Çin'e geri dönüş

Bu halen devam eden bir tartışma, ancak ekonomik kayıpların yanı sıra garip bir endişe ve depresyon halini miras bırakan izolasyon politikalarının terk edilmesinin ardından hararetini büyük ölçüde kaybetti

Fotoğraf: AA

Can sıkıcı ve kasvetli bir sürenin ardından Çin, vatandaşları karantina kamplarında izolasyona zorlamak dahil olmak üzere Kovid salgınının yayılmasıyla mücadelede en katı politikaları uygulamaktan geri adım attığını duyurdu.

Karar, uygulanan sert önlemlere karşı günlerce düzenlenen eşi benzeri görülmemiş protestoların ardından geldi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Artık Kovid virüsüne yakalananlar, hafif semptomlar göstermeleri veya hiçbir semptom göstermemeleri durumunda, devlet tesisleri yerine evlerinde izolasyon önlemlerine uyabilecekler.

Okullarda ve hastanelerde PCR testleri hala zorunlu olsa da vatandaşların çoğu yerde test sonuçlarını göstermeleri artık zorunlu değil.

Pekin'in izlediği katı sıfır vaka politikası, Çin'in uluslararası ve yerel meşruiyetinin odak noktası olan ekonominin kendisine zarar verdi.

Aynı zamanda, kapsayıcı, kolektif politikalar lehine bireysel özgürlük marjını neredeyse ortadan kaldıran merkezi otoriteye aldığı tüm önlemlerde itaat eden bir toplumda bir tür bunalım ve iç hoşnutsuzluk durumu yarattı.

Koronavirüsün çıkış yeri olan Çin, ilk kapanan ve son açılan oldu.

Kovid-19 istilasıyla ilgili alarm zillerinin kapatılmasının ardından dünya veya büyük bir bölümü, Çin'den sonra çoğu dünya ülkesinin Dünya Sağlık Örgütü'nün teşviki ve ABD'nin güçlü baskısıyla değişen derecelerde uyguladığı bu katı tedbir politikalarından kurtuldu.

Koronavirüs politikalarıyla ilgili dönen büyük küresel tartışmayı hepimiz biliyoruz ve bu politikaların başında da izolasyon geliyor.

Bu halen devam eden bir tartışma, ancak ekonomik kayıpların yanı sıra garip bir endişe ve depresyon halini miras bırakan izolasyon politikalarının terk edilmesinin ardından hararetini büyük ölçüde kaybetti.

Artık Çin'in kendisi de izolasyon ve sıfır vaka politikalarını terk ettiğine göre ve bir önceki istilacı Kovid-19'un, yüksek öldürme kapasitesi değil, yayılma hızı nedeniyle tehlikeli olduğu göz önüne alınırsa, bu gelişme, yeni virüslerin ortaya çıkması durumunda yeni yaratıcı küresel çözümler düşünmenin başlangıcı olur mu? 

 

 

*Bu makalede yer alan fikirler yazara aittir ve Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

Independent Türkçe için çeviren: Asasmedia

Şarku'l Avsat 

DAHA FAZLA HABER OKU