Davutoğlu: Yasayı desteklerlerse, Kılıçdaroğlu'na yaptığım gibi Erdoğan'a da teşekkür edeceğim

Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü hakkını güvence altına alacak yasa teklifi" ile ilgili konuşan Davutoğlu, "Bütün partiler bu yasa teklifini birlikte sunsak zafer hepimizin olur" dedi

Fotoğraf: AA

Gelecek Partisi lideri Ahmet Davutoğlu, Halk Tv'de İsmail Küçükkaya'nın programında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "başörtüsü hakkını güvence altına alacak yasa teklifi" ile ilgili konuşan Davutoğlu, bunun çok önemli bir adım olduğunu belirterek, "Cumhuriyetin 100. yılında bilhassa, ne kadar yol alacağımız merak konusu. Üç fay hattı var bu noktada biliyorsunuz, iktidarın derinleştirdiği. Birincisi, Türk-Kürt meselesi. İkincisi, Sünni-Alevi, üçüncüsü de; başörtüsü. Bunları halledelim, iktidarın yaptığı gibi derinleştirmeyelim" dedi.

"Başörtüsü yasağı geçmişte fiilen uygulandı ve aynı şekilde fiilen kalktı. İktidarın değişmesine bağlı her şey" diyen Davutoğlu, "O nedenle ilk kez böyle bir yasalaşma konuşuluyor. Kıılıçdaroğlu'nun çağrısı bu sebeple önemli. Hatırlarsanız 2008'de böyle bir yasa sunulduğunda neler olmuştu, AK Parti'ye kapatma davası açılmıştı" ifadelerini kullandı.

Kanun teklifi ile ilgili açıklamaları sonrası Kılıçdaroğlu'nu arayıp tebrik ettiğini söyleyen Davutoğlu şöyle devam etti:

Sare Hanım yanımda, hayatı boyunca bununla mücadele etmiş birçok kadın gibi. Şimdi bütün partiler bu yasa teklifini birlikte sunsak zafer hepimizin olur. Sayın Ömer Çelik gayet iyi bilir, bizim politikalarımız hak ve özgürlükler üzerine inşa edildi ama şu an bulunduğumuz yer... En çok tutuklu gazetecinin olduğu ülke haline geldik. Seçimi kazanacaksınız ama bugün konuştuğunuzu yapacak mısınız, o önemli.

Başörtüsü özgürlüğünü sağlayacak, tüm partilerin imzasının olduğu bir yasayı desteklerlerse, Kılıçdaroğlu'na yaptığım gibi Erdoğan'a da teşekkür tweeti atacağım. Gidip illa AK Parti ve MHP oylarıyla illa bu teklif sunulsun, kabul edilsin gibi bir düşünceye girmesinler. Muhafazakarların çekinceleri olduğu CHP böyle bir teklifle geliyorsa bu çok önemlidir. Erdoğan'a sesleniyorum, parti başkanı değil Cumhurbaşkanı olarak davranın, deyin ki; 'Biz bu teklifi memnuniyetle karşılıyoruz.' Ben başörtü mağduriyeti mücadelesinde yer almış, eşi ve kızı da bunu yaşamış bir insanım. Desteğinizi açıklayın ki, hep beraber kabul edelim. Kürtçe konusunda da aynı. Cemevlerinin gerekli statüyü kazanmasında da.

100. yıl Türkiye'de bir seçim yılı olmasın sadece, hep beraber barışalım. Türkiye, dünyadaki en büyük hapishanelere sahip olma özelliğini yitirsin. Geçmişte olduğu gibi, bazı insanların hapisten çıkması için yapılan düzenlemelerle değil de -Bahçeli'nin tesiriyle oldu bilirsiniz- genel bir af olabilir.

"Onur Şener'in katli bir sürecin sonucu"

Şarkıcı Onur Şener'in öldürülmesi ile ilgili de konuşan Davutoğlu, "Onur Şener'in katli bir felaket. Dün olayı görür görmez ve de kızıyla videosunu, yüreğim acıdı gerçekten. Attığım tweetle de duygularımı paylaşmıştım. Bir mekanda bir sanatçı istenen şarkıyı bilemeyebilir, bilse de o an söylemek istemeyebilir. Nereye gidiyoruz? Annesinin kafasını kesip sokağa atanlar var. Nedir bu? Cumhuriyetin 100. yılına bu şiddet kültürüyle mi gireceğiz? Bakın bu katillerin devlet makamlarında olması, inanılmaz bir durum. Bu, bir sürecin sonucudur. Eğer parti grup toplantılarında, yüksek kademelerde böyle üsluplar kullanılırsa aşağıya da böyle yansır" dedi.

"Demirtaş hakkında şikayet dilekçem yok"

Cezaevinde tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili şikayet dilekçesi olduğu iddiaları ile ilgili Davutoğu şunları söyledi:

Ben AK Parti'den ayrıldığımda kişisel davalarımdan çekildim, ki o hakaret davası kamu adına açılmış bir davadır. Ben ayrıldığımda bu davaları artık takip etmeyeceğimi söyledim. Ki şikayet dilekçem yoktur benim orada, avukatlarım da sonra katılmadı o davalara. Onlar iyi niyetli bir açıklamada bulunacaklardı, biz de hukuki olarak kapatacaktık tamamen ama olmadı. Yapmadılar ama dediğim gibi ben kendisine kişisel olarak dava açmadım. Siyaset ortamında halledilir bazı şeyler, dava taraftarı değilim. Başak Demirtaş'a saygısızlık yapıldığında eşimle beraber aradım, destek verdim. 'Sizin eşinizle benim eşimin onuru birdir' dedim. Şu anda da Demirtaş hakkında bir davanın şikayetçisi değilim ama bu olayı sürekli öne çıkarması olmuyor.

"6'lı masa olarak alarm durumunda olmalıyız"

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı kim olacağı ile ilgili ise Davutoğlu şöyle konuştu:

Seçime herkes gibi kararlı giriyoruz biz de. Seçimi muhakkak kazanmak zorundayız. Öncelikle maddi destek, medya desteği gibi alanlarda karşı tarafa göre açığımız var. YSK'nın şaibeli durumları... Fakat ben kazanacağımızı düşünüyorum. Bizim altılı masa olarak teyakkuz halinde, alarmda olmamız lazım. Aday konusunda da, önemli olan 'kim' değil 'nasıl' sorusu. Bizim, Tayyip Erdoğan'da olduğu gibi tek kişinin elinde büyük bir güç tutması gibi bir isteğimiz yok masa olarak. Hepimizin çalışma arkadaşları, hepimiz geçiş süreciyle ilgili hazırladıklarımızı masaya getirdik. Baya çalıştık üzerinde, ikinci görüşme sayın Babacan'ın ev sahipliğinde, orada da devam edeceğiz. Bunların ardından adaylık konuşulur.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU