Londra polisi teftiş raporundan sınıfta kaldı: Irkçı, kadın düşmanı ve homofobik

363 sayfalık rapor, bir seneden uzun süren teftiş çalışması sonrasında yazıldı

Londra'da polise yönelik güven yüzde 50'ye kadar düştü (AFP)

Birleşik Krallık'ta 2021'de bir polis memurunun Sarah Everard adlı kadını öldürmesinin ardından Londra polisine yönelik başlatılan teftişle ilgili rapor yayınlandı.

363 sayfalık raporda, Londra polisinin "kurumsal olarak ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik" olduğu sonucuna varıldı.

Rahatsız edici cinsel saldırı olaylarının yer aldığı rapora göre, Londra polis teşkilatındaki kadınların yüzde 12'si iş yerinde tacize veya saldırıya uğradığını söyledi. Kadın polislerin üçte biri ise cinsiyetçi uygulamalarla karşı karşıya kaldıklarını ifade etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Raporda, polis teşkilatının kadına yönelik şiddetin bir öncelik olduğunu söylemesine karşın uygulamada bu tip vakalara özensiz yaklaşıldığı vurgulandı.

Konuyla ilgili karşılaştığı vakaları aktaran Louise Casey, polislerin hızlı forensik servisler yerine bozuk buzdolaplarına güvendiğini ve bir polis merkezinde bir tecavüz vakasına ilişkin kanıt niteliğindeki doku örneklerinin, öğle yemekleriyle aynı buzdolabına konduğunu söyledi.

Kamuoyunda Londra polisine karşı güvenin yüzde 50 seviyesine düştüğü belirtilen raporda, teşkilatta zorbalık kültürünün hakim olduğu bulgusu paylaşıldı.

Raporu kaleme alan Louise Casey, bir Müslüman polisin ayakkabılarına domuz eti konduğu, bir Sih polisin sakalının kesildiği ve etnik azınlık konumundaki memurların daha fazla disiplin cezası aldığı bilgisini kamuoyuyla paylaştı. 

Raporda ayrıca siyahlara yönelik durdurma ve üst arama uygulamalarının orantısız şekilde aşırı olduğu ifade edildi.

Raporun sonuçları "karanlık, sert ve acımasız"

Elde ettiği bulguların "karanlık, sert ve acımasız" olduğunu belirten Casey, teşkilatta daha fazla tehlikeli kişi olmadığına ilişkin insanlara yeterli güvenceyi veremeyeceğini söyledi.

Londra polisine kendini değiştirme çağrısı yapılan raporda, "Halk olarak kendimizi polisten korumak bizim işimiz değil, bizi güvende tutmak polisin işi" ifadelerine yer verildi.

Polis teşkilatını yöneten kişilerin sistematik problemlerle mücadele etmek yerine, münferit kişileri 'çürük elma' olmakla suçladığına dikkat çekilen raporda, saldırgan tavır gösteren kişilerin teşkilatta yükselmesine müsade edildiği ifade edildi.

Londra polisi için 16 önerinin yer aldığı raporda, teşkilatın baştan sona bir revizyondan geçmesi gerektiği belirtildi. Casey, değişim olmazsa Londra polisinin parçalanabileceği uyarısında bulundu.

Polis içerisinde "körlük, kibir ve önyargı" kültürünün çok yayın olduğunun belirtildiği raporda, "Londra polisi artık onlara polislik yapmak için Londralıların rızasını aldığını varsayamaz. Bu temel önemli polislik prensibinin kaybı feci sonuçlar doğurabilir. Durumun geri çevrilebilir olduğundan emin olmalıyız" ifadeleri yer aldı.

Birleşik Krallık'ta tartışma yaratan raporun ardından bir açıklama yapan Londra Belediye Başkanı Sadık Han, elde edilen bulguların "bir dönüm noktası" olması gerektiğini söyledi.

Han, "Londralılar hak ettikleri polis hizmetine kavuşana kadar tatmin olmayacağım" ifadelerini kullandı.


Independent Türkçe, The Guardian, Morning Star, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU