin kaybı ekonomik bir felakettir"
Vienna Uluslararası Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü'ndeki ekonomi uzmanı Vasily Astrov, 'Wall Street Journal' gazetesine verdiği demeçte, insan sermayesi kaybının ekonomi için felaket olduğunu ve uluslararası yaptırımların da buna eklenmesinin önemli olduğunu belirtti.
Ayrıca, "eğitimli insanların ve yetenekli iş gücünün kaybının önümüzdeki yıllarda ekonomik potansiyeli etkileyeceğini" ekledi.
Rusya'daki işgücü yetersizliği krizi, diğer krizlerle kesişiyor. Şirketler, mevcut çalışan sayısının daha az olduğu bir havuzda rekabet etmek zorunda kaldıklarından dolayı maaşları artırmak zorunda kalıyor.
Bu durum, şirket karlarını etkilemekte ve yatırım planlarını tehlikeye sokmakta. Bu durum, Rus Merkez Bankası'nın maaşların yükselmesinin enflasyonu artırabileceği uyarısının yapıldığı bir döneme denk geliyor.
Kadınların çalışması
Bu hafta St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu'nda, işgücü piyasası krizleri üzerine 12'den fazla oturum düzenlendi.
Rus Merkez Bankası, işgücü piyasasındaki erkek kıtlığı ortamında imalat şirketlerinin kadınları ve yaşlı çalışanları artan bir şekilde istihdam ettiğini belirtti.
Trade Systems Technological Systems şirketinin İnsan Kaynakları Direktörü Yulia Koroshkina, şirketin başlangıç seviyesi ve uzmanlık rollerinde çalışanlara ihtiyaç duyduğunu ve buna yanıt olarak bazı iş tanımları için gereksinimleri düşürdüklerini, uzaktan çalışma süresini artırdıklarını ve çalışanlar için daha fazla teşvik programı sunduklarını belirtti.
Ayrıca, "Olabildiğince az kaynak kullanarak maksimumunu sağlamayı öğreniyoruz" dedi.
Rus ekonomisi durgunluğa direndi
Rusya'nın komşusu Ukrayna'ya karşı savaş başlatmasının ardından Batı tarafından uygulanan yaptırımlar sonucunda, Rus ekonomisinde derin bir durgunluğa yol açması beklenmesine rağmen, beklenmeyen petrol ve gaz satışlarından elde edilen gelirler, büyük miktarda devlet teşviki ve alternatif çözüm bulma yeteneği sayesinde bu beklentilere direndi.
Ancak bu yıl enerji gelirlerinde sert düşüş ve artan teknoloji yaptırımlarının etkisiyle Rusya'nın ekonomik izolasyona doğru kayması, belirsiz bir geleceği işaret ediyor.
Ayrıca Rusya Merkez Bankası Valisi Elvira Nabiullina, "İş gücü piyasasındaki bu durum, üretim genişlemesi önünde büyük bir engel teşkil ediyor" dedi.
"Makine üretimi, madencilik ve taş ocaklarındaki eksiklik de ortaya çıktı" diyen Nabiullina, bu sektörlerin Rusya'nın Ukrayna'daki mevcut savaş sahasında ihtiyaç duyduğu hayati endüstriler olduğunu belirtti.
Geçen mart ayında, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Sibirya'nın doğusundaki Ulaan Üde şehrinde bir uçak fabrikasında yaptığı bir tur sırasında, "Yüksek nitelikli uzmanların yetersizliği askeri üretimi engelliyor" dedi.
Ayrıca "şu anda birçok şirketin pratik olarak üç vardiya halinde çalıştığını ve uzman sayısında yetersizlik olduğunu" ekledi.
Savaştan bu yana bir milyondan fazla kişi Rusya'yı terk etti
Ekonomistler, savaşın başından bu yana Rusya'dan bir milyondan fazla kişinin göç ettiğini söylüyorlar. Bu, Rusya'nın tarihindeki en büyük göç dalgalarından biri olarak kabul ediliyor.
1917 Devrimi'ni takip eden büyük bir göç dalgasının yanı sıra 1991'de Sovyetler Birliği'nin çöküşüyle birlikte gerçekleşen başka bir göç dalgasını da içeriyor.
Rusya'daki göç hareketleri, uzun bir süredir yaşadığı negatif demografik krizleri derinleştirdi.
Rusya, doğurganlık oranının düşmesi, nüfusun yaşlanması ve ölüm oranlarının yükselmesi gibi sorunlarla karşı karşıya.
Birleşmiş Milletler, Rusya'nın yaklaşık 145 milyon olan nüfusunun, bu yüzyılın sonuna kadar beşte birinden fazlasının azalacağını öngörüyor.
Özellikle Orta Asya'daki komşu ülkelerden Rusya'ya işçi göçü, boşlukların kapatılmasına kısmen katkıda bulunurken, geçen yıl Rusya'ya gelen yabancı işçi sayısı arttı. Yüksek nitelikli yabancı uzmanların sayısı yüzde 29 azaldı.
Geçen yılın son çeyreğinde, iş arayan başına 2,5 iş fırsatı olduğu belirtiliyor. Bu, 2005 yılından bu yana en yüksek oran.
Finexpertiza şirketinin verilerine göre, imalat şirketlerinin yaklaşık yüzde 35'i Nisan ayında personel yetersizliği yaşadığını bildirdi. Bu da 1996 yılından bu yana en yüksek oran.
İnsan Kaynakları Müdürü Marina Petuhova, gazeteye verdiği demeçte, elektrik ekipmanı üretim şirketi EFK olarak mühendisler, tasarımcılar ve ürün müdürleri bulma konusunda zorluklar yaşadıklarını belirtti.
Şirket, çalışanlara eğitim ve teşvikleri artırarak ve emekliler dahil olmak üzere tüm yaş gruplarında işe alım yaparak çözüm bulmaya çalışıyor.
Petuhova, işgücü yetersizliğinin şirketin yeni ürünler piyasaya sürme yeteneğini etkilediğini, üretkenliği ve ürün kalitesini azalttığını, bu da şirketin satışlarını ve markasını etkilediğini ekledi.
Bilgi teknolojisi alanında, şirketlerin yarısından fazlası personel yetersizliğiyle karşı karşıya olduğu ve uygun aday bulmanın neredeyse iki kat daha uzun sürdüğü belirtiliyor.
HH. Gr Şirketinin Analiz Departmanı Başkanı Natalia Danina, deneyimli çalışanların bulunması giderek daha zor hale geldiğini ve bu durumun şirketin genel üretkenliğini kesinlikle azaltacağını ifade etti.
Independent Arabia