Ali Babacan: Anadil hak, cemevleri ibadethanedir

DEVA Partisi'nin Ankara'da gerçekleşen etkinliğinde konuşan Ali Babacan, "“İlk 6 ayda ekonomik kriz iklimini ortadan kaldıracağız. İkinci senemiz bitmeden enflasyonu tek haneye indireceğiz” açıklamasını yaptı

Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi, son bir yıldır farklı dönemlerde açıkladığı 22 Eylem planının tamamının lansmanı için parti destekçileriyle Ankara Atatürk Spor Salonu’nda bir araya geldi. 

Ancak etkinlik, bir lansmandan çok bir parti mitingi havasında geçti. 

4500 kişilik salonun tamamını dolduran kalabalık arasında Eskişehir, İzmir, Adana, İstanbul, Kocaeli, Samsun, Ordu, Çorum gibi pek çok il ve ilçe teşkilatının temsilcileri de vardı. 

Geçtiğimiz günlerde “Altılı masa mutabık kalırsa hem rahat seçilirim hem de en iyi şekilde yönetirim” diyen Babacan salonda “Cumhurbaşkanı Ali Babacan” sloganlarıyla karşılandı. 

Salondaki sesin çok yükseldiği anlardan biri de konuşmasına ceketiyle başlayan DEVA Partisi’nin liderinin ceketini çıkarmasıydı.
 

DEVA PARTİSİ
DEVA Partisi'nin “DEVA Türkiye’si” başlıklı etkinliği Ankara Atatürk Spor Salonu'nda gerçekleşti/ Fotoğraf: DEVA Basın Birimi


Hatırlanacağı üzere Ekrem İmamoğlu’nun birinci İstanbul seçimlerinin iptali sonrası yaptığı konuşmanın ardından simgesel bir harekete dönüşmüş durumda. 

"Cemevleri ibadethanedir ve bu statüye kavuşacaktır"

Babacan’ın konuşması sırasında öne çıkan başlıklardan biri anadilde eğitim ve cemevleriydi. 

“Kürtçe öğretmenliği okuyan, ama senede sadece bir adet öğretmen ataması yapıldığı için göreve başlayamayan Azad kardeşim! Biraz sabır” diyen Babacan şöyle devam etti: 
 

Anadil bir hak. Atamaların önündeki fiili engelleri kaldıracağız. İnancı kültürel bir aktivite olarak görülen Hüseyin kardeşim! Az kaldı. Cemevleri ibadethanedir ve bu statüye kavuşacaktır, hiç merak etme. Tekrar ediyorum: Endişeye mahal yok. 


“DEVA Türkiye’si” başlıklı etkinlikteki konuşmasına Babacan, Babür İmparatoru Şah Cihan ve eşi Mümtaz Mahal’in mezarı için yaptırdığı Tac Mahal’in hikayesiyle başladı. 

Şah Cihan’ın mezarının yanına şaşalı bir türbe yaptırmak istediğini, bir süre sonra mezarı niye yaptığını unuttuğunu ve yıktırmak istediğini anlatan Ali Babacan, “Şah Cihan gibi, külliyenin tepesine çıktı ve ‘Yıkın bunu’ diyerek, kendisini oraya taşıyan demokrasiye gözünü dikmeye başladı. Aynı Mümtaz Mahal’in mezarı gibi. Artık Erdoğan için demokrasi, o harmoniyi bozan küçük bir ayrıntıydı çünkü. Adalet, ortak akıl, istişare, çoğulculuk hepsi; o harmoniyi bozan küçük ayrıntılardı” dedi. 

Babacan konuşmasında “2001’de beraber çıktığımız Recep Tayyip Erdoğan sözünden döndü. O yola ne için çıktığını unuttu. Keçiören’deki mütevazı evinden taşındı, devasa bir külliye inşa etti” ifadelerini kullandı. 
 


“2002 ve 2009’daki krizleri çözen ekibin başında olduğunu” söyleyen Babacan, şöyle devam etti:
 

2002’den 2013’e milli gelirimiz yaklaşık 3 kat arttı. 

3 bin 600 dolardan 9 bin 700 dolara çıktı. Bunlar dolar enflasyonundan arındırılmış rakamlar. Biz ayrıldıktan sonra ise milli gelir neredeyse yarı yarıya düştü. 9 bin 700 dolardan indi 5 bin 800 dolara. 

Birisi de çıkmış, ‘Ben imza atmasaydım yapamazdın’ diyor. Ben de diyorum ki, ‘Hikmet imzadaysa, at bir imza da enflasyonu bir düşür bakalım’.

Sayın Erdoğan’a sesleniyorum; duy, anla. Dürüst ve ehil kadrolar olmazsa olmaz. Kararları istişareyle almazsan olmaz. Onun için olmuyor. Olmayacak da.

Babacan, AK Parti’den ayrılışıyla ilgili “Artık orada duramazdım ve istifa ettim Sadece ben değil, pek çok sağduyu sahibi arkadaşım da aynısını yaptı” açıklamasını yaptı. 


"28 Şubatçı Perinçek’in ve Bahçeli’nin tahribatına ortak değilsini

Babacan’ın altılı masa hakkında da kısa bir açıklaması oldu ve “Beraber oturup bu ülkenin meselelerini hiç kimse ile istişare etmeyenler altılı masayı anlayamaz” dedi. 
 

Ali Babacan
Fotoğraf: DEVA Basın Birimi


Daha önce Erdoğan ve AK Parti’ye oy vermiş kişilere de seslenen DEVA Partisi lideri, “Bu adaletsiz siyasete, bireysel hakları yok sayan düzene, kişisel çıkarlara odaklanmış iktidara mecbur değilsiniz! Siz, mafyalarla kol kola yürüyenlerin suçlarına ortak değilsiniz. 28 Şubatçı Perinçek’in ve Bahçeli’nin tahribatına ortak değilsiniz” açıklamasını yaptı. 

"Cumhuriyet tarihinde böylesine hazır bir siyasi program olmadı”

Babacan’ın konuşmasının sonuna doğru bahsettiği, detayları daha önce kamuoyuyla da paylaşılan ana başlıkları şöyle: 

-    Tarım Eylem Planı
-    Afet Eylem Planı
-    Sosyal Politikalar Eylem Planı
-    Sosyal Politikalar Eylem Planı 2
-    Demokrasiye Geçiş Eylem Planı
-    Yarına Atılım Eylem Planı
-    Ekonomi ve Finans Politikaları Eylem Planı
-    Yerel Yönetimler Eylem Planı
-    Yüksek Öğretim Eylem Planı
-    KHK Mağduriyetleri Eylem Planı
-    Çevre ve İklim Değişikliği Eylem Planı
-    Adil Yargı Eylem Planı
-    Sağlıkta Atılım Eylem Planı
-    Sığınmacı Sorununun Çözümü ve Göçün Önlenmesi Eylem Planı
-    Madencilik ve Enerji Eylem Planı
-    Kültürel Atılım Eylem Planı
-    Kalkınma Seferberliği Eylem Planı
-    Gençlik Eylem Planı
-    Kadın Eylem Planı
-    Turizmde Dönüşüm Eylem Planı
-    Temel Haklar Eylem Planı
-    Eğitim Eylem Planı

Babacan, yaklaşık bir yıldır üzerinde çalışılan bu programlarla ilgili de “İlk kez bir siyasi parti seçim tarihi açıklanmamışken en ufak detayına kadar çalışılmış bir hükümet programı açıklıyor. Cumhuriyet tarihinde böylesine hazır bir siyasi program olmadı” ifadelerini kullandı. 

DEVA Partisi lideri, eylem planlarının toplandığı ansiklopedi kalınlığındaki bir kitabı da salondaki kalabalık ile paylaştı. 

Babacan’ın açıklamasına göre bu eylem planlarının üç taşıyıcı sütunu var: 


-    Güçlü, sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomi. 
-    Özgür, güçlü ve mutlu bir toplum
-    Kaliteli kamu yönetimi, saygın ülke.

DEVA Partisi, iktidara gelmeleri durumunda bu eylem planlarını 90, 180 ve 360 günde tamamlamak istiyor. 

“İlk 90 dakikada; nefes borumuzu açacağız. Derin bir özgürlük nefesi alacağız” diyen  DEVA Partisi Genel Başkanı, “İlk 6 ayda ekonomik kriz iklimini ortadan kaldıracağız. İkinci senemiz bitmeden enflasyonu tek haneye indireceğiz” açıklamasını yaptı. 

Babacan’ın “Solcusundan, sağcısına; ulusalcısından, liberaline; sosyalistinden, muhafazakarına; Türkünden, Kürtüne; Sünnisinden, Alevisine; inananından, inanmayanına; ‘Bunlar bir araya gelmez’ dedikleri kim varsa; biz, hep beraber, hukuk için, adalet için, özgürlük için buradayız” açıklaması da alkış alan ifadelerden oldu. 

Program sonunda genel başkan yardımcıları ve il teşkilatlarının başkanları ile hatıra fotoğrafı çektiren Babacan, Ankara mitingiyle seçime hazırlık sürecini tamamladıklarını, “Damga DAMLA’YA, Oylar DEVA’ya” sloganıyla seçim sürecine girdiklerini resmen duyurmuş oldu. 

 


 

DAHA FAZLA HABER OKU