Rishi Sunak'ın sendika yasağı planı ortaya çıktı

"Sızan e-postalar temel hak ve özgürlüklere yönelik en büyük saldırıya hazırlandığını gösteriyor"

Birleşik Krallık'ta grevler, aksaklıklara yol açıyor (Reuters/Arşiv)

Grevlerle sarsılan Birleşik Krallık'ta (BK) hükümet perşembe günü grev karşıtı kanun çalışmalarını hızlandırdığını duyururken Başbakan Rishi Sunak'ın ilerleyen haftalarda bu yasayı çıkartarak binlerce işçiye sendika yasağı uygulamayı düşündüğü ortaya çıktı.

Üst düzey yetkililerin aralarında paylaştığı ve The Observer gazetesinin incelediği e-postalara göre Sunak, kilit önemdeki kamu sektörlerinde çalışanların grev kararı almaları halinde bile "minimum" düzeyde hizmet vermesini zorunlu kılmayı hedefliyor. The Guardian yasa tasarısının ülkede sınır güvenliği, eğitim, sağlık, tren yolları, itfaiye ve nükleer santral hizmetlerini kapsayacağını yazdı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Yasa kapsamında belirtilecek "minimum hizmetin" karşılanmaması durumunda sendikalara dava açılabilmesi ve çalışanların işten çıkarılabilmesi planlanıyor.

BK İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı'ndaki yetkililerin, üst düzey devlet memurlarına gönderilen e-postalara göre Başbakan Sunak'a grev karşıtı yasa için üç model önerildi.

İlk modelde yalnızca Sınır Gücü personelinin herhangi bir sendikaya üye olmasının yasaklanmasının tavsiye edildiği görüldü. 

Diğer öneride tüm çalışanların iş yavaşlatmasının yasaklanabileceği belirtildi.

Üçüncü seçenekte işyerleri için belirlenecek "minimum hizmetin" karşılanmaması halinde sendikaya dava açılabilmesi ya da işçilerin kovulabilmesi yer aldı. Hükümetin perşembe günü yaptığı açıklama, üçüncü seçeneğin tercih edileceğini gösterdi.

BK İşletme, Enerji ve Endüstriyel Strateji Departmanı yetkilileri, bu modelleri Sunak'a sunarken "hangisinin tercih edileceğine dair kesin bir görüşe sahip olmadıklarını" yazdı.

Haberde Sınır Gücü personeline sendika yasağını öngören en sert modelin tepki görebileceği için kabul edilmediği yazıldı. Zira işçilerin sendikalara üye olma hakkı, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'yle güvence altında.

Sendikalar endişeli

Sendika liderleriyse bu yasağın sadece Sınır Gücü çalışanlarına değil diğer sektörlere de uygulanabilecek olmasından endişelendiklerini söyledi. Böyle bir durumda 1 milyondan fazla işçinin sendikaya üye olmaktan alıkonabileceği kaydedildi.

Kamu ve Ticari Hizmetler Sendikası Genel Sekreteri Mark Serwotka'ya göre sızan e-postalar, "hükümetin, perde arkasında temel hak ve özgürlüklere yönelik nesiller boyu görülebilecek en büyük saldırıya hazırlandığını" gösteriyor.

Serwotka, sendikalaşma yasağının daha da büyük bir grev dalgasına karşı hazırlanan kanundaki bütün sektörleri kapsayacağına inandığını ifade etti.

BK'de artan hayat pahalılığı ve enflasyon karşısında maaşlarının eridiğini savunan pek çok sendika greve gidiyor. Yaklaşık bin sınır güvenliği çalışanı, emeklilik maaşları ve iş güvenliği konularında yaşanan anlaşmazlık nedeniyle 23-31 Aralık'ta grev yapmıştı.  

Ülkenin en büyük demiryolu sendikası RMT de 40 bin üyesiyle yeni yılın ilk haftasına 48 saatlik grevle başlamıştı.

Bu sektörlerin yanı sıra, otobüs şoförleri, ehliyet sınavı çalışanları, öğretmenler, ambulans çalışanları da bu ay grev yapmaya hazırlanıyor.

 

Independent Türkçe, The Guardian, The Economic Times, AA

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU