Kraliyet Donanması'na İngiliz bandıralı gemilere Körfez boyunca eşlik etme görevi

Deniz taşımacılığı sanayisinden kaynaklar bölgede en az 8 tankerin mahsur kaldığını belirtiyor

İngiltere ve İran’ın birbirlerinin tankerlerine karşılıklı el koymasını takiben yaşanan anlaşmazlığın ortasında Kraliyet Donanması, Körfez açıklarından geçecek İngiliz bandıralı gemilere eşlik etmeye başladı.

HMS Montrose fırkateyni çarşamba gecesi Hürmüz Boğazı’nı geçen iki tankere eşlik etti. Bu gemiyi koruma operasyonu, fırkateynin bu ay sonunda bir diğer savaş gemisi HMS Duncan’la görev değişikliği gerçekleşene kadar sürecek. Savunma Bakanlığı yetkililerine göre, gerektiği takdirde bölgede İngiliz Donanması’na bağlı diğer güçler de desteğe çağrılacak.

Eşlik etme projesini, korunma ihtiyacı olan gemilerin bilgilerini Savunma Bakanlığı’na ileten Uluslararası Ticaret Bakanlığı koordine ediyor. Angajman kuralları Kraliyet Donanması’nın İngiliz can ve mal güvenliğini sağlamak için gerekli tedbirleri almasına olanak tanıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Deniz taşımacılığı endüstrisinden kaynaklar, İngiltere bandıralı Stena Impero adlı geminin 19 Temmuz’da İran Devrim Muhafızları tarafından rehin alındığından beri, kimyasal madde taşıyanların da aralarında bulunduğu en az 8 tankerin neticede Körfez bölgesinde mahsur kaldığını belirtiyor. Stena Impero’ya el konmasının ardından bölgede İngiliz gemileri için güvenlik uyarısının Seviye 3’e çıkarılması engelleme teşebbüsünün muhtemel ve eli kulağında olduğuna işaret ediyor.

Olayın yaşandığı sırada Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan Jeremy Hunt üç gün önce yaptığı açıklamada, dünyanın en önemli petrol nakliye güzergahlarından biri olan sularda yol alan gemileri korumak için İngiltere’nin Avrupa deniz kuvvetleri birliğini bir araya getireceğini duyurmuştu. 

 

AP.jpg

İran'a ait bir sürat teknesi Stena Impero tankerinin etrafında tur atarken (AP) 

 

Proje yeni Dışişleri Bakanı Dominic Raab ve Savunma Bakanı Ben Wallace’ın yanı sıra bu bakanların yardımcıları tarafından ele alınacak ancak birlik oluşturma planı devam ediyor.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian salı günü yaptığı açıklamada, “Körfez’de denizcilik güvenliğinin gözlenmesi ve denetimini sağlamak üzere İngiltere ve Almanya’yla birlikte bir Avrupa inisiyatifi oluşturuyoruz” demişti. 

Bununla birlikte Le Drian, İngiltere’nin deniz kuvvetlerinin konuşlandırılması çağrısını desteklediğini ancak böyle bir eylemin “gerilimi düşürme” amaçlı bir “gözlem” görevi olabileceğini söylemekle yetinmişti. 

 

 

Hunt, Tahran yönetiminin gemideki petrolün Suriye’de Esad rejimine ulaştırılmayacağı garantisini vermesi halinde, İngiliz Kraliyet Deniz Piyadeleri’nin 4 Temmuz’da el koyduğu İran’a ait Grace 1 adlı tankerin bırakılmasını sağlamayı teklif etmişti.

İranlı diplomatik kaynaklar bu teklifin yeni Boris Johnson hükümetinde hala geçerli olup olmadığından emin olmadıklarını söyledi.

İngiliz hükümetinden bir sözcü konuyla ilgili şöyle konuştu: 

“Körfez’de deniz ticaretine yönelik tehdidin artmasına karşı Ulaştırma Bakanlığı 19 Temmuz Cuma tarihli yönerge değişikliğiyle gemilere bölgeden geçmemelerini önermiştir. (...) Ulaştırma Bakanlığı tavsiyelerini güncelleyerek, Kraliyet Donanması’nın, geçişlerine dair uygun bilgilendirme yapıldığı takdirde tek tek ya da grup halinde yol alan İngiliz bandıralı gemilere Hürmüz Boğazı geçişlerinde eşlik etmek üzere görevlendirildiğini doğrulamıştır.”

İngiltere Deniz Ticaret Odası Başkanı Bob Sanguinetti de hükümetin açıklamasından memnun olduklarını kaydetti.

“Seyrüsefer hürriyeti, uluslararası deniz hukukunun temel ilkesidir. İngiliz Deniz Ticaret Odası, hükümetin Hürmüz Boğazı’ndan geçişleri sırasında İngiliz bandıralı gemilere eşlik edilmesi ve güvenliğin sağlanması yönündeki kararını memnuniyetle karşılamaktadır. (...) Yapılan açıklama, bu temel ilkenin yürürlükte olduğunu temin eden cesaret verici bir adımdır. Söz konusu hamle, bu belirsiz süre içerisinde denizciliğimizin büyük ihtiyaç duyduğu emniyet ve güvenceyi sağlayacaktır. Ancak biz de bölgede gerilimin yatıştırılmasında ve denizcilerimizin güvenli bir şekilde dönüşünde ısrarcı olmaya devam edeceğiz.”

 

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Sena Çenkoğlu

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU