Laboratuvarda sığır eti üreten SCiFi Foods firması, hücrelerin bir biyoreaktörde kendi kendine gelişmesine olanak tanıyan bir teknik geliştirerek, yapay et üretim maliyetini bin kat azalttı.
Firma araştırmacıları, gen düzenleme teknolojisi CRISPR’ı kullanarak sığır eti hücrelerini biyoreaktörün sağladığı yapay büyüme ortamına adapte olacak şekilde düzenledi.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Öte yandan yetkililer, hücrelerin sığırlardan alınan doğal hücrelerle neredeyse aynı olduğunu ve CRISPR müdahalesinin çok hafif olduğunu öne sürdü.
Şirketin kurucu ortağı ve CEO’su Joshua March, bu gelişmeyle aynı anda daha fazla hücre büyütebileceklerini ve şirketin verimini önemli ölçüde artırabileceklerini söyledi.
March, bu teknikle yapılacak ilk ürününün bitki bazlı malzemeler ve sığır hücreleri kullanılarak harmanlanmış bir burger olacağını belirtti.
Ayrıca firmaya göre bu, tüm yapay et endüstrisi için önemli bir gelişme. Yayımlanan açıklamada konuyla ilgili şu ifadeler yer aldı.
Laboratuvarda yetiştirilmiş etleri herkes için gerçeğe dönüştürme yolunda büyük bir adım atmaktan gurur duyuyoruz.
1 dolara yapay burger
Bazı uzmanlar, laboratuvarda üretilen etlerin, gelecekte hayvan çiftliklerinin yerini alabileceğini ve bunun çevresel açıdan daha sürdürülebilir olduğunu savunuyor.
Öte yandan, yapay et endüstrisinde son yıllarda büyük teknolojik atılımlar olsa da bu ürünlerin marketlerdeki raflarda yerini alması ve yaygın kullanılmaya başlaması için önce maliyetlerin düşürülmesi gerekiyor.
Düşük maliyetli et üretme hedefiyle yola çıkan SciFi Foods ise çok yeni bir firma. Eski adı Artemys Foods olan şirket, yaklaşık bir ay önce 22 milyon dolarlık finansman bulmuş ve ismini değiştirmişti.
Kaliforniya merkezli şirket, ilk olarak bir pilot üretim tesisi açmayı ve burada etleri 10 dolardan az bir maliyetle üretmeyi planlıyor.
Şirketin nihai amacı ise büyük ölçekli üretime geçerek 1 dolarlık etleri piyasaya sürmek.
Independent Türkçe, Vegonomist, Fooddive
Derleyen: Çağla Üren