TÜMOD Başkanı Akdur: Uzaktan eğitim kararından derhal vazgeçilmeli

Deprem nedeniyle üniversitelerde yüz yüze eğitime ara verilme kararına tepkiler yükseliyor. Bir kısım siyasilerin ardından eğitimciler de karardan vazgeçilmesi çağrısında bulundu

Türkiye, Kahramanmaraş merkezli art arda yaşanan 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin yaralarını sarmayı sürdürürken alınan baz kararlar ise eleştirilere konu oluyor. 

Depremzedelerin kış şartlarındaki zorlu yaşam koşullarından kurtulması için alındığı ifade edilen üniversiteleri tatil kararı tepki topladı. 

Bu durum siyasilerin tepkisine yol açtı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, iktidara alınan kararın gözden geçirilmesi çağrısında bulundu.

"Bu sefer gençlere dokunmayın"

Sosyal medya hesabından "Bu sefer gençlere dokunmayalım" paylaşımında bulunan Kılıçdaroğlu, "Üniversiteleri uzaktan eğitime alma kararının yeniden gözden geçirilmesini bekliyorum. Biz siyasal partiler olarak Türkiye'deki tüm altyapımızı açalım, afetin faturasını gençlerimize ödetmeyelim, onları hayattan koparmayalım. Genel Merkez binamız dahil, örgütümüzün tüm mekanlarını vermeye hazırım. Buna aile evlerimiz de dahildir. Bu sefer gençlere dokunmayalım. Elimizde bir tek onlar kaldı" ifadelerini kullandı.

 

 

"Uzaktan eğitim kararı öğrencileri eğitim yaşamından koparmaktır"

Hükümete "eğitimi baltalama kararı derhal geri alınmalı" çağrısı yapan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, sosyal medya hesabında şu paylaşımda bulundu:

"Uzaktan eğitim kararı üniversite öğrencilerini eğitim yaşamından koparmaktır. Depremzedelerin barınması için bütün kamu kurumlarının ve yerel yönetimlerin imkanları devreye sokulmalı. Kira yardımı başlatılmalı. Eğitimi baltalama kararı derhal geri alınmalı."

"Bu yanlıştan derhal dönülmeli"

Karar karşı çıkan bir diğer lider de İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'de oldu.

"Bu yanlıştan behemehâl, derhâl dönülmelidir" çağrısında bulunan Akşener, "KYK yurtlarından dışarı atılan gençlerimizin; Eve gidecek kadar paraları var mı? Yatacak yerleri var mı? Hiçbiri belli değil.  İşte yine ‘'yaptım, oldu'' zihniyetiyle verilen bir karar daha... Bu yanlıştan behemehâl, derhâl dönülmelidir" paylaşımında bulundu.

 

 

Sadece siyasiler değil, eğitimciler de kararın yanlış olduğunu ve derhal uygulamadan dönülmesi gerektiği ifade ediyor.

"Özel üniversiteler birçok öğretim elemanının işine son veriyor"

Independent Türkçe'ye konuşan Tüm Öğretim Elemanları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Recep Akdur, Her fırsatta eğitimi tatil eden iktidarın ülkedeki üniversiteleri ortadan kaldırdığını söyledi.

Tatil kararıyla depremin faturasının adeta üniversiteler çıkarıldığını kaydeden Prof. Dr. Akdur, "Depremzedelerle dayanışma görüntüsü altında afet tüm yurdu özellikle tüm üniversitelere yayılıyor" dedi.

Kredi Yurtlar Kurumu'nda kalan öğrencilerin eşyalarının çöp torbalarına doldurularak apar topar kapı önüne bırakıldığını belirten Akdur, "Özel üniversiteler birçok öğretim elemanının işine son verdi, veriyor. Her fırsatta üniversiteleri tatil eden iktidar, ülkedeki üniversiteleri fiilen ortadan kaldırdı" diye konuştu.

 

Recep Akdur
Recep Akdur / Fotoğraf: Twitter

 

"Tıp ve diş hekimliği uzaktan yapılamaz"

"2020'de koronavirüs nedeniyle başlayan üniversite eğitimi tatilleri, günümüze kadar sürüyor, daha ne kadar süreceği de belli değil" değerlendirmesinde bulunan Akdur, "devamında şunları kaydetti:

2020 Mart'ından beri üniversitelerde eğitim yapılmıyor. Bunun telafisi olarak da online uzaktan eğitimle telafi edilebileceği öne sürülüyor. Oysaki tıp ve diş hekimliği gibi uygulamaya dayalı fakültelerde eğitimin uzaktan yapılması olanaklı değil. Yüz yüze eğitimin yerini hiçbir zaman bu eğitim alamaz. Kaldı ki öğrencilerimizin birçoğunun uzaktan eğitimine yani online eğitime katılacak altyapısı yok. Günümüzde ekonomik kriz nedeniyle bir bilgisayara 50 bin Türk lirasına çıktı."

"Öğrenciler üniversiteden ayrılmamalı"

Öğrencilerin bilgisayar ve telefon gibi yeterli dijital materyallerinin olmadığı için uzaktan eğitime katılamadığına vurgu yapan Akdur, "Öğrencilerimizin birçoğunun uzaktan eğitime yani online eğitime katılacak altyapısı yok. Eğer bu uygulamalar yüksek eğitimi durdurmanın bir bahanesi değilse derhal bu uygulamadan vazgeçilmelidir. Öğrencilerimiz üniversitelerden ayrılmamalıdır" çağrısında bulundu.

"Sokakta kalınmasının önüne geçilmeli"

Depremin meydana geldiği illerin birkaçında üniversite binalarında herhangi bir hasar oluşmadığına dikkati çeken Prof. Dr. Recep Akdur, sözlerini şöyle tamamladı:

Deprem yaşayan 10 ilimizde örneğin Adana ve Malatya'daki üniversiteler herhangi bir hasar meydana gelmemiştir. Bu üniversitelerde hiç sıkıntıya yer olmadan eğitime devam edilebilir. Bir an önce iktidarın bu kararını gözden geçirmesini, üniversite eğitimini ortadan kaldıracak uygulamalardan vazgeçmesini ve yüksek öğrenim gören öğrencilerimizin sokakta kalmasının önüne geçmesini bekliyor, istiyoruz. Uzaktan eğitim kararından derhal vazgeçilmelidir."

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU