Kraliyet Ailesi'nin cenaze töreni görüntülerine müdahalesi tartışma yarattı

5 video kesiti dolaşımdan kaldırıldı

Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreni Kraliyet Ailesi ve dünya liderlerinin katılımıyla 19 Eylül'de düzenlendi (AP)

Britanya televizyon kanallarının Buckingham Sarayı'na Kraliçe II. Elizabeth'in cenaze töreninden hangi görüntülerin kullanılacağı hakkında veto hakkı vermesi tartışmalara sebep oldu.

Yayıncılarla yapılan anlaşmaya göre Kraliyet Ailesi'ne Westminster Abbey Kilisesi ve Windsor Kalesi'nde yapılan cenaze töreninden belirli görüntülerin bir daha kullanılmamasını talep etme hakkı verildi.

Kraliyet çalışanları BBC, ITV News ve Sky News gibi kanallara çıkarılmasını istedikleri görüntülerin zaman aralıklarını iletti.

Talebin üstüne, Kraliyet ailesi üyelerinin yer aldığı 5 video kesiti yayımlanan görüntülerden çıkarıldı.

Aralarında Westminster Hall'de Kraliçe'nin tabutunun üstüne atlayan birinin görüntüsünün de bulunduğu söz konusu videolar haber yayınlarından ve sosyal medyadan kaldırıldı.

Atılan kesitler nispeten kısa olsa da, hangi görüntülerin kullanılacağı hakkında Kraliyet'e söz hakkı verilmesi, günlerdir Kraliçe'nin ölümünü haberleştiren bazı gazeteciler arasında huzursuzluğa neden oldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

BBC iPlayer gibi yerlerde canlı yayımlanan cenaze töreninin görüntüleri bu platformlarda bir ay süreyle daha kesintisiz izlenebilecek. Fakat Britanyalı yayıncıların bildirdiğine göre bu sürenin ardından Buckingham Sarayı'yla atılması istenen kısımlar hakkında tekrar bir görüşme yapılacak.

Yakınlarını kaybeden ünlülerin, basından cenaze yayınının saygı çerçevesinde yapılmasını talep etmesi yaygın bir prosedür olsa da Kraliyet'e alışılmışın dışında bir şekilde geriye dönük veto hakkı verilmesi dikkatleri üstüne çekti.

Cenaze görüntülerini kullanan diğer platformlardan da sosyal medya videolarının "ciddi ve onurlu" olacağına söz vermeleri istendi. Diğer bir koşul ise, görüntülerin eğlence programlarında değil, yalnızca haber yayınlarında kullanılabilmesiydi.

Yaklaşık 30 milyon kişinin izlediği Kraliçe'nin cenaze yayını, Britanya televizyon tarihinin en büyük işbirliklerinden biri oldu. 

Kraliçe'nin son yolculuğunu çeken BBC, yeterli kamera ve yayın ekipmanı sağlamak için gücünü ITV ve Sky News ile birleştirdi.

 

Independent Türkçe, The Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU