Amasra'da maden şehitleri anıldı

Bartın'ın Amasra ilçesindeki cumhuriyetin 99. yılı kutlamaları anmaya dönüştü. 14 Ekim'de hayatını kaybeden 41 madenci unutulmadı

Fotoğraf: Independent Türkçe

Türkiye Cumhuriyeti'nin 99. kuruluş yıl dönümü ülkenin dört bir yanında çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyetin ilanı kutlamaları kapsamında organizasyon düzenlenen yerlerden biri de Bartın'ın Amasra ilçesiydi.

Yaklaşık iki hafta önce ilçedeki Türkiye Taşkömürü Kurumu'na ait maden ocağında meydana gelen patlamanın ardından 41 işçinin yaşamını yitirdiği Amasra'da maden şehitleri isimleri tek tek okunarak anıldı.

Halk ve sivil toplum kuruluşları 41 şehit madenciyi temsilen 41 meşale taşıdı.

İlçe meydanında toplanan kalabalığa Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır ve CHP Bartın milletvekili Aysu Bankoğlu da eşlik etti.

Şehit Madenci Anıtı'nın önünde toplanan kalabalığa seslenen Amasra Belediye Başkanı Çakır, sürece dikkati çekip "Acımızı yaşadık, bundan sonra hesabını hep birlikte soracağız" ifadelerini kullandı.

Anıtın önüne facianın meydana geldiği saat 18.10'da her gün bir kürsü kurulacağını belirten Çakır, "Sorumlular ortaya çıkana dek her gün bu saatte buraya koyacağımız deftere duygu ve taleplerimizi ifade edeceğiz" diye konuştu.

Anma programında konuşan CHP Bartın milletvekili Bankoğlu ise "Görevden el çektirilip uzaklaştırılmaları gereken kişiler TTK Genel Müdürlüğü emrine görevlendiriliyor. Hukuki açıdan şüpheli konumda olan kişileri ödüllendiriyorsunuz. Belki de bu kişiler yargılanacak. Hesap sorulması gerekenlerden hesap sorulmalı" ifadesini kullandı. Bankoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın faciada ihmal olup olmadığına ilişkin gerekli bilgilendirmeyi yapmadığını öne sürdü.

Soruşturma sürüyor

Amasra'daki patlamanın ardından başlatılan soruşturma sürüyor. Bilirkişi heyetinin yarın maden ocağındaki ikinci keşfi yapacağı belirtiliyor.

Facianın ardından yaşamını yitiren maden işçilerinin büyük çoğunluğunu 30 yaşın altındaki kişiler oluşturuyor. Konuyla ilgili araştırmanın kapsamını genişletmek için geçtiğimiz günlerde eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'ın başında bulunduğu, 21 kişiden oluşan bir komisyon oluşturulmuştu.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU