Başağa, Mısır, Yunanistan ve Türkiye’nin deniz sınırlarının çizilmesi için müzakere etmesini önerdi

Başağa deniz sınırlarını herkesin ortak ve adil çıkarlarına hizmet edecek şekilde çizmek için üç ülke ile ikili müzakereye istekli olduğunu ifade etti.

Dibeybe Trablus’ta düzenlenen seçim kavramı konulu çalıştayda. Fotoğraf: Ulusal Birlik Hükümeti

Libya’da Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi’nin atadığı ve uluslararası olarak tanınmayan İstikrar Hükümeti Başbakanı Fethi Başağa, Mısır, Türkiye ve Yunanistan’a ‘deniz sınırlarının belirlenmesi ve çizilmesi konusunda Akdeniz bölgesinde gerilimi artıracak ve durumu ağırlaştıracak hiçbir adım atmamaları’ çağrısında bulundu.

Başağa dün ofisi tarafından paylaşılan açıklamada, deniz sınırlarını herkesin ortak ve adil çıkarlarına hizmet edecek şekilde çizmek için üç ülke ile ikili müzakereye istekli olduğunu ifade etti.

Karmaşık uluslararası ve bölgesel çatışmadan kaynaklanan, Libya’nın içinden geçmekte olduğu olağanüstü zor koşulların ülkenin iç durumuna yansıdığını belirten Başağa, “Ülkelerin farklı ve çatışan çıkarları, Libya’daki durumun kırılganlığının nedeniydi ve hala da öyle. Bu, hükümetimin başkent Trablus’taki karargahını devralmamasına ve işlerini yürütmemesine katkıda bulunmuştur” ifadelerini kullandı.

Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe ise, dün başkent Trablus’ta düzenlenen Eğitim Bakanlığı’nın seçim kavramını tanıtmadaki rolü üzerine bir çalıştaya katıldı.

Dibeybe burada yaptığı konuşmada, Libyalılar için seçimler ve anayasa dışında yol olmadığını ve hükümetinin seçim yapmaya hazır olduğunu söyleyerek, seçimlerin ‘anayasal temelinin’ çıkarılması konusunun hızlandırılması çağrısında bulundu.

Dibeybe konuşmasına şu ifadelerle devam etti;

“Seçim yapmaktan başka yol veya çıkış olmadığına dair taahhüdümüzü yineliyoruz ve bunları tamamlamak istiyoruz. Buna engel olanlar azaldı ve her geçen gün de azalıyorlar. Libya halkının bu yolda devam etmesini istiyoruz. Libyalıların beklediği seçimleri başlatmak için anayasal bir temel hedefliyoruz ve kurumlarımız buna hazır. Seçimler bir amaç değil, istikrara ulaşmak için adaleti ve eşitliği sağlamanın bir aracıdır.”

Libya Yüksek Mahkemesi, Bingazi’de Anayasa Mahkemesi kurulması kararını reddetti

Libya Yüksek Mahkemesi Genel Kurulu, ülkenin doğusunda bulunan Tobruk’daki Temsilciler Meclisi’nin Bingazi’de Anayasa Mahkemesi kurma kararını oy birliğiyle reddetti.

Genel Kurul’daki toplantıda, bu kararın anayasaya aykırı olduğu kaydedilerek, Yüksek Mahkeme’nin Anayasa Dairesi’nin görev ve yetkilerini kullanma salahiyetine sahip olan tek organ olduğu vurgulandı.

Tarhuna Kurbanlarının Aileleri Derneği’nden Hafter’e suçlama

Libya Ulusal Ordusu’nun lideri Halife Hafter, dün akşam Bingazi kentindeki karargahında Doğu Bölgesi Genel İstihbarat Teşkilatı Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Süleyman El-Abbar ile bir araya geldi.

‘Tarhuna Kurbanlarının Aileleri Derneği’ ile de görüşen Hafter, Dibeybe hükümetinden kendisiyle görüşen ilk güvenlik görevlisi olduğu için Abbar ile görüşmesinin ayrıntılarını açıklamadı.

Ancak Tarhuna kurbanlarının yakınları, Hafter’i ‘Kani çetelerini desteklemekle’ suçlayarak, kaçan suçluların tutuklanması ve geçiş dönemi adaletinin sağlanması için Başsavcılığa çağrıda bulundu.

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı İspanya Büyükelçisi ile görüştü

Libya Başkanlık Konseyi Başkan Yardımcısı Abdullah el-Lafi, önceki gün Trablus'ta görüştüğü İspanya’nın Libya Büyükelçisi Javier Larachi’nin, parlamento ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine giden ve demokratik yolu desteklemeye katkıda bulunan her türlü yolu desteklediğini aktardı.

Fransa’nın Libya Büyükelçisi STK’larla görüştü

Fransa’nın Libya Büyükelçisi Mustafa Maharaj, Misrata kentine yaptığı ziyarette mevcut siyasi krizden çıkmak için aktif sivil toplum kuruluşlarının (STK) yetkililerinin görüşlerini dinlediğini açıkladı.

AB Libya Delegasyonu Başkanı’ndan açıklama

Avrupa Birliği (AB) Libya Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Sabadell Jose, kıyı şeridini korumak için Abu Greyn ile Sirte arasındaki güvenlik kapılarının açılışını ve yeni ambulansların ve ilk yardım ekipmanının teslim edildiğini duyurdu.

Jose, açılan bu yolun, insanların ve malların hareketine izin verdiği için Libya’nın can damarı olduğuna inandığını söyledi ve bunu ateşkes anlaşmasının ‘anahtar unsuru’ olarak nitelendirdi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU