NYT: Rusya, Ermenistan-Azerbaycan geriliminde etkisiz kaldı

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostanyan, "Azerbaycan'a agresif davranmak için fırsat doğdu" derken, Azerbaycanlı siyasi analist Memmedov, "Rusya zayıflıyor" yorumunu yaptı

Kağıt üzerinde Azerbaycan'ın idari birimi, fiiliyatta da Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin başkenti konumundaki Hankendi'de Rus barış güçleri, aralıkta yola barikat kurmuştu (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Ukrayna savaşı nedeniyle Kremlin'in Azerbaycan-Ermenistan gerginliğine müdahale edemediğini yazdı.

NYT'nin Moskova bürosu şefi Anton Troianovski'nin kaleme aldığı yazıda, şu değerlendirmeye yer verildi:

Dağlık Karabağ bölgesinde tansiyon yeniden artarken, Ukrayna'daki savaştan ötürü zayıflayan ve dikkati dağılan Rusya olaylara müdahale edemedi.

Haberde, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2020'de çıkan ve yaklaşık 6 bin 500 kişinin yaşamını yitirdiği savaşın, Rusya'nın arabuluculuğunda ilan edilen ateşkesle sona erdiği hatırlatılarak, yeniden artan gerginlikte Moskova'nın geçmişe kıyasla daha etkisiz kaldığı yorumu yapıldı.

Ermenistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Vahan Kostanyan "Tamamen Ukrayna'ya odaklanılması durumu daha kırılgan yaptığı gibi, Azerbaycan'a güç kullanıp daha agresif davranmak için yeni bir fırsat veriyor" ifadelerini kullandı.

Bakü yönetimi yanlısı siyasi analist Ferhat Memmedov ise "Rusya'nın bölgedeki kaynaklarının sınırlı hale geldiği görülebilir. Rusya zayıflıyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ermeni siyaset bilimci Tigran Grigoryan da "Ukrayna savaşı nedeniyle bölgede Rus caydırıcılığının etkisiz hale geldiği bir ortam oluştuğunu" söyledi.

Haberde, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 24 Şubat'ta verdiği askeri operasyon emriyle başlattığı savaşın ardından Batılı devletlerin Kremlin'e yaptırımları hatırlatılarak, hem Ermenistan'ın hem de Azerbaycan'ın Moskova için önemli ekonomik ortaklar olduğuna dikkat çekildi.

Ermenistan, aralıkta Moskova'da Rusya arabuluculuğunda Azerbaycan'la düzenlenecek görüşmelere katılmayı reddetmişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova da Erivan yönetimini tutarsız davranmakla eleştirmişti.

Azerbaycan'la yaşanan anlaşmazlıkta Kremlin'den yeterince destek alamamaktan şikayet eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Kolektif Güvenlik Antlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) 2023'te Ermenistan'da yapmayı planladığı askeri tatbikattan da çekildiklerini duyurmuştu.

Rusya'nın liderliğinde 2002'de oluşturulan KGAÖ'de Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan ve Belarus da yer alıyor.

NYT, Rusya'nın Ukrayna savaşı nedeniyle Kafkaslar'daki etkisini kaybetmeye başlamasıyla, ABD ve Avrupa Birliği'nin (AB) devreye girdiğine de dikkat çekti.

Paşinyan ve Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev'in, ağustosta ve ekimde AB'nin daveti üzerine Brüksel'de buluştuğu, iki ülkenin dışişleri bakanlarının da kasımda ABD'nin başkenti Washington'da görüştüğü hatırlatıldı.
 


Ermenistan ve Azerbaycan arasında 12-14 Eylül'de yaşanan çatışmalarda toplamda en az 300 kişi yaşamını yitirmişti.

Dağlık Karabağ'daki gerilim, aralıkta Laçın koridorunda yaşanan protestolarla tekrar artmıştı.

Bakü yönetimi, Erivan'ın Laçın koridorunu madenlerin ve diğer kaynakların yasadışı ticareti için kötüye kullandığını ileri sürmüş ve bölgeye uzman ekipler göndermişti.

Ekiplerin bölgeye girişi Ermeni gruplar tarafından engellenmiş, bunun üzerine Azerbaycanlı aktivistler, Laçın koridorunda 12 Aralık'ta protesto başlatmıştı.

Ermenistan, Azerbaycan'ın koridoru kapatarak geçişleri engellediğini ve bir insani krize neden olduğunu öne sürerken, Bakü yönetimiyse iddiaları yalanlıyor.

Paşinyan, Aralık'ta St. Petersburg'da düzenlenen Bağımsız Devletler Topluluğu zirvesinde Putin'le bir araya gelmiş ve Rus barış güçlerinin koridordaki krizin çözümüne dair üzerlerine düşeni yapmadığını savunmuştu.

Putin ise sürecin takip edildiğini, Azerbaycan ve Ermenistan'la görüşmelerin sürdürüldüğünü söylemişti.



Independent Türkçe, New York Times, AFP, Business Insider

DAHA FAZLA HABER OKU