Hürriyet gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, bayramdan sonra siyasette hareketli günler yaşanacağını iddia etti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sahalara ineceğini yazdı.
Erdoğan’ın teşekkür gezileri kapsamında aralarında Ahmet Davutoğlu’nun memleketi olan Konya, Abdullah Gül’ün memleketi olan Kayseri’nin de olduğu illere gideceğini belirten Selvi, Erdoğan’ın il başkanları toplantısında Kayseri ve Konya büyükşehir belediye başkanları ve il başkanlarıyla özel olarak görüştüğü ve miting için hazırlık yapmalarını istediğini aktardı. Selvi, Erdoğan’ın Kayseri ve Konya ziyaretleri için şu ifadeleri kullandı:
Erdoğan’ın Davutoğlu’nu Konya’da, Gül’ü Kayseri’de hedef alacağı söyleniyor. Erdoğan iki noktadan yüklenecek.
1- Ümmeti bölecekler.
2- Davaya ihanet ettiler.
Tabii “Bu dava onları cumhurbaşkanı ve başbakan yaptı. Daha ne istiyorsunuz?”diye kürsüden seslenecek.
Yeni parti kurmak için gün sayan Abdullah Gül ve Ali Babacan ile Ahmet Davutoğlu için bunlar bir sürpriz olmamalı. Ama eylül ayıyla birlikte yeni bir durum değerlendirmesi yapacakları söyleniyor.
‘2023’e kalacağını düşünmüyorum’
Erdoğan’ın kongre sürecini başlatarak, teşkilatlarda kopmanın önüne geçmeyi amaçladığını savunan Selvi, Erdoğan-Bahçeli görüşmesi üzerinden erken seçim tartışmalarını da değerlendirdi. Görüşmenin basında yer aldığı gibi yarım saat değil, 1 saat 5 dakika sürdüğünü aktaran Selvi şunları yazdı:
Erdoğan-Bahçeli görüşmesi erken seçim senaryolarını gündeme getirdi. Ama hem AK Parti hem MHP kaynakları tarafından “erken seçim” ihtimali kesin bir dille yalanlandı. Seçim yorgunu olan ülkemizin önünde 2023’e kadar altın kıymetinde bir 4 yıl var. Bunun seçimle değil, ülkenin kalkınması için değerlendirilmesi lazım. Buna inanıyorum ama seçimlerin 2023’e kalacağını da düşünmüyorum. 23 Haziran İstanbul seçimleri siyasette fay hatlarını harekete geçirdi. Yerel seçim öncesinde başka bir siyasi denklem vardı, seçimden sonra başka bir denklem oluştu. Erdoğan-Bahçeli görüşmesinde cumhurbaşkanlığı sistemi üzerindeki değişikliklerin de ele alındığı yönünde haberler yapıldı. Araştırdım, doğru değil.
Selvi, Cumhurbaşkanlığı sisteminde değişiklikler yapılacağı iddiaları hakkında ise şunları yazdı:
Sistemin daha etkin çalışması yönünde düzenlemeler geliyor. Ancak Anayasa değişikliğini gerektirecek köklü değişiklikler yok. Yani partili cumhurbaşkanlığı ve 50 artı bir değişmiyor. Sistem değişikliğinden ziyade sistemin revizyonu demek daha doğru olur. Merhum Erbakan’ın deyimiyle, “pansuman tedbirler” gelecek.
Independent Türkçe