Jerusalem Post'tan Hakan Fidan analizi: Yeni dışişleri bakanı İsrail için ne anlama geliyor?

"İki ülke arasındaki gergin dönemlerde bile Fidan'ın İsrail istihbaratının yöneticileriyle bağlantısı vardı"

Fidan, İsmet İnönü'nün ardından 101 yıl sonra Dışişleri Bakanlığı koltuğuna geçen ikinci asker kökenli kişi oldu (AA)

İsrail merkezli Jerusalem Post gazetesi, Hakan Fidan'ın yeni dışişleri bakanı olmasıyla ilgili bir haber yayımladı.

"Yeni Türk dışişleri bakanı İsrail'le işbirliğinde büyük rol oynadı" başlıklı haberde, "Fidan, Ankara ve Kudüs arasındaki ilişkilerde kilit bir rol oynadı ve İsrail istihbaratının liderliğiyle bağlantıları vardı" ifadelerine yer verildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gazeteye konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İsrail Bölgesel Dış Politika Enstitüsü (Mitvim) Başkanı Nimrod Goren, "İki ülke arasındaki gergin dönemlerde bile Fidan'ın İsrail istihbaratının yöneticileriyle bağlantısı vardı. Bunun ötesinde, son yıllarda İsrail ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi için hamleler yaptı. Erdoğan göreve geldiğinden bu yana güvenlik stratejisinde de yer aldı. Türkiye'nin bölgedeki ilişkileriyle ilgili tüm önemli konularla o ilgilendi. Cumhurbaşkanının güvenine, bilgiye ve büyük bir deneyime sahip" ifadelerini kullandı.

Fidan hakkında değerlendirmelerde bulunan bir diğer isim olan Etnik Anlayış Vakfı Başkanı Haham Marc Schneier ise, "Fidan, Türkiye'deki Hamas faaliyetleri de dahil olmak üzere bazı konularda İsrail istihbaratıyla doğrudan temas kurdu. Bölgedeki terörist gruplarla ilgili İsrail'in endişelerinin farkındaydı ve çok hassastı" diye konuştu.

İsrail'le Türkiye arasındaki son dönemdeki yakınlaşmada rol oynayan isimlerden biri olan Schneier, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail'le gerçek bir ilişki kurmak istediğini ve Fidan'ın bu konuda ona yardımcı olabileceğini sözlerine ekledi.

Türkiye'nin yeni dışişleri bakanı İsrail için ne anlama geliyor?

Jerusalem Post'un haberinde Fidan'ın MİT başkanlığına atandığı 2010'da dönemin İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Hakan Fidan ve İran arasındaki yakın ilişkiler hakkında endişelerini dile getirmesi ve İran'a istihbarat sızıntısı olabileceği yönündeki iddiaları hatırlatıldı.

Bu tip açıklamaların artık yapılmadığına dikkat çeken Nimrod Goren, "Fidan, İsrail'in güvenini kazandı. Erdoğan'la bağlantılı herkes hakkında şüpheler var ancak istihbarat paylaşımı iyi gitti. Çünkü Türkiye, İsrail'le ilişkilerini güçlendirmeyi tercih etti" ifadelerini kullandı.

Goren ayrıca Fidan'ın Türkiye'nin BAE, Mısır ve Suudi Arabistan'la ilişkilerini onarma sürecindeki önemli isimlerden biri olduğunu ve bunun da İsrail'in çıkarına olduğunu söyledi.

Konuyla ilgili görüşlerini paylaşan bir diğer isim olan New York Eyalet Üniversitesi profesörü Mark Meirowitz, "Türkiye-İsrail ilişkilerinde arka kanal faaliyetlerinin devam etmesi esastır. Ancak ilişkilerin tüm dünyanın gözü önünde gelişmesi gerçek bir gelişim sayılabilir. Türkiye'nin yeni dışişleri bakanı iki ülke arasındaki ikili ilişkilerdeki katma değere odaklanmalı. Türkiye-İsrail ilişkilerinin daha iyi olması Türkiye'nin ABD'yle ilişkilerini geliştirmesine de katkı sağlayacak" diye konuştu.


Independent Türkçe, Jerusalem Post

DAHA FAZLA HABER OKU