Trafik sorunu, büyükşehirlerde gündelik hayatı etkileyen önemli bir faktör.
Özellikle İstanbul'da geçmişte trafik tıkanıklığı daha çok ana arterlerde görülürken şimdi kentin adeta her sokağında yaşanıyor.
Trafik sorunu beraberinde pek çok kural ihlalini de getiriyor. Ancak ana arterlerdeki ihlallerin tespiti ve cezalandırılması buralarda trafik polislerinin daha fazla olması ve Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) nedeniyle daha yaygınken, bunların olmadığı veya daha az olduğu kent içi yerlerde pek kolay olmuyor.
Fahri Trafik Müfettişleri (FTM) Derneği Yürütme Kurulu Üyesi Halis Kahraman'ın trafik denetlemelerinin yaygınlaşması noktasında bir önerisi var.
Fahri trafik müfettişlerinin görevleri arasında makamlara trafik güvenliğiyle ilgili öneriler de sunmak olduğunu belirten Kahraman, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne CİMER kanalıyla sunduğu yazılı önerisinde İstanbul'un 39 ilçesinde mobese kameralarıyla düzenli trafik denetimi yapılmasını istedi.
"Mobese üzerinden trafik cezası kesilmesini sağlayan ilk mobese polisiyim"
Kahraman'ın bu önerisinde yaşadığı kişisel bir deneyimin de etkisi var. Emekli olana kadar 8 yıl boyunca Zeytinburnu İlçe Emniyet Müdürlüğü Mobese (Mobil Elektronik Sistemi) Merkezi'nde çalışan Kahraman, kendisini "mobese kaydından trafik cezası yazan ilk polis" olarak tanıtıyor.
Görev yaparken bir AVM önündeki 2010'da mobese kamerasından bir sürücünün hareket halinde emniyet kemeri takmadığını fark ettiğini belirten Kahraman, "Kameradan bunun fotoğrafını çekip bir tutanak tuttum. Ardından telsizle çağırdığım trafik ekibine tutanağı ve fotoğrafı vererek sürücü hakkında idari para cezası verilmesini sağladım. Böylece İstanbul'da ilk kez mobese kamerasıyla trafik cezası yazılmasını sağlayan mobese polisi unvanına sahip oldum" dedi.
Mobeseler, asayiş ve terör olaylarını takip ediyor
Sanılanın tersine mobeseler trafiği denetlemede değil, asayiş ve terör olaylarının takibinde yani güvenlik amaçlı kullanılıyor.
Kahraman, mobese merkezlerinde görevli polislerin trafik ihlallerini tespit etme gibi bir yükümlülüğünün olmadığını belirtti.
Ancak valilik onayıyla bunların trafik denetlemesinde de kullanılabildiğini ifade eden Kahraman, "Geçen yıl İstanbul Valisi'nin onayı ile mobese kameralarıyla geçici bir süre emniyet kemeri denetimi yapıldı. Vali isterse geçici olarak mobese kameralarıyla trafik denetimi yapılmasına onay verebiliyor. Benim talebim bunun düzenli hale getirilmesi" diye konuştu.
"Sabah akşam 2'şer saat trafik denetlemesinde kullanılsın"
Mobese kameralarının sürekli trafiği denetlemesine de gerek olmadığını kaydeden Kahraman, "Mobese merkezlerinde görevlendirilecek trafik polisleri ile sabah-akşam trafik çıkışlarında iki saat trafik denetlemelerinde kullanılmaları bile yeterli olacaktır" ifadelerini kullandı.
"Sürekli denetlendiklerini düşünen sürücüler ihlallerden kaçınacaklardır"
Her yerde EDS kameralarının bulunmadığını, buna karşın mobeselerin daha yaygın olduğunu aktaran Kahraman, şunları söyledi:
Bu denetleme sayesinde kavşak içi ve çevresindeki park ve duraklamalar, trafik ışık ve işaret ihlalleri, izin verilen yerler haricinde yük indirme ve bindirme ve yaya geçidi ihlalleri, emniyet kemeri kullanmama, seyir halinde cep telefonunu ele alarak konuşma ve motosiklet sürücülerinin kask kullanmaması gibi trafik kural ihlalleri dijital olarak denetlenmiş olacaktır. Böylece trafikte sürekli gözetlendiğini düşünen sürücüler ceza ödememek için trafik ihlallerinden kaçınacaktır.
Halis Kahraman şimdi CİMER üzerinden yaptığı yazılı başvuruya cevap bekliyor.
"Mobese sistemi farklı, çözüm olmaz, EDS yaygınlaştırılmalı"
Kahraman'ın bu önerisini kamuoyunda trafik uzmanı olarak da bilinen eski milletvekili, ulaştırma mühendisi Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı değerlendirdi.
Ilıcalı, milletvekilliği yaptığı dönemde EDS'nin yaygınlaşması ve yasal altyapısının oluşturulmasına katkı sunan isimlerden.
Kahraman'ın önerisine sıcak bakmadığını ifade eden Ilıcalı, öncelikle EDS'nin halihazırda kullanıldığı il ve ilçe sayısının çok az olduğunu ve buralarda bu sistemin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
"Mobese sistemi, yazılımı ve kullanım amacıyla EDS'den farklı" diyen Mustafa Ilıcalı, "Mobeseler, daha çok asayiş ve terör olaylarının takibi için kullanılıyor. Yanlış bir öneride bulunulmuş. Pratik olarak çözüm olacağını sanmıyorum. Bunun yerine EDS yaygınlaşmalı. Kullanıldığı yerlerde yüzde 80-90 caydırıcı oluyor" yorumunda bulundu.
© The Independentturkish