Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia Türkiye'ye geldi.
Bakan Rabia, İstanbul'da Diyanet İşleri Başkanı (DİB) Prof. Dr. Ali Erbaş ile görüştü.
Heyetler arası görüşmeden sonra Erbaş ve Rabia, ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Basın toplantısında ilk sözü alan Erbaş, Bakan Rabia ile 2023 yılı hac ve umre organizasyonu için işbirliği noktasında istişarelerde bulunduklarını söyledi.
"İki ülkenin ortak bir geçmişi var"
2023 hac organizasyonuyla ilgili ocak ayı içerisinde Cidde'de hac protokolü imzalayarak, kontenjan ve diğer hac iş ve işlemleriyle ilgili hususların bu protokolde netleşeceği konusunda mutabık kaldıkları ifade Erbaş, "İki ülkenin uzun ve ortak bir geçmişi, halkları arasında sevgi ve muhabbet var" dedi.
Suudi bakanlığınca gerçekleştirilen hac ve umre hizmetlerinden büyük bir memnuniyet duyduklarını aktaran Erbaş, "Bu hizmetlerin her geçen sene daha da iyi bir noktaya geldiğini müşahede ediyoruz. Salgın sonrası gerçekleştirilen 2022 hac organizasyonunda tarafınızdan yürütülen nitelikli hizmetlere yakinen şahit olduğumuzu belirtmek isterim. Teknolojinin imkanlarından da faydalanmak suretiyle hac ve umre ziyaretlerinin huzur, sağlık ve emniyet içinde yapılması için ortaya koyduğunuz çaba, her türlü takdirin üzerindedir" diye konuştu.
"Hac ve umreye çok büyük bir teveccüh var"
DİB Prof. Dr. Erbaş, Independent Türkçe'nin "Dövizin yükselmesi hac ve umre başvurularında bir azalma meydana getirdi mi?" sorusuna şu yanıtı verdi:
"Hayır, hiçbir azalma meydana gelmedi. Özellikle umre konusunda çok büyük bir teveccüh var. Hac konusunda da şu ana kadar 2 milyon 266 bin hacı adayımız ön kayıt yapmış durumda. Dolayısıyla 2023 için biz 85 bin kontenjanımızı kurayla seçebilirsek, geriye nereden bakarsanız 2 milyon 170 bin hacı beklemek durumunda kalacak. Bu kadar büyük bir teveccüh var."
Toplantı sonrası sosyal medya hesabından bir paylaşım da yapan Erbaş, şu ifadelere yer verdi:
"Ülkemizde ağırladığımız Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Sayın Dr. Tevfik er-Rabia ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdik. Hac-Umre ziyaretleri ve ortak hedeflerimizle ilgili müzakerelerde bulunduk. Güzel hizmetlere vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum."
Ülkemizde ağırladığımız Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Sayın Dr. Tevfik er-Rabia ile ortak bir basın toplantısı gerçekleştirdik.
— Prof. Dr. Ali Erbaş (@DIBAliErbas) December 11, 2022
Hac-Umre ziyaretleri ve ortak hedeflerimizle ilgili müzakerelerde bulunduk.
Güzel hizmetlere vesile olmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyorum. pic.twitter.com/avNiEsqydd
"Ziyaretim iş birliğini geliştirmeyi amaçlıyor"
Suudi Arabistan Hac ve Umre Bakanı Dr. Tevfik er-Rabia da yaptığı açıklamada Türkiye'ye davet ettiği için Erbaş'a teşekkürlerini iletti.
Türkiye ziyaretinin iki kardeş ülkenin devlet kurumları arasındaki mevcut stratejik görüşmeler çerçevesinde gerçekleştiğine değinen er-Rabia, "Bu ziyaretim, iki ülkenin ortak çıkarlarına hizmet edecek şekilde farklı alanlarda iş birliğini geliştirmeyi amaçlamaktadır" ifadelerini kullandı.
Ziyaretlerine pazartesi Kültür ve Turizm Bakanı ile hac ve umre sektöründe faaliyet yürüten Türk ve Suudi şirketleriyle devam edeceğini kaydeden Suudi Bakan, salı günü de ibadetleri yerine getirmek isteyen kişilerin gelişlerini kolaylaştırmak için Türk Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü ve Türk Hava Yolları şirketi ile bir araya geleceğini söyledi.
"Bakanlık birçok mevzuatın geliştirmesi için çalışıyor"
Umre yapanlara hizmet edecek olan Nusuk platformunu (kapsamlı umre rehberi) yarından itibaren Türkçe olarak hizmet edecek olmasından mutluluk duyduklarını dile getiren Dr. Er-Rabia, "Allah'ın izniyle bu platform, umre yapanlara hizmet etme noktasında önemli bir atılım yapılmasına, ülkeye varışlarının kolaylaştırılmasına, yaşayacakları tecrübenin zenginleştirilmesine ve günün her saati dünyanın neresinde olursa olsunlar birkaç tuşla barınma ve ulaşım hizmetlerini seçmelerine, vize işlemlerine, Ravza-i Mutahhara'da namaz kılma izinlerine ve umre yapma izinlerine yardımcı olacak" bilgisini paylaştı.
Koronavirüs (Kovid-19) salgınından sonra hac ibadetlerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde büyük sayılarla yapılmasını sağlamayı başardıklarını vurgulayan er-Rabia, "37 binden fazla Türk hacının ibadetlerini kolay bir şekilde yaptığını gördük. Bu yıl hacıların sayısını salgından önceki haline getirmeyi umuyoruz. Buna ek olarak bakanlık, hizmet kalitesini yükselten ve bunların Rahman olan Allah'ın misafirlerine uygun bir şekilde sunulmasını sağlayan birçok yeni mevzuatın geliştirilmesi üzerinde çalıştı" şeklinde konuştu.
"Mescid-i Haram'ı genişletme projemiz var"
Er-Rabia da Independent Türkçe'nin "2030 vizyonu çerçevesinde Hac ve Umre Bakanlığı'nın projeleri hakkında detay verebilir misiniz" sorusunu şu şekilde cevapladı:
"Elbette hac organizasyonunu geliştirme çalışmaları sürüyor. Gelecek yıllarda hac organizasyonunu geliştirmekle ilgili bir planımız var. Örneğin, Mekke'ye gelişleri, ulaşım sürecini ve uçuşları kolaylaştırmak önceliklerimiz arasında yer alıyor. Sivil Havacılığı Genel Müdürü ile iki gün sonra yapacağımız görüşmede Türkiye'nin birçok ilinden hacı adaylarının Suudi Arabistan Krallığı'na gelişlerine daha fazla alan açmayı ve prosedürleri kolaylaştırmayı görüşeceğiz. Ayrıca hem Mekke içinde hem Mekke-Medine arasında hem de Medine içinde olsun ulaşım prosedürlerini geliştirmeye yönelik bir mekanizmamız var. Aynı şekilde Mina, Müzdelife ve Arafat'taki hizmetleri geliştirmeye çalışıyoruz. Ayrıca Mescid-i Haram'ı genişletme projemiz var. Söylediğim gibi bu, tarihin en büyük genişletme projesi olma özelliğine sahip. Muhtemelen yüzde 70'inden fazlasını tamamladık. Projeyi geliştirmeye ve inşallah yakın zamanda bitirmeye çalışıyoruz. Ayrıca hacı adaylarına Mekke içinde ve Mina, Müzdelife ve Arafat'ta ulaşımı kolaylaştırmak adına en iyi hizmeti sunmak için dijital hizmetleri geliştirme projemiz var."
© The Independentturkish