Erdoğan'dan partisinin vekillerine genel kurul eleştirisi: Millet kesesinden maaş veriyor, sizlere hakkını helal etmez, ben de etmem

Partisinin vekillerini Meclis'in genel kurul toplantılarına yeterli katılım sağlamadıkları gerekçesiyle eleştiren Erdoğan, "Eğer milletvekili olmuşsan burada görevini hakkıyla yerine getireceksin. Yerine getirmiyorsan, aldığınız maaşlar haramdır" dedi

Fotoğraf: AA

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulundu.

2023 hedeflerinden, dünyada yaşanan onca krize ve Türkiye'nin başına gelenlere rağmen vazgeçmediklerini söyleyen Erdoğan, "Başka bir ülkenin başına gelse ya da ülkemizin farklı döneminde yaşansa büyük felaketlere yol açacak nice badireyi atlattık" dedi.

Millet İttifakı'nın mutabakat metni

Millet İttifakı'nın hazırladığı "Ortak Politikalar Mutabakat Metni" ile ilgili de yorumlarda bulunan Erdoğan, "İnsan ister istemez bir beklentiye giriyor neyin nesidir diye. Öyle ya biz 20 yıldır gece gündüz çalışmaktan bazı konularda hata yapmış, bazı konuları ihmal etmiş olabiliriz.  Karşımızda bir aday belirlemekten aciz bir masa var. Bu masanın bizim hedeflerimizi aşacak bir belge ortaya koymasına ihtimal vermiyorduk yine de bakalım dedik, keşke bakmaz olaydık. Kendimiz adına değil, bu partilere umut bağlayanlar adına çok üzüldük. Buradan gençlere güzel eğlence malzemesi çıkar dedik. Milletimiz adına üzüntü duyduk" diye konuştu.

Muhalefete yönelik iddialarda bulunan Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

Metinde güya herkese selam veriyorlar. Kayyımı kaldıracağız, belediyelere özerklik vereceğiz diye masa altı ortakları HDP'ye selam veriyorlar. OHAL kararlarını iptal edeceğiz diye, kapı arkası PKK'lılara ve FETÖ'cülere selam veriyorlar. Terör örgütlerini kullananlara selam veriyorlar. Akkuyu'ya, savunma sanayi projelerine, kamu özel ortaklığı yatırımlarına dokunacağız diyerek, ülkemizin güçlenmesinden rahatsız olan Batı'ya selam veriyorlar.

DEVA Partisi lideri Ali Babacan'ın sözlerini de eleştiren Erdoğan, "İçlerinden biri 'Batı bize aferin diyecek' diyor. Yazıklar olsun. Buna bu kadar muhtaç mıydın? Düştükleri hale bak" diye konuştu.

Babacan ile birlikte Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nu da eleştiren Erdoğan, "Ülkenin en önemli sorunu ekonomi diyorlar. Tek çözüm önerileri, Merkez Bankası'mnı İstanbul'daki Dünya Finans Merkezi'ne giden birimlerini Ankara'ya döndürmek. Siz dün benim yanımda değil miydiniz ya? Biz MB'nin, Ziraat'in İstanbul'a gidişini konuşmadık mı? O gün siz ne iş yapıyordunuz? Herhalde bunlar uykudaydı" ifadelerini kullandı.

"Bay bay Kemal"

Konuşmasında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, "Yerli ve milli vasıflara sahip olmadığına işaretle Bay Kemal diye hitap ediyoruz. Bu zat, adaylığa niyetlenince kendine sıfat aramak yerine sonundaki ünlemi anlamadan bunu sloganı hale getirmiş. Memleketin her işi gibi muhalefetin adayının sloganını bulmak da bize kaldı. Madem Bay Kemal bu ifadeyi o kadar sevdi, kendisine yeni sloganını vereyim: bay bay Kemal. Telifini de istemeyiz, tepe tepe kullansın" dedi.

"Geçen haftaya kadar aklınıza gelmedi mi?"

Cumhurbaşkanı adayı tartışmalarına değinen Erdoğan, muhalefete yönelik şunları kaydetti:

Daha geçen hafta adaylık meselesinde aynı asistliğin örneğini sergilediler. "Biz çıkartamıyoruz, Cumhur İttifakı'nın da adayı olmasın" dediler. Anayasa, seçim kanunu ortada. Geçen haftaya kadar aklınıza gelmedi mi? Madem böyle düşünüyorsunuz niye aylardır toplantı üstüne toplantı yapıyorsunuz? Neresinden tutsanız elinizde kalıyorlar. 

Milletten alamadıkları iktidara kimi zaman darbecilerin kimi zaman vesayetçilerin ihsanı olarak konmak bunların tarihinde var. Dün hayallerini ve hayatını çaldıkları merhum (Adnan) Menderes'in sloganlarını çalıp genel merkezlerine asmışlar. Bunların Allah'tan korkularını bilmeyiz ama milletten utanmadıkları da kesin. 

Bay Kemal herhalde Yusufeli Barajı'nı, TOGG'u kapatırsın. Bay Kemal senin gücün bunlara yetmez! Bu millet seni öyle kovalar ki kaçacak delik ararsın. Yanındakilerden de sana fayda gelmez. 

"Çankaya Köşkü bizim şahsi malımız değil"

Erdoğan, Millet İttifakı'nın metninde yer alan "Beştepe sarayının Çankaya köşküne taşınacağı" maddesi ile ilgili de değerlendirmelerde bulundu.

Bu akşamki TRT yayınını Çankya Köşkü'nde yapacağını söyleyen Erdoğan, "Çankaya Köşkü bizim şahsi malımız değil. Tamamen milletin malıdır. Külliyemiz de yine milletin malıdır. Bunlar seni niye bu kadar rahatsız etti. Ne kadar bu rahatsızlığını sürekli dışa vurdun. Buraya gelen dünya liderleri gördükleri zaman burayla iftihar ettiler ve tam aksine güçlü devletler bu eserlerle büyürler ifadesini kullandılar" diye konuştu.

"LGBT'yi kimler savunuyor, kimler savunmuyor bunları da söyleyin"

"Aileyi koruma" ile ilgili anayasa teklifi ile ilgili de konuşan Erdoğan, muhalefete yönelik şunları kaydetti:

Altılı Masa'ya yükleniyor ve soruyorum: Biz kutsal saydığımız aile kurumunu anayasa teminatı altında parlamentoya sunduk. Ve aile kurumunu kutsiyeti içinde parlamentoya getirirken ey Altılı Masa'nın içinde olanlar, çıkın da mertçe LGBT'yi kimler savunuyor, kimler savunmuyor bunları da söyleyin. Bizim LGBT ile ilgimiz alakamız yok. Biz aileyi kutsamışız. Bu kutlu kuruma da herhangi bir sağdan soldan karışık tiplerin yürümesini kabullenmiyoruz. Bizim ailelerimiz, tarihinden bugüne o kutsiyeti içinde hep gelmiş ve bu anlayışla da bugünlere ve inşallah yarınlara da yürüyecek.

Teklifimizin hazırlık aşamasında uzlaşıya ve milli iradeye verdiğimiz öneme binaen ayrım yapmadan siyasi partilere giderek onları da sürece katılmaya davet ettik. Ancak CHP ve masadaki ortakları iyi niyetli girişimlerimiz karşısında adeta duvar kesildiler.  İnşallah yakın zamanda anayasa değişikliği teklifimizin genel kurul görüşmeleri başlayacak. Meclis genel kurulunda kimin yasakların devamından kimin özgürlüklerin genişletilmesinden yana olduğu görülecek.  Aksi yönde tavır sergileyenleri ne milletimiz ne kadınlarımız ne de tarih affeder. 

AK Parti milletvekillerine eleştiri

Erdoğan konuşmasında ayrıca, partisinin milletvekillerini de Meclis'in genel kurul toplantılarına yeterli katılım sağlamadıkları gerekçesiyle eleştirdi.

Erdoğan şunları kaydetti:

Grubumuzun maalesef genel kurulda toplantılara katılmada sıkıntı yarattığını dün öğrendim. Bu beni üzmüştür. Bu millet, kendi kasasından, kesesinden maaşı veriyor. Bu maaşla birlikte vekil arkadaşlarımız bu görevi yapıyor. Ama genel kurulda eğer yoklamalarda benim vekil arkadaşlarım bulunmazsa, ki dün böyle oldu, bu millet sizlere hakkını helal etmez. Kim gelmediyse ben de onlara hakkımı helal etmiyorum. Bu sıradan bir olay değil. Eğer milletvekili adayı olmuşsan arkadaş burada görevini hakkıyla yerine getireceksin. Yerine getirmiyorsan, aldığınız maaşlar haramdır bunu böyle bilin.

İsveç ve Finlandiya açıklaması

İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya üyeliği konusunda değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "İsveç, boşuna uğraşma. Sen benim mukaddes kitabım Kuran'ın yakılmasına müsaade ettiğin sürece biz sizin NATO'ya girmenize evet demeyiz. Finlandiya konusunda bakışımız olumludur, İsveç konusunda olumlu değildir. Bunu böyle bilin" diye konuştu.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU