Çin'in Henan eyaletine bağlı Ruzhou'da yetkililer, bir göldeki "canavar" balığı arıyor. Yaratığın, timsah balığı olduğu düşünülüyor. Balığın bulunması için Yunchan Gölü boşaltılsa da Washington Post'un "canavar" diye nitelediği hayvan kaçmayı başardı.
Amerika kıtasına özgü bu hayvanlar, Çin'e ilk başta evcil balık niyetiyle götürüldü. İlginç görünümleri nedeniyle ilgi çekse de çok büyüdükleri için yaban hayatına bırakıldı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Uzunluğu 3 metreyi bulabilen bu yaratıkların 100 milyon yıldan daha eskiye dayandığı düşünülüyor. Uzmanlar, yaratığın kendilerini tehdit altında hissederse insanlara saldırabileceğini ancak bunun nadiren yaşandığını belirtiyor.
Ülkenin doğusundaki Jiangsu'da geçen hafta bir timsah balığı, bir çocuğu ısırdıktan sonra yakalanmıştı.
Çinli bilim insanları, timsah balıklarının istilacı türler listesine eklenmesini istiyor. Açgözlü balığın, ekosistemi tehdit ettiği savunuluyor.
Su ekosistemleri uzmanı Gu Dangen, "Bir timsah balığı burada bir nehre, göle veya balık çiftliğine bırakılırsa her şeyi yiyip bitirmeye başlar. Bu, yerel ekosistemler için büyük bir tehdit" dedi.
İlk kez yaklaşık 12 hektarlık yapay göl Yunchan'da temmuzda görülen balığın uzunluğunun 70 santimetre olduğu düşünülüyor.
【河南汝州一公园抽湖水捕“怪鱼”:抽水20多天 鱼躲进了涵洞】8月24日,河南汝州云禅湖水已基本抽干,确认“怪鱼”在涵洞内。7月中旬,有市民在公园散步时,发现巨型鱼,随后上报公园管理方。园方称怪鱼或系人为放生鳄雀鳝,是一种来自南美的高危外来水生生物。 pic.twitter.com/oScmFosGmc
— 新京报Beijing News (@BJNewsOfficial) August 25, 2022
İki hafta boyunca yapılan arama çalışmalarının başarısız olmasının ardından Yunchan Gölü, salı günü boşaltıldı. Basın kuruluşları ve Çinli TikTok fenomenleri de bölgeye akın etti. Çin'in devlet kontrolündeki tabloid gazetesi Chutian Metropolis Daily'nin canlı yayınını 37 milyondan fazla kişi takip etti.
Öte yandan suyun boşaltılmasına rağmen "canavar" bulunamadı. Yetkililer, timsah balığının göle giden 100 metrelik boru hattında saklanma ihtimali olduğunu vurguladı. Boru hattında su ve kirli hava bulunuyor. Uzmanalr bu yüzden boru hattına girilmeden balığın yakalanması için plan yapıyor.
Arama çalışmaları devam etse de bazı sosyal medya kullanıcıları, bunun gerekli olup olmadığını tartışmaya başladı.
Su ekosistemleri uzmanı Gu da "Ekonomik açıdan elbette buna değmiyor. Timsah balığı gördüğümüz her gölü boşaltacak mıyız?" ifadelerini kullandı.
Independent Türkçe, Washington Post, Telegraph, South China Morning Post
Derleyen: Uğurcan Yıldız