İsrail'in yeni Genelkurmay Başkanı Halevi, yerleşimci ve bir komando

1985’te paraşütçüler birliğine katılan, sonrasında ise İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetler Sayeret Matkal biriminde görev yapan Halevi, 2011 ila 2014 yılları arasında sınır ötesi operasyonlar yürüttüğü İsrail Askeri İstihbaratı başkanlığına atandı

İsrail'in yeni Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi. Fotoğraf: Şarku'l Avsat

İsrail hükümeti, Aviv Kohavi'nin ardından Genelkurmay Başkanlığı’na Herzi Halevi'nin atanmasını onayladı. 17 Ocak 2023 tarihinde göreve başlayacak olan Halevi'nin 3 yıllık görev süresi bir yıl daha uzatılabilir.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre Halevi'nin seçilmesi, eski Başbakan Binyamin Netanyahu’nun Eyal Zamir’in seçilmesini istemesi dolayısıyla hükümet ile muhalefet arasında iç çatışmalara ve eleştirilere yol açtı. Halevi'nin seçilmesini ‘siyasi ve solcu partizan bir seçim’ olarak nitelendiren Netanyahu, Genelkurmay Başkanlığı seçiminin önümüzdeki Kasım ayında gerçekleştirilecek seçimler sonrasına ertelenmesi talebinde bulundu. Ancak Savunma Bakanı Benny Gantz ise İsrail’de zaten çok sık seçim yapıldığına, bu hususun bekleyemeyeceğine dikkat çekti. Konuya dahil olan Yüksek Mahkeme ise meselenin seçim süreci öncesinde tamamlanması kararı aldı.

55 yaşında, dört çocuk babası olan Halevi, aslında paraşütçü kuvvetlerden gelen bir komando. Yeşil Hat sınırında Kfar Ha-Oranim yerleşim yerinde yaşayan Halevi, 1967’de Batı Kudüs’te aşırı dindar bir ailede doğdu. Halevi, Haziran 1967'deki Altı Gün Savaşı'nda öldürülen amcasının adını taşıyor. Kudüs İbrani Üniversitesi Felsefe ve İşletme bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olan Halevi, aynı zamanda Washington'daki Ulusal Savunma Üniversitesi'nde insan kaynakları yönetimi alanında yüksek lisans derecesine sahip.

1985’te paraşütçüler birliğine katılan, sonrasında ise İsrail ordusuna bağlı özel kuvvetler Sayeret Matkal biriminde görev yapan Halevi, 2011 ila 2014 yılları arasında sınır ötesi operasyonlar yürüttüğü İsrail Askeri İstihbaratı (Aman) başkanlığına atandı. Böylece Arap medyasının takibinden sorumlu olan Halevi, daha sonra İsrail Güney Ordusu Komutanlığı’na, geçen yıl ise Genelkurmay Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

Hizbullah lideri Mustafa el-Dirani'nin kaçırıldığı ‘Zehirli Isırık’ operasyonu, İsrailli asker Nachshon Wachsman’ın kurtarılmasına yönelik başarısız girişim (1994), Batı Şeria ve Gazze Şeridi'nin işgali, Filistinli lider Yaser Arafat'ın Ramallah'ta kuşatıldığı operasyon Halevi’nin askeri hizmeti süresince dahil olduğu operasyonlar kapsamında yer alıyor.

Halevi, 2008-2009 yıllarında Gazze’de kaydedilen Dökme Kurşun Operasyonu sırasında Paraşütçüler Tugayı komutanı ve Zırhlı Tabur'da subay yardımcısı konumundaydı. Aynı zamanda başta Beyt Lahya, Beyt Hanun ve Atatra bölgesi dahil olmak üzere Gazze Şeridi kuzeyindeki savaşlarda sorumluluk üstlendi. Halevi’nin o zamanki asıl görevi, füzelerin fırlatıldığı bölgelere ulaşmaktı.

Hamas ve İslami Cihad’ın Gazze Şeridi'nden fırlattığı roketlere ve yanıcı balonlara karşı mücadeleye ettiği liderlik ile tanınan Halevi, ateşkes anlaşmalarına varma ve Hamas hükümetine sunulan Katar fonlarını denetlemede de yer aldı. Aynı zamanda bu kapsamda Doha ziyaretlerinde bulundu. 

Başbakan Yair Lapid, dün düzenlenen oturumda yaptığı açıklamada Halevi’nin söz konusu pozisyona atanmasına övgüde bulunarak şöyle söyledi:

Asıl mesele değişmedi. Düşmanlarımız İsrail Devleti'nin yaşamasını istemiyor. Biz her zaman daha güçlü, daha deneyimli ve daha ısrarcı olmalıyız. Ordumuzu ileriye taşımak için çalışan bir grubun cesur Genelkurmay Başkanı’na ve lidere bugün Halevi de dahil oldu.


Gantz ise Halevi'nin ülkenin karşı karşıya kaldığı ciddi sıkıntılara göğüs germe yeteneğine güvendiğini söyledi. Aviv Kohavi, “Halevi'nin 23. Genelkurmay Başkanlığı atanmasının hükümet tarafından onaylamasını alkışlıyorum” vurgusunda bulundu.

Uzmanların ve kendisine yakınlığı ile bilinen kişilerin ifade ettiğine göre en kapsamlı mücadelesinin İsrail toplumu dahilindeki çatışmalarda olduğunu düşünen Halevi, ordu kapsamındaki anlaşmazlıkları çözebileceğine inanıyor. İran’ı öncelikli mesele haline getiren Halevi, diğer yandan ise İsrail-Filistin çatışmasını büyük bir meydan okuma olarak görüyor. Aynı zamanda yeni bir Filistin ayaklanmasının patlak verebileceğini düşünüyor.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU