8 milyarıncı insan Filipinler'de doğdu

5, 6 ve 7 milyarıncı insanlar BM tarafından belirlenmişti

Dünya nüfusu 11 yılda 7 milyardan 8 milyara yükseldi (Unsplash/Arşiv)

Dünyanın 8 milyarıncı bebeği Filipinler'de doğdu. Filipinler Nüfus ve Kalkınma Komisyonu, salı günü doğan Vinice Mabansag adlı kız çocuğuna sembolik unvanı verdi.

Başkent Manila'daki Dr. Jose Fabella Hastanesi‘in başhekimi Romeo Bituin, "Filipinler'de dünyanın 8 milyarıncı bebeğinin doğuşuna tanık olduk" dedi. Bituin, doğumun 23.00'da başladığını ve bebeğin iki saat sonra normal doğumla dünyaya geldiğini bildirdi.
 


Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun 8 milyara ulaştığını açıklamıştı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres bu dönüm noktasını, "insanlığın gezegene karşı ortak sorumluluğunu göz önünde bulundurarak çeşitliliği ve ilerlemeleri kutlamak için fırsat" diye nitelemeişti.

BM Nüfus Bölümü Direktörü John Wilmoth ise şöyle konuşmuştu:

Bu, insanlığın başarısının bir işareti ancak aynı zamanda geleceğimiz için de büyük bir risk.

Zira yetkililer, iklim krizi sebebiyle kıtlıkla karşı karşıya kalan bölgelerde zorlukların artacağını belirtti. BM verileri, dünya nüfususun 2037'de 9 milyara çıkabileceğini ve 2080'kerde 10,4 milyarla zirveye ulaşabileceğini gösteriyor.

BM önceki yıllarda 5, 6 ve 7 milyarıncı çocukları temsil eden bebekler belirlemişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Eskiden Yugoslavya'nın parçası olan Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Temmuz 1987'de dünyaya gözlerini açan Matej Gaspar, 5 milyarıncı bebek unvanını kazanmıştı. Bugün 35 yaşında olan Gaspar'ın Facebok sayfasında Zagreb'de yaşadığı, mutlu bir evlilik sürdürdüğü ve kimya mühendisi olduğu yazıyor.

Bosna Hersekli Adnan Mevic, kayıtlara "6 milyarıncı insan" olarak geçmişti. Başkent Saraybosna'da Ekim 1999'da dünyaya gelen Mevic, ekonomi alanında yüksek lisans öğrencisi olarak hayatını sürdürüyor. Mevic, unvanı sayesinde 11 yaşında Real Madrid'i ziyaret ettiğini söyledi.

Ekim 2011'de Bangladeş'te doğan Sadia Sultana Oishee ise 7 milyarıncı bebek unvanını taşıyor. Doktor olmak isteyen Oishee'nin doğumundan bu yana Bangladeş nüfusu 17 milyon arttı.

 

Independent Türkçe, Metro, AA, BBC Türkçe

Derleyen: Uğurcan Yıldız

DAHA FAZLA HABER OKU