Galatasaray-Alanyaspor maçının hakem kararları tartışılıyor... "Skora etki edecek hatalar yaptı, başarısızdı"

2-2 berabere biten maçta tepkiler hakeme yöneldi. Erdem Timur, "Bu lig bitmez", Okan Buruk ise "Savaştayız" dedi. Eski hakem Seçim Demirel, hakem Ali Palabıyık'ın kararlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi

Hakem Ali Palabıyık, gecenin en çok konuşulan ismi oldu / Fotoğraf: AA

Süper Lig'in 11. haftasında oynanan Galatasaray-Alanyaspor karşılaşmasında gecenin en çok konuşulan ismi hakem Ali Palabıyık oldu. 

NEF Stadı'nda oynanan ve Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. yılına özel tribün kareografisiyle adeta bayram havasında başlayan karşılaşmada Galatasaray, Dries Mertens ve Mauro Icardi ile erken bulduğu gollerle skoru 2-0'a getirdi. 

İlk yarının son anlarında Alanyaspor'da rakip yarı alana gönderilen uzun topa hareketlenen Candeias'a orta alanda müdahalede bulunan Sacha Boey'un doğrudan kırmızı kartla oyundan atılması geceye damga vurdu.

 

 

Konuk ekip 10 kişi kalan rakibine karşı ikinci yarıda bulduğu gollerle geri dönmeyi başardı.

68. dakikada Jure Balkovec farkı 1'e indirirken 90+1'de Ahmed Hassan'ın golüyle skor 2-2'ye geldi ve maç bu sonuçla tamamlandı.

Alınan bu sonucun ardından Galatasaray puanını 18'e, Alanyaspor ise 13'e yükseltti.

Maçın hakemi Ali Palabıyık ise verdiği ve vermediği kararlarla tüm tepkileri üzerine çekti.

 

 

Timur: Bu bir kurgu, yapanları biliyoruz ve başlarına yıkmayı biliriz

Galatasaray Sportif AŞ Başkan Vekili Erden Timur, hafta içi hakemlerle ilgili açıklamasından sonra bu kez Alanyaspor maçı sonrası aynı konuda ekranlarda göründü.

Düzenlediği basın toplantısında kendi hatalarını da konuştuklarını hatırlatan Timur, şunları kaydetti:

Türkiye'de adalet isterken karşılaştığımız bu. Demek ki federasyon adalet istemiyor. Adaleti sağlamak zorunda olan makam ceza verir. Ama başka bir konuda adaletsizlikle cevap vermek istiyorsa bu iş kokmuştur, çürümüştür... Bizim geri atacak adımımız yok. Ayrıca farklı farklı kanallardan çeşitli tehditler geliyor. Gelsin. Gerekirse hepsini kamuoyuna açıklarız. Bu bir kurgu, bunları yapanları biliyoruz ve bunu onların başına yıkmayı biliriz... Bu iş böyle giderse devam ettirmeyiz. Böyle gidemez. Böyle lig yönetilmez. Getirin yabancı hakemleri yönetsinler. Bu gemi batmış, dibindeki yosunun içinde mücadele ediyoruz! Bu gemi batmış!

Buruk: Galatasaray'a karşı bir savaş başladı

Galatasaray teknik direktörü Okan Buruk, 2-2 biten Alanyaspor karşılaşmasının ardından güzel bir oyun oynandığını belirterek hakem Ali Palabıyık'a yüklendi:

Türkiye'deki hakemlerin ana rolü, güzel giden şeyleri bozmak. Bu hafta böyle bir savaşın olacağını biliyorduk, bu savaşta 2 puanımızı kaybettik... Galatasaray'a karşı bir savaş başladı. Bunu net şekilde görüyoruz. Sadece hakemlerle değil, dışarıdan da. Savaşacağız. Biz bu savaşın içinde varız, biz de buna gerekeni yaparız, büyük Galatasaray taraftarı da yapacaktır. 

 

 

"Skora etki edecek hatalar yaptı, başarısız buldum"

Süper Lig'in eski hakemlerinden Seçim Demirel, hakem Ali Palabıyık'ın kararlarını Independent Türkçe'ye değerlendirdi.

Ali Palabıyık'ın geçen yıl 8 Mart'ta yapılan hakem operasyonunda görevden alınan isimlerden biri olduğunu hatırlatan Demirel,"Bu sezon başında yeniden görev almaya başladı ama hala o dönemdeki hakemlerin birçoğunda olduğu gibi Ali Palabıyık'ta da bir travmatik durum var bence. Toparlanmış değiller" dedi.

Galatasaray-Alanyaspor maçının oldukça zor olacağını ve Ali Palabıyık'ın atanmasının tartışmalı olduğunu düşünen Demirel, "Bu sene yapay zeka ile dijital ortamda hakem atamalarının yapıldığı söyleniyor ama işte işin içerisinde duygular, hakemlerin psikolojileri var. Bunları yok sayarak bu atamaları yapmak bence hiç doğru değil. Maçın geneline baktığımızda hatalar yaptı ve skora etki edecek hataları oldu. Kendisini başarısız buldum" diye konuştu.

3. dakikada Mertens'in ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golünü yorumlayan Demirel, "Mertens'in golünde top, kale çizgisinde yerde yatan Icardi'ye çarparak gol oldu. Bu bir ofsayttı. Icardi'ye çarpması büyük bir talihsizlik. Ona değmeden kaleye gitseydi gol geçerli sayılacaktı. Hakemler doğru karar verdi" değerlendirmesini yaptı.

 

Seçim Demirel-Independent Türkçe.jpg
Seçim Demirel / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

Fanatik yazarı eski hakem Deniz Çoban ile Hürriyet yazarı eski hakem Fırat Aydınus da Mertens'in pozisyonuyla ilgili "ofsayt kararı doğru" yorumunda bulundu.

11. dakikada Galatasaray'ı 1-0 öne geçiren Mertens'in golünde ofsayt olduğu iddialarını da yorumlayan Demirel, pozisyonla ilgili şu yorumu yaptı:

Çizgiler omuzdan ve topa son dokunulduğu anda işaretlenerek çekiliyor. Ve teknolojik bir ortamda bu çizgi çiziliyor. O yüzden güvenmek zorundayız. Orada da kararın doğru olduğunu düşünüyorum. 

"Icardi'nin ofsaytta olduğunu görüyoruz, karar doğru"

24. dakikada Icardi’nin attığı ve ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golü değerlendiren Demirel, "Icardi'nin attığı çok güzel bir goldü ofsayt gerekçesiyle iptal edildi. Yine aynı şekilde çizgi çekildiğinde Icardi'nin ofsaytta olduğunu görüyoruz. Bence karar doğru" ifadelerini kullandı.

Çoban ve Aydınus, Icardi'nin ofsayt gerekçesiyle iptal edilen golünde kararın doğru olduğunu dile getirdi.

 

GS-CA-AA (5).jpeg
Galatasaray, bu sezon 5. kez puan kaybı yaşadı / Fotoğraf: AA

 

"Rashica ve Mertens'in pozisyonlarında devam kararı doğru"

28. dakikada Galatasaray’ın Rashica ile ve sonrasında Mertens ile penaltı beklediği pozisyonu yorumlayan Demirel, şöyle konuştu:

İkisinde de devam kararının doğru olduğunu düşünüyorum. Rashica'nın ayağına bir müdahale var, sonra da o oyuncu topa vuruyor ve rakibinin dizinden dönüyor top. Sonuçta topla oynadı. Hiçbir problem yok. Sonrasında Mertens'e olan müdahalede de basit bir tutma gibi bir hareket var. Her iki pozisyonun da devam kararları doğru. 

Çoban, Galatasaray'ın penaltı beklediği pozisyonlarla ilgili devam kararını doğru bulurken Aydınus, "Fer’in, Mertens’in omzuna bir müdahalesi var. Penaltı verilse kimse 'Niye verdi' demez" şeklinde görüş belirtti.

 

GS-CA-AA (4).jpeg
Mauro Icardi, bu sezon ligde ilk golünü Alanyaspor karşısında kaydetti / Fotoğraf: AA

 

"Maçın kaderini değiştiren pozisyon, kırmızı kart yanlış"

Demirel, 31. dakikada Boey’un gördüğü kırmızı kart pozisyonunu şöyle yorumladı: 

Maçın en önemli ve bence de maçın kaderini değiştiren pozisyon Boey'un gördüğü kırmızı kart oldu. Çok tartışıldı, tartışılacaktır da. Hakemin saha içerisinde bu pozisyonu gördüğünde çektiği fotoğraf çok önemli. Bariz gol şansı kriterlerine uygun olduğunu düşündü ve oyuncuyu ihraç etti. Ama bizler ekranda izlediğimizde verilen kartın hatalı olduğunu gördük. Kesinlikle kırmızı kartın yanlış olduğunu düşünüyorum. Çünkü bariz gol şansı değerlendirmelerinde bazı kriterler var. Boey'un pozisyonu bariz kriterlere uymuyor. Boey'un müdahalesinde faul var, yok, tartışılır. Fakat vurulan top kimin kontrolünde belli değil. Çünkü Muslera da kaleden çıkıp gelmişti. Ortada bir top var. Bu nedenle bir kırmızı karttan söz edemeyiz. Umut vadeden ataktan sarı kart çok daha doğru bir karar olurdu. 

Pozisyona VAR'ın da karışabileceğini ancak müdahalenin gelmediğini belirten Demirel, "En azından 'izle' tavsiyesinde bulunabilirdi. Çünkü o çok daha net görüyor ve kriterlerinin oluşmadığı ortada. Hakemlerin ne konuştuklarını bilmiyoruz. Belki de hakem 'Ben gördüm ve benim kararım' demiş olabilir, ama sonuçta hatalı bir karar var ortada" diyerek pozisyonla ilgili düşüncelerini aktardı.

Çoban, yazısında "Boey’un gördüğü kırmızı karta katılmam mümkün değil. Sarı kart verilmesi gereken bir pozisyon olduğunu düşünüyorum" şeklinde değerlendirdi.

Aydınus ise bariz gol atma şansına engel olma konusunda hususların tamamının meydana gelmediğini savunarak, "Kriterlerin hepsi birden oluşmadığı için bariz gol şansı olarak değerlendirilip kırmızı kart gösterilmesi yanlış" dedi.

 

GS-CA-AA (2).jpeg
Galatasaraylı oyuncular maç esnasında sık sık hakeme itirazda bulundu / Fotoğraf: AA

 

"Bunu yapıyorsanız penaltıyla cezalandırılırsınız, hakem kaçırmış olabilir ama VAR mutlaka sunmalıydı"

42. dakikada Galatasaraylı Nelsson'un Alanyasporlu Yusuf'a müdahalesi için Demirel, "Burası bence çok daha vahim çünkü net bir kanıt var. Alanyasporlu oyuncu ceza alanı içerisinde topla oynamak istiyor ama Galatasaraylı defans oyuncusu onu durdurmak için arkadan itiyor, tutuyor ve tam düşerken de ayağına basıyor. Bunu yapıyorsanız bir penaltıyla cezalandırılırsınız. Bu çok yoruma açık bir pozisyon değildi. Hakem kaçırmış olabilir ama VAR hakemi mutlaka bunu Palabıyık'a sunmalıydı. Büyük bir hata yapıldı" diyerek hakemin kararını yanlış buldu.

Deniz Çoban ile Fırat Aydınus da Demirel gibi hakemin Alanyaspor'un penaltısını vermediğini aktardı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Pozisyonda da ayağa basma var, hakem doğru karar verdi"

Demirel, maçın uzatma anlarında Galatasaray'dan Abdülkerim'e gösterilen kırmızı kart kararıyla ilgili şunları kaydetti:

Bu pozisyonda da bir ayağa basma var. Aslında niyeti topla oynamak olsa bile Galatasaraylı oyuncunun sonuçta bir basma var. Ve bu basma rakibin sağlığını tehlikeye sokacak derecede oldu. Hakem burada doğru bir karar verdi.

Deniz Çoban ve Fırat Aydınus ise Abdülkerim'e gösterilen kırmızı kartın ağır olduğunu ve sarı kartın daha uygun olacağı görüşünde birleşti.

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU