Artan maliyetlerle birlikte konut arzının daralması beraberinde büyük bir konut krizini getirdi.
Bunun nihai sonuçlarından biri ise kiraların fahiş bir şekilde artması oldu.
Başını sokacak bir çatı arayan milyonlarca kiracı artık küçük evler için bile binlerce lirayı gözden çıkarmak zorunda kalıyor.
Önceleri, en azından birkaç öğrenci birleşerek bir eve yerleşebilirken artık beyaz yakalı çalışanlar bile kiralarını ödeyebilmek için ev arkadaşı aramaya başladı.
Artan kiralar çoğu zaman ev sahipleri ile kiracılarını da karşı karşıya getiriyor.
Hükümet, bu krizi yeni yapmaya hazırlandığı sosyal konutlarla aşmaya hazırlanıyor.
Kamu lojmanları düşük ücretlerle memurların hizmetinde
Konut krizinden hiç etkilenmeyen kesim ise kamu lojmanlarından faydalanma hakları bulunan bürokratlar oldu.
Piyasada 3 bin lira ile 7 bin lira arası değişen ücretlerle kiralanabilen evler, bürokratlarca 450 ya da 650 lira gibi meblağlarla tutulabiliyor.
Son dönemde, bazı bürokratların kendilerine ait evlerde ikamet etmelerine rağmen lojman başvurusu yaptığı ve tahsis edilen lojmanları üniversitede okuyan çocuklarına ya da Ankara'da yaşayan kardeşlerine kullandırttığına dair şikayetler attı.
O şikayetlerden birinin adresi Sayıştay oldu.
Sayıştay en son 8 Eylül'de başvuran personeline lojman tahsisi yaptı.
Aynı gün Sayıştay personeline bir uyarı yazısı gönderdi.
"Kamu konutlarının kullanımı" konulu yazı, Sayıştay Başkan Yardımcısı Hasan Karaman imzalı.
"Yakınlarınıza kullandırtmayın"
Yazıda kamu konutlarının ilgili görevde bulunan personele tahsis edilen ve bu kamu görevlileri tarafından fiilen kullanılması gereken konutlar olduğu hatırlatılarak şöyle denildi:
"Konutların teslim alınıp fiili olarak yararlanılmaması ve boş bırakılması, konut tahsis edilen personelin adres kaydının söz konusu konutlara yapılmaması veya ilgili personelin kendisi olmaksızın yakınlarının mezkûr konutlardan yararlandırılması mevzuata açıkça aykırılık oluşturmaktadır."
Uyarıda, bu durumların oluşması halinde Kamu Konutları Yönetmeliği ve ilgili mevzuat uyarınca gerekli işlemin yapılacağı da vurgulandı.
Kamuda tartışılan bir başka konu ise ev sahibi bürokratların lojmanlardan yararlanabilmesinin önünde herhangi bir yasal engel bulunmuyor olması. Çok sayıda bürokratın kendi evlerini kiraya vererek lojmanlardan yararlandığı biliniyor.
Lojmanlar zaman zaman hazineye gelir elde etmek amacıyla satışa çıkarılıyor. Satışlarda lojmanı kullanan memura öncelik tanınıyor. Geçen aylarda açıklanan verilere göre Türkiye'deki kamu lojmanı sayısı 250 binin üzerinde.
© The Independentturkish