Af Örgütü, tepki toplayan yapay zeka fotoğraflarını sildi

Kolombiya bayrağının renklerinin yanlış olması da dikkat çekti

Kolombiya bayrağının doğru renk sıralaması sarı, mavi ve kırmızı şeklinde gidiyor (Twitter / @amnesty)

Birleşik Krallık (BK) merkezli Af Örgütü, Kolombiya'da 2021'de yaşanan protestoları anma paylaşımında, yapay zeka destekli programlar aracılığıyla oluşturulan fotoğrafları kullanınca eleştiri topladı. 

Örgütün Norveç bürosu, Kolombiya'da 2021'de düzenlenen hükümet karşıtı protestoların yıldönümü amacıyla 28 Nisan'da sosyal medya hesaplarından üç paylaşım yaptı.  

Paylaşımlarda, yapay zeka destekli bir programın ürettiği fotoğraflara yer verildi. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu gönderilerden birindeki fotoğrafta, çevik kuvvetin yakalayıp götürdüğü bir protestocu tasvir edildi. 

Öte yandan eylemcinin taşıdığı Kolombiya bayrağının renklerinin yanlış sırayla resmedildiği de dikkat çekti. Karenin üzerindeyse "Kolombiya polisinin reforma ihtiyaç duymasının nedeni" ifadeleri yer alıyor.

Diğer paylaşımlarda da bir çevik kuvvetin ve bir kadın eylemcinin görüntüleri var. 
 


Çevik kuvvetin yer aldığı karede "Polis, Kolombiya'da barışçıl gösteriler düzenleyenleri cezalandırmak için şiddete başvurdu" ifadesi kullanılırken, diğer fotoğrafta da "Polis yetkilileri, protestolara katılan kadınları ve LGBTİ topluluğundan bireyleri aşağıladı ve onlara tecavüz etti" dendi.

Paylaşımlar, sosyal medyada özellikle fotomuhabirlerden eleştiri topladı. 

Kolombiya'nın başkenti Bogota'da görev yapan fotomuhabiri Juancho Torres, gönderisinde şu ifadeleri kullandı: 

Yalan haberlerle dolu son derece kutuplaşmış bir çağda yaşıyoruz. Bu da halkın medyanın güvenilirliğini sorgulamasına yol açıyor. Hepimizin bildiği gibi yapay zeka yalan söylüyor. Yapay zeka tarafından yaratılan görüntüleri yayımlamaya başladığınızda nasıl bir güvenilirliğiniz olabilir?

Af Örgütü ise paylaşımlarda protestocuları tehlikeye atmamak ve kimliklerini açık etmemek için gerçek fotoğraflar kullanmadıklarını belirtti. Ayrıca fotoğrafların altında uyarı olarak "Görseller yapay zeka tarafından hazırlanmıştır" ifadesine yer verildiği de hatırlatıldı.

Öte yandan örgüt, yoğun eleştirilerin ardından paylaşımlarını sildi. Örgütün Amerikalar direktörü Erika Guevara Rosas, odağın Kolombiya'daki protestolara verilen destekten yapay zekanın oluşturduğu görüntülere kaymasını istemediklerini söyledi.

Kolombiya'da eski Devlet Başkanı Ivan Duque Marquez hükümetinin vergi ve sağlık hizmetleri reformuna karşı 28 Nisan 2021'de başlayan eylemlerde onbinlerce gösterici sokaklara dökülmüştü.

31 Aralık 2021'de sonlanan eylemlerde Birleşmiş Milletler'in paylaştığı verilere göre 44'ü sivil en az 63 kişi yaşamını yitirmişti. 


Independent Türkçe, Guardian, Gizmodo, Interesting Engineering

DAHA FAZLA HABER OKU