Karar yazarı Akif Beki, ABD’de Central Park’ı giden Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ziyaretinin “abartıldığını” söyledi.
Beki, bugünkü köşe yazısında Kraliçe Elizabeth’in cenaze törenine katılmadığı için Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’a erken gitti. BM Genel Kuruluna katılacak diğer liderlerden önce. Central Park’ta dolaşan halkla sıcak ilişkisinden de kendilerinin paylaştığı fotoğraflarla haberdar olduk” dedi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Erdoğan’ın ziyaretinde çekilen fotoğrafları hakkındaki gazete manşetleri ve yorumları değerlendiren Beki, şöyle devam etti:
"Halk seviyor”, “dünyada seviliyor” gibi başlıklarla sundu iktidar medyası. Sempatik kareler, Allah var. Fakat illa iç siyasette propaganda malzemesi yapılacak ya, coşkudan suyu çıkarıldı yine. AK Partili Şamil Tayyar, en ölçülü sevinenlerdendi. Ama Erdoğan için “küresel fenomen” demesi, oturmadı sanki.
Twitter’dan şöyle övüyordu:
“İster sevin ister sevmeyin. İster oy verin ister vermeyin. Şu bir gerçek; Recep Tayyip Erdoğan sadece bir siyaset ve devlet adamı değil. Aynı zamanda küresel ölçekte bir fenomen.”
Küresel fenomen, Kaddafi’ydi. Yanından ayırmadığı bedevi çadırı, devesi ve folklorik kostümüyle. O çadırı Libya’dan Paris’e, Roma’ya götürdü. Moskova’ya taşıdı, Kremlin’in bahçesine bile kurdu. Nereye gitse kriz çıkarırdı. “Kaddafi’den zirve şov, çadır şov, Kaddafi şov devam ediyor” haberleri gündemden düşmezdi. Kah BM Genel Kurulunu, kah Arap Birliğini birbirine katar, ortalığı karıştırarak sürekli ilgi odağı olmayı başarırdı. Batı’ya ağzına geleni söylediği halde, Batı sokaklarında anti-emperyalist olarak popülerdi. Central Park’a gidebilse izdihamdan yürütmezlerdi herhalde. Gören anında tanır, kimler fotoğraf çektirmek isterdi.
Ecdat deyişiyle “baş olan, boş olmaz” zaten. İki anlamda da doğru. Hem dolu olur hem de boş kalmaz, ilgi odağı olması tabiidir. Türkiye gibi bir ülkede 20 yıldır iktidardaki bir lideri; elbette dünyada tanıyacak, fotoğraf çektirecekler. Yine de abartılacaksa “dünya lideri” bile “küresel fenomen”den daha iyi bir niteleme. Bu ikincisinin çağrışımları, pek olumlu değil.
Karar