Van'da bir doğa fotoğrafçısı: 25 yıl önce gördüğüm canlılar artık yok!

Van Gölü çevresinde sayısız endemik canlı türünün olduğuna dikkat çeken Ferzende Coşar, kirlilik ve küresel ısınmanın birçok canlı hayvanın sonunu getirdiğini öne sürdü

Van'ın Erciş ilçesinde yaklaşık 30 yıl önce hobi olarak başladığı fotoğraf çekimlerini geliştiren doğa fotoğrafçısı Ferzende Coşar, yıllar önce fotoğraflarını çektiği ve arşivlerinde bulunan canlıların artık Van Gölü çsevresinde yaşamadığını söyledi.

Coşar, göl çevresinde sayısız endemik canlı türünün olduğuna dikkat çekerek, kirlilik ve küresel ısınmanın birçok canlı hayvanın sonunu getirdiğini öne sürdü. 
 

Ferzender Coşar (6).jpeg
Ferzende Coşar / Fotoğraf: İdris Yılmaz/Independent Türkçe​​​​​​​

 

61 yaşındaki Ferzende Coşar, kısıtlı imkânlarıyla satın aldığı kompakt fotoğraf makinesiyle Van Gölü çevresinde 30 yılıdır doğal yaşamı izliyor.

Birçok profesyonel fotoğrafçının yakalayamadığı görüntüleri yakalayan Coşar, çektiği fotoğraflarda canlıların mucize hayatını görsele taşımış oluyor.

Fotoğrafçı aynı zamanda çevreci olarak bilinen Coşan'ı en çok endişelendiren ise Van Gölü çevresinde bulunan canlıların her geçen gün azalması.
 

Ferzender Coşar (4).jpeg
Fotoğraf: Ferzende Coşar

 

Dünyanın birçok noktasından Van Gölü'ne göçmen kuşların geldiğini ifade eden Coşar, küresel ısınma ve gölde yaşanan kirlilikten dolayı canlı popülasyonun hızla azaldığına dikkat çekti.

Coşar, "20-25 yıl önce çektiğim fotoğraflarda yer alan kuş türleri ve birçok benzeri canlılara artık rastlayamıyorum. Maalesef her geçen yıl bu bölgedeki canlı türleri biraz daha azalıyor" dedi.
 

Ferzender Coşar (5).jpeg
Ferzende Coşar / Fotoğraf: İdris Yılmaz/Independent Türkçe​​​​​​​

 

Sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği Doğu Anadolu'da küresel iklim krizinden en çok etkilenen bölge Van Gölü Havzası.

Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye'nin de en büyük gölü olma özelliği taşıyan Van Gölü'nün suları bu yıl iki kilometrekarelik alandan çekildi.

Marmara Denizi'nin üçte biri büyüklüğünde olan 3 bin 712 kilometrekarelik alanda bulunan Van Gölü'ndeki çekilme nedeniyle, su altındaki mikrobiyalitler ortaya çıktı; balıkçı limanları işlevsiz hale geldi.

Yaşanan bu durum birçok çevreciyi etkilediği gibi, bölgede doğa fotoğrafçılığı yapan Ferzende Coşar'ın da dikkatinden kaçmadı.
 

Ferzender Coşar (1).jpeg
Fotoğraf: Ferzende Coşar

 

"Su yaşamdır, su yok olunca beraberinde yaşamda yok oluyor" diyen Ferzende Coşar, "Van Gölü'müz deyim yerindeyse bir kuş ve canlı türü cenneti. Gölün çevresinde bulunan sazlıklar önemli derece de kuş türünün üremesi ve yaşamını sürdürmesi için barınak halinde. Ancak ne yazık ki, gölde yaşanan çekinmeyle birlikte sazlıklar da kuruyor. Sazlıkların kuruması gölde yaşanan su canlılarında gölü ve bölgeyi terk ettiği anlamına geliyor" şeklinde konuştu.

Yıllardır bölgede fotoğraf çektiğini söyleyen Coşar, "Elimde belki milyon üzerinde fotoğraf arşivi var. Daha önce burada bulunan canlılar ve kuşlar evimizin içine kadar girerken, şimdi ne yazık ki kilometrelerce alanı taramamıza rağmen bulamıyoruz" ifadelerini kullandı.
 

Ferzender Coşar (5).jpeg
Fotoğraf: Ferzende Coşar

 

"Evliya Çelebi'nin kitabında söz ettiği canlı türleri yok denilecek kadar az'

Hayatı hakkında bilinenler, seyahat hâtıralarını topladığı muazzam eseri olan Evliya Çelebi'nin Van Gölü Seyahatnamesi'nde gölde yaşanan canlı türlerinden söz ettiğini dile getiren Ferzende Coşar, ne yazık ki, Çelebi'nin adını yazdığı ve tarif ettiği canlı türlerinin ancak son yıllara kadar yaşayabildiğini dile getirdi:

Evliya Çelebi Seyahatnamesi'nde mevzu ediyor bu bölgeyi. Van Gölü Havzası'nda yüzlerce türün yaşadığına dikkat çekiyor. Onun bahsettiği türlerden bazıları şu anda nadiren kalmış. Kalanların da nesli tükenmek üzere... Benim çağrım özellikle avcılardandır: Lütfen öldürmeyin! Sizin öldürdüğünüz birçok kuş, türünün son örneği.
 

Ferzender Coşar (2).jpeg
Fotoğraf: Ferzende Coşar 

 

Yaralı bir yılanla bir anısını anlatan Ferzende Coşar, yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi: 

Bir gün çevrede fotoğraf izlenimi yapıyordum, çok sıcaktı; temmuzun ortasıydı. Bir yılana denk geldim. Belli ki yılan çok susamıştı. Gördüğü bitkinin tohumunu ağzına aldı ve suyunu emdikten sonra attı. O bitki olmasaydı belki de yılan susuzluktan ölecekti. Yani ben yaşanan bu durumdan şu örneği çıkardım, başımıza bela olan bu küresel ısınma canlı popülasyonu önemli bir ölçüde etkiliyor. Canlıların yaşam döngüsünün ekosistemidir. Onlar yok olursa bizim de yaşam alanımız daralır. Bu nedenle, küresel ısınmaya karşı ortak mücadele etmeliyiz. Kirletmemeliyiz, israf etmemeliyiz.
 

Ferzender Coşar (3).jpeg
Fotoğraf: Ferzende Coşar

 

Profesyonel bir fotoğrafçı yarı profesyonel makineyle çekim yapıyor

Çektiği olağanüstü fotoğraflarla neredeyse bölgenin arşiv kara kutusu haline gelen Ferzende Coşar, ne yazık ki yaptığı işten para kazanmıyor.  

Coşar, maddi imkanı olmadığı için kompakt makineyle çalışmak zorunda.
 

Ferzender Coşar (7).jpeg
Fotoğraf: İdris Yılmaz/Independent Türkçe

 

Elindeki ekipmanı yapmak istediği icraata uygun olmazsa da inanılmazları başarıyor.

Ferzende Coşar son olarak, teknik ekipman yetersizliği nedeniyle birçok önemli olayları kaçırmanın üzüntüsünü yaşadığını anlattı:

Ben doğa fotoğrafçısıyım. Vahşi hayata yaklaşmak çok zordur. Aynı zamanda bu iş biraz da sabır isteyen bir iş. Elimdeki makine istediğim oranda zoom (odaklanma/yakılaştırma) yapmıyor. Zoom lenslerim ve bu lensleri destekleyen bir makinem olsaydı, o zaman elimdeçok daha önemli görüntüler olacaktı. Ne yazık ki şimdilik bununla yetinmek zorundayım.

 

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU