Güney Kore'den nüfusun yaşlanmasına karşı yeni hamle: Doğum izni 18 aya çıkarılıyor

Asya ülkesi, 16 yılda 200 milyar dolar harcamasına rağmen doğum oranlarındaki düşüşü engelleyemedi

Uzmanlara göre genç çiftlerin yüksek ekonomik kaygılarıyla artan konut fiyatları ve eğitim masrafları, nüfusun hızla yaşlanmasının başlıca nedenleri arasında yer alıyor (Reuters)

Güney Kore, düşük doğum oranlarıyla mücadele kapsamında doğum iznini 12 aydan 18 aya çıkarmayı planlıyor.

Güney Kore Çalışma Bakanı Lee Jeong-sik, pazartesi yaptığı açıklamada çalışan ebeveynlerin 1,5 yıl izin kullanması üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Lee, her iki ebeveynin de çalıştığı sürece bu haktan yararlanabileceğini belirtirken, doğum izni kullananlara yapılacak ücret ödemelerine dair bilgi paylaşmadı.

Yeni düzenlemenin ne zaman uygulamaya konacağı bilinmiyor. Fakat bu gerçekleşirse Güney Kore, Asya'da en uzun süre doğum izni hakkı tanıyan ülke olacak.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Lee, söz konusu adımın ülkenin düşüşteki doğum oranlarıyla mücadele için atıldığını da belirtti.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) verilerine göre Güney Kore, 38 zengin ülke arasında en hızlı yaşlanan ülke konumunda.

Ülkedeki doğum oranı son 6 yıldır düşüşte. Resmi rakamlara göre doğurganlık hızı geçen yıl 0,79'a gerilemişti. Bu oran 2021'deyse 0,81'di.

OECD verilerine göre göç almadan istikrarlı bir nüfus sayısının korunabilmesi için doğurganlık hızının 2,1 olması gerekli. 2022'de ABD'de doğurganlık hızı Güney Kore'nin iki katıyken, yıllardır yaşlanan nüfus sorununa çözüm arayan Japonya'da bu oran 1,30, Türkiye'deyse 1,70 düzeyindeydi.

Yaklaşık 52 milyon kişinin yaşadığı Güney Kore, son 16 yılda çocuk bakımı ve doğum izni desteği için toplamda 200 milyar dolar harcamasına rağmen bu düşüşün önüne geçemedi.
 


Ülkede ücretli doğum izni ilk olarak 2001'de uygulamaya konmuştu. Bu tarihten itibaren özellikle doğum izninden yararlanan erkeklerin sayısında ciddi artış yaşandı.

Resmi rakamlara göre 2007'de doğum izni alan baba sayısı 310 iken, bu rakam 2019'da 22 bin 297'ye çıktı. 2021'deyse en az 29 bin erkek doğum izni kullandı.

Mevcut yasalara göre Güney Kore'de ebeveynler, doğum iznini çocukları 8 yaşına gelmeden kullanmak zorunda.

Ebeveynler, iznin ilk üç ayında maaşlarının yaklaşık yüzde 80'ini, yani 563 dolar ile 1205 dolar arasında bir miktarı devletten destek olarak alabiliyor. Geri kalan 9 aydaysa maaşlarının yüzde 50'sini alma hakkına sahipler. Bu dönemde 563 dolar ila 964 dolarlık bir sınır uygulanıyor.



Independent Türkçe, VICE, CNN

DAHA FAZLA HABER OKU