Şampiyonlar Ligi'nde 1995-96'dan sonra bir ilk: 27 sezon sonra Türk takımı yer almayacak

Trabzonspor'un Şampiyonlar Ligi'nden elenmesi, Türk futbol tarihinde bir iz bıraktı. Bu sonuçla 1995-96'dan sonra ilk kez bir Türk takımının turnuvada olmayacağı kesinleşti. Türk takımlarının, Şampiyonlar Ligi karnesini Independent Türkçe derledi

Türk takımları, 1995-96'dan sonra ilk kez Şampiyonlar Ligi'nde temsil edilemeyecek / Fotoğraf: AA

Avrupa futbolunun kulüpler düzeyindeki en önemli organizasyonu UEFA Şampiyonlar Ligi, Türk futbolu adına kara bir tabloya sahne oldu.

Türk temsilcilerinin uluslararası arenadaki müsabakalarda son yıllarda üst üste aldığı başarısız sonuçlar, önce Türkiye'nin UEFA Ülkeler Sıralaması'ndaki yerini sonra da kulüp temsiliyetini tehlikeye soktu.

Bu sezon şampiyon olduğu halde direkt gruplara kalamayan Trabzonspor, Danimarka temsilcisi Kopenhag ile karşılaştığı play-off turunu geçemeyerek tarihi bir başarısızlığa imza attı.

1992'den beri bugünkü adıyla oynanan Şampiyonlar Ligi'nde Türk takımlarının bir kez daha katılmamasına neden olan gecede 27 yıl önceki kötü rekor tekrar etti.

 

 

Bordo-mavililerin Devler Ligi'ne vedasıyla 1995-96 sezonunda hiçbir Türk ekibinin grup aşamasına kalamadığı organizasyonda bir kez daha Türk temsilcisi yer almayacak.

Bu sezona kadar UEFA Şampiyonlar Ligi'nde Galatasaray (16), Beşiktaş (8), Fenerbahçe (6), Bursaspor, Trabzonspor ve Medipol Başakşehir (1'er kez) mücadele ederek Türkiye'yi temsil etmişti.

6 Türk ekibi dönem dönem başarılı olsalar da bu başarılarını kalıcı hale getiremedi ve günümüzdeki tabloya ulaşıldı.

 

Galatasaray-AA.jpg
Galatasaray, gruplarda toplam 116 kez sahaya çıktı / Fotoğraf: AA

 

En çok Galatasaray Devler Ligi'nde boy gösterdi

Türk temsilcileri içinde Avrupa'da en çok mücadele eden ve başarılı olan takımlar ise Galatasaray, Beşiktaş ve Fenerbahçe olarak öne çıkıyor.

Turnuvaya toplamda 16 kez katılarak bu alanda zirvede yer alan Galatasaray, 116 karşılaşmaya çıktı.

Söz konusu müsabakalarda 28 galibiyet, 29 beraberlik alan sarı-kırmızılı ekip, 59 kez sahadan mağlup ayrıldı. 114 kez rakip fileleri sarsan Galatasaray, kalesinde 197 gol gördü.

Türkiye'nin uluslararası arenadaki en başarılı temsilcisi olan ve UEFA Kupası ile Süper Kupa'yı müzesinde bulunduran Galatasaray, Şampiyonlar Ligi'nde 2000-01, 2012-13 sezonlarında çeyrek final, 1993-94'te ise son 8 takımın yer aldığı grup aşamasına kalmayı başararak taraftarlarına tarihi anlar yaşattı.

 

Beşiktaş-AA.jpg
Geçen sezon Devler Ligi'ne katılan Beşiktaş, taraftarlarını hayal kırıklığına uğrattı / Fotoğraf: AA

 

Beşiktaş hem namağlup gruptan çıktı hem de 6'da 0 yaptı

Şampiyonlar Ligi'ne Galatasaray'ın ardından en çok katılım gösteren ekip Beşiktaş oldu.

8 kez Devler Ligi'nde boy gösteren ve 44 kez sahaya inen siyah-beyazlıların bu alandaki en büyük başarısı ise 2017-18 sezonunda yaşandı.

Monaco, Leipzig ve Porto'nun olduğu grupta 14 puan toplayan Beşiktaş, namağlup lider olarak gruptan çıktı. 

Siyah-beyazlı ekip Devler Ligi arenasında en kötü performansını ise geçen sezon Sergen Yalçın yönetiminde gösterdi.

Borussia Dortmund, Ajax ve Sportin Braga'nın olduğu grupta çıktığı 6 maçı da kaybederek turnuvadan puansız ayrılan İstanbul temsilcisi, attığı 3 gole karşılık kalesinde 19 gol gördü.

 

Fenerbahçe-AA.jpg
Dinamo Kiev'e elenen Fenerbahçe, hasretini 14 yıla çıkardı / Fotoğraf: AA

 

Çeyrek final gören Fenerbahçe, Devler Ligi hasretini 14 yıla çıkardı

Turnuvada en son 2008-09 sezonunda yer alan Fenerbahçe, bu arenaya bu sezon da katılamadı ve hasretini 14 yıla çıkardı.

6 kez katıldığı Devler Ligi sahnesinde 40 maç oynayan sarı-lacivertliler, 11 galibiyet, 6 beraberlik ve 23 yenilgi yaşadı.

2001-02 sezonunda Mustafa Denizli yönetiminde 6'da 0 yaparak turnuvadan puansız elenen sarı-lacivertliler, 2007-08'de ise çeyrek finale yükselerek önemli bir başarıya imza attı.

 

İBFK-PSG-Irkçılık-AA.jpg
Başakşehir'in PSG ile oynadığı maçta hakemin Webo'ya ırkçı söylemleri, oldukça tartışılmıştı / Fotoğraf: AA

 

Bursaspor, Başakşehir ve Trabzonspor 1'er kez Devler Ligi'ne gitti

"Üç Büyükler" olarak adlandırılan Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray'ın yanı sıra Süper Lig'den Şampiyonlar Ligi'ne katılan 3 takım daha bulunuyor.

2011-12 sezonunda Fenerbahçe'nin cezası nedeniyle TFF tarafından Devler Ligi'ne gönderilen Trabzonspor, oynadığı 6 maçta 1 galibiyet, 4 beraberlik ve 1 yenilgi yaşadı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Rakiplerine 3 gol atan bordo-maviler kalesini 5 gole kapatamadı. 

Bursaspor 2010-11 sezonunda katıldığı arenada çıktığı 6 maçtan 1 beraberlik ve 5 yenilgiyle ayrıldı. 

Rakip filelere 2 gol gönderen yeşil-beyazlı ekip kalesinde 16 gole engel olamadı.

2020-21 sezonunda Şampiyonlar Ligi gruplarında ilk kez mücadele etme hakkı kazanan Medipol Başakşehir'in bu serüveni grup aşamasıyla sınırlı kaldı.

Çıktığı 6 maçta 1 galibiyet alan İstanbul temsilcisi 5 kez sahadan yenik ayrıldı. Devler Ligi'ni 7 golle tamamlayan Başakşehir, 18 gol yiyerek turnuvaya veda etti.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU