Hong Kong'da ilk kez "Çin ulusal marşına hakaret" hükmü verildi

Gazeteci Paula Leung, Britanya döneminden kalma Hong Kong bayrağı nedeniyle de ceza aldı

Hong Kong'un BK sömürgesi olduğu dönemden kalma bayrak, hükümet karşıtı protestoların da simgesi haline gelmişti (Reuters)

Hong Kong'un olimpiyat tarihinde ikinci altın madalyasını kazanmasını Birleşik Krallık (BK) döneminden kalma bayrakla kutlayan Paula Leung, hapis cezası aldı.

Hong Kong Bölge Mahkemesi'nde perşembe günü görülen duruşmada 42 yaşındaki Leung, ulusal marşa ve Hong Kong bayrağına hakaret suçundan üç ay hapis cezasına çarptırıldı.

Geçen yıl eskrimci Edgar Cheung'un Tokyo Olimpiyatları'nda altın madalya kazanmasının ardından 26 Temmuz'da düzenlenen kutlamalarda, Çin ulusal marşı çalınmış ve mevcut Hong Kong bayrağı gösterilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Fakat bir alışveriş merkezine kurulan dev ekrandan madalya törenini izleyen seyircilerin arasında yer alan Leung, o sırada Hong Kong'un BK sömürgesi olduğu dönemde kullanılan bayrağı açmıştı.

Freeman Express adlı bir internet gazetesinde çalışan Leung, olaydan 4 gün sonra gözaltına alınmıştı.

Leung duruşmada suçunu itiraf ederken avukatı, müvekkilinin otizmli olduğunu ve öğrenme güçlüğü çektiğini söyledi.

Gazeteci, Hong Kong'un Haziran 2020'de yürürlüğe koyduğu ve Çin ulusal marşına hakaret edenlere 50 bin Hong Kong doları (yaklaşık 118 bin TL) para veya üç yıl hapis cezası verilmesini ön gören yasa kapsamında ceza alan ilk kişi oldu.

Cheung ise Hong Kong adına olimpiyatlarda eskrim dalında altın madalya kazanan ilk sporcu unvanını almıştı.

2019 protestoları

Hong Kong'da 2019'da çıkan hükümet karşıtı protestolarda da bazı göstericiler, BK döneminden kalma eski bayrağı kullanmıştı.

Haziran 2019'da bir milyona yakın gösterici sokaklara dökülmüş ve suçluların Çin'e iadesi tasarısını protesto etmişti. Tepkilerin üzerine yasa ekimde geri çekilmişti.

Ancak Batı'dan ve Hong Kong'daki muhaliflerden tepki gören Ulusal Güvenlik Yasası ise Çin Ulusal Halk Kongresi tarafından Mayıs 2020'de kabul edilmişti. 

Yasa, Çin merkezi hükümetini yıkma, isyana teşvik, vatana ihanet ve terörle ulusal güvenliği tehlikeye atan etkinliklerin yasaklanmasını içeriyor.
 


Hong Kong'un statüsü

Hong Kong, 1898'de imzalanan "kira sözleşmesi" kapsamında uzun yıllar BK hakimiyetinde kaldıktan sonra 1997'de Çin'e devredilmişti.

Anlaşmada Hong Kong'a 2047'ye kadar basın, ifade, toplanma, inanç ve serbest akademik çalışma gibi özgürlüklerle bağımsız idari ve hukuki yapısını koruma hakkı tanınmıştı.

Özerk yapılı bölgenin sadece savunma ve dış politika gibi konularda Pekin'e bağlı olduğu bu yönetim modeli, "tek ülke, iki sistem" olarak adlandırılıyor.



Independent Türkçe, CNN, HKFP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU