Suudi Arabistan'da idam cezası alan Hataylı işçilerin infazı durduruldu

AK Parti ve CHP Hatay vekilleri idamların durdurulması için ortak hareket etti

Fotoğraf: AA

Hatay’ın Samandağ ilçesinde ikamet eden ve Suudi Arabistan’a çalışmaya giden Mehmet ve Anıl Binicioğlu kardeşler ile Ertan Özçelik, "Uyuşturucu ticareti yapmak" suçlamasıyla idamla yargılanıyordu. Kararın tebliğ edildiği eylül ayından beri aileler, kararın kalkması için seslerini duyurmaya çalıştı.

CHP ve AK Parti'li vekiller konuyla ilgili olarak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile iki kez görüşme gerçekleştirdi, Çavuşoğlu da konuyu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sundu. 

Gazete Duvar'dan Burcu Özkaya Günaydın'ın haberine göre; yapılan girişimler sonrasında Mehmet Binicioğlu, Anıl Binicioğlu ile Ertan Özçelik hakkında alınan idam kararı 3 Ocak tarihi itibariyle durduruldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Ne olursa olsun kimse öldürülmemeli"

İnfazın durdurulduğunu açıklayan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, "Hatay Milletvekilimiz Sayın Hüseyin Yayman ve Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu ile birlikte yürüttüğümüz çalışma ve çabalar sonucu, idama mahkûm edilen Hataylı hemşerilerimizin idam kararı, Suudi Arabistan hükümeti tarafından kaldırılmıştır" ifadelerini kullandı.

Konu ile ilgili uzun bir çalışma yaptıklarını belirten Topal, konu hakkında hassasiyet gösteren herkese teşekkür etti. Suudi Arabistan’da çalışan Türkiye vatandaşlarını uyaran Serkan Topal, çalışmaya gidenlerin ilgili ülkelerin yasaları konusunda daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Ertan Özçelik’in yeğeni Yusuf Özçelik, üç işçi hakkında idamın durdurulmasından dolayı çok mutlu olduklarını söyledi. İdam kararının kaldırılmasını sosyal medyadan öğrendiklerini belirten Özçelik, “Aylardır her gün korku içindeydik. Çok kötü günler geçirdik. Vekillere, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ne olursa olsun kimse öldürülmemeli” diye konuştu.

Konuyla ilgili geçtiğimiz ay meclise soru önergesi veren HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları Oruç, Suudi Arabistan’da çok fazla Hataylı işçi olduğunu, işçileri koruma için adım atılmasını istedi:

Suudi Arabistan'da -başta Adana, Mersin, Hatay hattında yaşayan- Arap Alevilerin çok sayıda çalıştığını biliyoruz. Neredeyse ailelerin temel geçim kaynağı yurt dışı işçiliği, başta Suudi Arabistan olmak üzere Körfez ülkeleridir. Ve bu konuyla ilgili oradaki işçilerin korunması bakımından adım atılmalı ve oradaki yargılama usulleriyle ilgili bir anlaşma üzerine çalışma yapılmalıdır.     

 

 

 

Gazete Duvar

DAHA FAZLA HABER OKU