"Memeli yiyen dinozor" örneği belgelendi

Bulgular, bu uçan dinozorların muhtemelen çeşitli besin kaynaklarına sahip olduğunu ve seçici davranmadıklarını gösteriyor

Boyları 77 ila 120 santimetreyi bulan mikroraptorlar, 4 kanatlıydı (Wikimedia Commons)

Bilim insanları, bugünkü Çin'de yer alan eski ormanlarda ortaya çıkarılan bir fosil örneğinden, bir dinozorun bir memeliyi yediğine dair en nadir kanıtlardan birini elde etti.

Çarşamba günü bilimsel dergi Journal of Vertebrate Paleontology'de yayımlanan çalışma, göğüs kafesinin içinde küçük bir memelinin ayağıyla birlikte korunmuş küçük, tüylü bir Mikroraptor dinozorunu betimliyor.

Aralarında Londra Queen Mary Üniversitesi'nden David Hone'un da yer aldığı araştırmacılar, dinozorun yaklaşık 120 milyon yıl önce Erken Kretase Dönemi'nde bugünkü Çin'de yaşadığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Dr. Hone, "Bu çalışma, Jurassic Park'taki herhangi bir şey kadar korkutucu olmasa bile, zamandaki büyüleyici bir anın (bir memeliyi yiyen bir dinozorun) resmini çiziyor" dedi.

Bulgular, mide içeriği diğer çeşitli hayvanları, özellikle de kendilerinden daha küçük olanları yeme eğiliminde olduğunu düşündüren başka küçük dinozorlarda görülenlerle de örtüşüyor.

Bilim insanları, mikroraptorların karga büyüklüğünde olduğunu, kollarında ve bacaklarında uzun tüylerin yer aldığını, muhtemelen ağaçtan ağaca süzülerek, yemek için küçük hayvanları avladığını söylüyor.

Dinozor ilk kez 2000'de tanımlanmıştı ama bilim insanları, dinozorun içindeki başka bir hayvana ait kalıntılara dair çok önemli ayrıntıların gözden kaçırıldığını belirtiyor.
 


Yeni çalışmada araştırmacılar, mikroraptorun kaburgaları arasında korunmuş eski bir memelinin ayağını keşfetti.

Dr. Hone yaptığı açıklamada, "Dinozorların içinde yiyecek örnekleri çok nadiren bulunur, bu nedenle ne yediklerine dair doğrudan kanıt sunduğu için her örnek cidden çok önemlidir" dedi.

Bilim insanı, "Bu memeli kesinlikle bir insan atası olmasa da, geçmişe dönüp bakınca bazı eski akrabalarımızın aç dinozorlar için yemek olduğunu görebiliriz" diye ekledi.

Araştırmacılar, dinozor kalıntılarının içinde bilim insanlarının bulduğu ayağın muhtemelen modern bir fare büyüklüğündeki çok küçük bir memeliye ait olduğunu aktarıyor.

Ayak kemiklerinin analizi, küçük memelinin büyük ihtimalle yaşamının çoğunu yerde geçirdiğini ve iyi bir tırmanıcı olmadığını gösteriyor.

Önceki çalışmalarda bir kuş, bir kertenkele ve bir balık içeren Mikroraptor örnekleri belgelenmişti. Bu dinozorların memelileri de yediğine dair yeni bulguya işaret eden araştırmacılar, tarih öncesi sürüngenlerin çeşitli besin kaynaklarına sahip olduğunu ve seçici davranmadıklarını söylüyor.

Öte yandan, dinozorun doğrudan memeliyi mi avladığı yoksa zaten ölmüş olan küçük bir hayvanı mideye mi indirdiği belirsizliğini koruyor.

Mount Marty College'dan çalışmanın bir diğer yazarı Alex Dececchi, "Harika olan şey şu ki Mikroraptor, onunla yaklaşık aynı boyutta olan ev kediniz gibi, birlikte yaşaması kolay bir hayvan olurdu. Ancak kuş yemliğindeki kuşlardan siyecinizdeki farelere veya havuzunuzdaki balıklara kadar her şeyi avlayacağı için, dışarı çıkarsa dehşet saçardı" dedi.

Araştırmacılar bir blog yazısında, "İşte apaçık ortada, dinozorlar (belki de şaşırtıcı olmayan bir şekilde) en azından ara sıra memelileri yiyordu" diye yazdı.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/science

Independent Türkçe için çeviren: Sevgi Aydoğan

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU