Ukrayna’da iki şirket yetkilisine Rusya’yla iş birliği suçlaması

Ukraynalı iki şirket yetkilisi, ‘Rusya ile iş birliği yapmak’ ile suçlanıyor

Havada yakıt ikmali yapan Rus savaş uçakları. Fotoğraf: Reuters

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), dün yaptığı açıklamada, Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi Motor Sich şirketinden iki yetkilinin Rusya ile iş birliği şüphesiyle tutuklandığını açıkladı. Söz konusu açıklamada, “Dev sanayi şirketi Motor Sich’in başkanı, Rusya Federasyonu ile iş birliği yaptığı şüphesiyle tutuklandı” ifadelerine değinildi. Aynı zamanda şirketin yurtdışı ekonomik faaliyetler departmanı başkanının da tutuklandığı belirtildi. Ancak SBU, söz konusu şahıs isimlerine değinmedi.

Bahsedilen şahısların Motor Sich tarafından Rus savaş uçaklarına yasadışı askeri teçhizat tedariki hakkında cezai soruşturma kapsamında iş birliği faaliyetleri ve saldırgan devlete yardım şüphesiyle tutuklandıkları ifade edildi. Şirketin Zaporijya bölgesinde bulunan fabrika yönetiminin Rus savunma grubu Rostec ile gizli anlaşma içinde hareket ettiğine değinen SBU, iki şüphelinin uçak motorlarının Rusya'ya yasadışı tedariki için ulusötesi kanallar kurduğunu bildirdi.
 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rusya'nın bu motorları saldırı helikopterleri üretmek ve onarmak için kullandığına işaret eden SBU, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sürecinde bu durumdan büyük ölçekte faydalandığına dikkat çekti. İki şüphelinin yabancı bir tarafa tedarik sağlamak için başvuran Orta Doğu, Avrupa ve Doğu Asya'daki şirketlere motor satışı yaparak yaptırımları ihlal ettiği vurgulandı.

Rusya, Kırım'ın ilhak edildiği 2014 yılı öncesinde, endüstriyel türbinlerin yanı sıra helikopterler ve uçaklar için motorlar üreten Motor Sich şirketinin önde gelen müşterisiydi.

Diğer yandan ABD’li analist ve ABD’nin eski Ukrayna Büyükelçisi John Herbst, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in şu an çıkmazda kaldığı görüşünü dile getirdi. Putin’in Ukraynalı mevkidaşı Vladimir Zelenskiy hükümetini devirmek ve Ukrayna’daki siyasi kontrolü daha kapsamlı hale getirmek için yaklaşık sekiz ay önce bir savaş başlattığına ancak bu amaca ulaşılamadığına değinen Herbst, şimdi ise Putin hükümetinin stres belirtileri gösterdiğine dikkat çekti.

Şarku’l Avsat’ın Reuters haber ajansından aktardığı habere göre Atlantik Konseyi Avrasya Merkezi Kıdemli Direktörü Herbst, ABD merkezli The National Interest dergisinde yayınlanan yazısında, Putin'in siyasi kapsamda aldığı son kararların Ukrayna'nın doğu ve güneydeki başarılı karşı saldırısı sonucunda kaydedilen durumu daha da kötüleştirdiğini vurguladı.

Söz konusu karşı atak, Ukrayna'nın Moskova'nın tüm Donbass bölgesini ele geçirme kampanyasını durdurması ve önemli bir başarı elde etmesi ardından Ağustos ayı başlarında başladı. Nitekim Ukrayna, Eylül ayı ortalarına kadar Moskova'nın geçtiğimiz Nisan ayından bu yana ele geçirdiğinden daha fazla toprağı geri aldı. Ukrayna'nın bu başarısı, Rusya genelindeki yetkililerin savaş çabalarını eleştirmelerine yol açtı. Rusya’nın BRICS ülkelerinden dostları Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Hindistan Başbakanı Narendra Modi de Özbekistan'ın Semerkant şehrinde düzenlenen Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) zirvesinde Putin’in Ukrayna politikasını eleştirmişti.

Herbst, bu durum karşısında Putin’in ise Ukrayna'daki kuvvet eksikliğini gidermek için kısmi seferberlik ilanı ve kısmen Rus kontrolündeki dört Ukrayna bölgesinde şüpheli referandumların düzenlenmesi gibi riskli adımlar attığını vurguladı. Üst düzey Rus yetkililer ise Ukrayna saldırıları devam ettiği taktirde, nükleer silahlara başvurmak gibi Kremlin'in elindeki tüm araçlarla bu bölgelerin savunulabileceği yönünde açıklamalarda bulundu.

Ukrayna'ya yönelik işgalini ‘özel bir askeri operasyon’ adı altında başlatan Putin, böylece Rusların savaşta yer almasından kaçınmak istemişti.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat

DAHA FAZLA HABER OKU