Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kamiran Haco, İbrahim Biro ve İsmail Muhammed Hesaf’tan oluşan heyet, Suriye’deki gelişmeler, anayasa komitesi ve Türkiye ile ABD arasında oluşturulması planlanan güvenli bölge konuları görüşmek üzere Moskova’ya gitti.
Heyet, dün başkent Moskova’da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ortadoğu Özel Temsilcisi ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogdanov’la bir araya geldi.
ENKS Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Kamiran Haco, Rusya ziyaretini Independent Türkçe’ye değerlendirdi.
“Rusya güvenli bölge meselesine müdahil olmak istemiyor”
Rusya’nın güvenli bölge konusunda kendilerine net bir şey söylemediğini ifade eden Haco’ya göre Rusya, güvenli bölge meselesini iki devletin meselesi olarak görüyor ve müdahil olmak istemiyor.
Bogdanov’un, “Suriye’nin toprak bütünlüğünü savunuyoruz, üçüncü ülkelerin içişlerine müdahalesini kabul etmiyoruz” dediğini aktaran Haco, şöyle konuştu:
Görüşmelerden edindiğimiz izlenim, Rusya’nın Fırat’ın doğusunu Amerika’nın kontrolünde bir yer olarak görmesidir. Yani müdahale edecek bir bölge olarak görmüyorlar. Fırat’ın doğusunda bir tasarrufta bulunmak istediklerinde direk Amerika ile diyaloga geçiyorlar.
“Yeni anayasada Kürtlerin hak ve hukuku gözetilmeli”
ENKS olarak Suriye’nin Kürt sorununun çözümünde Rusya’yı etkin bir aktör olarak gördüklerini ve diyalogu önemsediklerini dile getiren Haco, Rusya’dan yeni anayasanın yazılmasında Kürtlerin hak ve hukukunun gözetilmesi için yardım talebinde bulunduklarını belirtti.
12 Eylül’de anayasa çalışmaları kapsamında bir toplantının yapılacağını hatırlatan Haco, şu bilgileri paylaştı:
Anayasa komisyonu üç taraftan oluşuyor. Birincisi, Suriyeli muhalifler ikincisi, Suriye hükümeti ve üçüncüsü de Birleşmiş Milletler.
Her taraf 50’şer üye belirledi ve bu taraflardan 15’şer üyenin katılacağı toplamda 45 kişinin olacağı bir toplantı yapılacak.
Komisyon başkanlığı, toplantının yapılacağı yer ve belirlenen isimler konusu gibi nedenlerle gecikti.
Bogdanov bize genel olarak bu tür problemlerin çözüldüğünü ve gecikmenin kendilerinden kaynaklı olmadığını söyledi. Eğer yeni bir problem olmazsa önümüzdeki ay komisyon toplantılarına başlayacak.
Moskova’daki temasların devam ettiğini kaydeden Haco, Kazakistan’ın başkenti Nursultan’da (Astana) Suriye konulu Rusya, İran ve Türkiye’nin katıldığı 13’üncü Garantörler Toplantısı’nın sonuç bildirgesinde “Kürtlerin özerkliğe karşıyız” ifadesi için Bogdanov’a sitemde bulunduklarını da sözlerine ekledi.
Rusya: Tüm askeri harekatlar için Şam yönetiminin onayı alınmalı
Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, dünkü haftalık basın toplantısında Suriye topraklarında düzenlenecek tüm askeri harekatlar için Şam yönetiminin onayının alınması gerektiğini belirterek, “"Suriye'nin bölgelerinin hiçbir gerekçeyle koparılamayacağını ve bunun kabul edilemez olduğunu düşünüyoruz” ifadelerini kullanmıştı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ay başında yaptığı açıklamada "Afrin'e, Cerablus'a, El-Bab'a girdik. Şimdi de Fırat'ın doğusuna gireceğiz. Biz bunu Rusya ile ABD ile paylaştık" demişti.
Geçen hafta Türkiye ile ABD arasında düzenlenen toplantılarda Suriye’de oluşturulması planlanan güvenli bölgenin koordine ve yönetimi için Türkiye’de Müşterek Harekat Merkezi kurulması mutabakatına varılmıştı.
ABD’li general Şanlıurfa’da
Milli Savunma Bakanlığı da, Suriye’de oluşturulacak güvenli bölgeye yönelik Müşterek Harekat Merkezi çalışmaları kapsamında ön hazırlık için altı kişilik ABD heyetinin Şanlıurfa’ya ulaştığını açıklamıştı.
ABD’nin Avrupa Kuvvetleri Komutan Yardımcısı Korgeneral Stephen Twitty beraberindeki askeri heyetle birlikte Suriye’nin kuzeyinde oluşturulması planlanan güvenli bölge konusunda görüşmelerde bulunmak üzere 15 Ağustos'ta Türkiye’ye gelmişti.
Ankara’da Genelkurmay Başkanlığı temaslarının ardından Şanlıurfa’ya geçen Korgeneral Twitty, Türk askeri yetkililer ile beraber Suriye sınır hattında da incelemelerde bulundu.
© The Independentturkish