İzmir'de 4,9'luk deprem

Sağlık Bakanı Koca biri ağır 7 kişinin tedavisinin sürdüğünü duyurdu

İzmir'de saat 03.29'da deprem meydana geldi. Kandilli Rasathanesi'nin verilerine göre depremin merkezi Buca ilçesi, derinliği 4.5 KM, şiddeti ise 4.9.  Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı da (AFAD) depremin büyüklüğünü 4,9 olarak açıkladı. AFAD'ın internet sitesinde yer alan bilgiye göre, depremin derinliği 14,47 kilometre. 

AFAD, 4,9 büyüklüğündeki deprem sonrası saat 04.30'a kadar en büyüğü 2,4 olmak üzere 13 artçı sarsıntı meydana geldiğini duyurdu.

AFAD’dan yapılan açıklamada, deprem sonrası can kaybı bilgisinin ulaşmadığı belirtildi.

Depremde Konak ilçesine bağlı Kubilay Mahallesi'ndeki Selahattinoğlu Camisi'nin minaresi yıkıldı. 

Kentteki bazı noktalarda depremin ardından kısa süreli elektrik kesintisi yaşandı. Ayrıca bazı binaların bacalarının yıkıldığı yönünde 112 Acil Çağrı Merkezi'ne ihbarlar ulaştı.

Biri ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,  depremde can kaybı yaşanmadığını, panik sebebiyle olumsuz etkilenen 64 kişiden biri ağır 7 kişinin tedavisinin sürdüğünü bildirdi.

Koca, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

İzmir'de yaşanan, büyük bir paniğe yol açan 4,9 şiddetindeki depremde, güncel bilgilerimize göre can kaybı olmadı. Panik sebebiyle toplam 64 kişi etkilendi. 1'i ağır 7 kişinin tedavisi sürüyor. Deprem, çevre illerde de hissedildi. Arkadaşlarımız görev başında. Çok geçmiş olsun.

 Depremde balkondan atlayan genç vefat etti

Öte yandan deprem sırasında Buca ilçesindeki 4 katlı binanın birinci katından atlayarak yaralanan ve 112 Acil Sağlık ekiplerince SBÜ Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan 18 yaşındaki Efe Altay Saral, müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Hastanede tedavi gören 7 kişiden biri olan Saral'ın Manisa Celal Bayar Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü birinci sınıf öğrencisi olduğu öğrenildi.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu İzmir'de yaptığı açıklamada İzmir'deki yapı stokuna işaret etti. Soylu, "Bu yapı stokunun bir an önce değişmesi lazım. Çünkü Allah muhafaza eğer böyle bir yapı stokunda İzmir'de beklenen bir depremle karşılaşırsak anlaşılıyor ki daha sıkıntılı bir süreçle karşı karşıya kalabiliriz. 4,9 deprem hasar ölçüsünü değerlendirdik ama tabii 6'lık, 7'lik, 6,9'luk, 7,9'luk bir depremde bize daha büyük bir içimizi acıtacak ve ülkemizi üzecek sorunlar ve maliyetler oluşturabilir. O açıdan burada yapı stokunu gördükten sonra, bir kez daha oturup İzmir hakkında hep beraber bir değerlendirme yapmak gerektiği kanaatindeyiz" ifadelerini kullandı.

İzmirlilere geçmiş olsun mesajını ileten Soylu, "Yaklaşık 20 kadar binada çatlak var, birtakım hasarlar konulu ihbarlar söz konusu. Çevre ve Şehircilik ekipleri de bu konuda tespite başladılar" diye konuştu.

"4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar gelebilir"

Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Prof. Dr. Orhan Tatar ise depremin yeniden kendisini hatırlattığını belirterek, "4 büyüklüğüne kadar artçı sarsıntılar gelebilir ve bu anlamda vatandaşlar dikkatli olmalı." dedi

İzmir'in etrafında 17-18 civarında diri fayın bulunduğunu kaydeden Tatar, şöyle konuştu:

Gaziemir civarından başlayıp güneye doğru Doğanbey Körfezi'ne kadar giden Tuzla Fay Hattı'nın en kuzeydoğu ucunda meydana gelen bir deprem bu. Şu anda da artçıların da tamamen bu bölgede yoğunlaştığını görüyoruz. Dolayısıyla şu aşamada vatandaşlarımızın panik yapmasına gerek yok ama yine Sayın Bakanımızın ifade ettiği gibi bu deprem gerçeğini bilerek hareket etmek, hepimizin önemli bir görev alması gerekir.

 

 

Independent Türkçe, AA

 

DAHA FAZLA HABER OKU