Vergi uzmanı Ozan Bingöl: Yeniden değerleme oranında tarihi rekor geliyor

“Önlem alınmazsa vergi ve cezalar can yakacak”

Fotoğraf: AA

Vergi uzmanı Ozan Bingöl, ekim ayında hesaplanacak olan yeniden değerleme oranında “tarihe rekora doğru gidildiğini” yazdı. Bingöl, “Önlem alınmazsa vergi ve cezalar can yakacak” yorumunu yaptı.

Bingöl, kişisel blogunda kaleme aldığı köşe yazısında “yeniden değerleme oranı”nı şöyle anlattı:

Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın ekim ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre Yurtiçi Üretici Fiyatları Genel Endeksi’nde (Yİ-ÜFE) meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran, Ekim ayı enflasyon rakamı da belli olduğunda hesaplanabilir hale gelmektedir.

“Önümüzdeki üç ayda enflasyon 0 bile olsa 2023 vergi ve ceza artışlarına esas teşkil edecek 2022 yılı yeniden değerleme oranı yüzde 117,33 olacaktır” bilgisini paylaşan Bingöl, şunları yazdı:

En kötü senaryoda ise yeniden değerleme oranı yüzde 124,17 olmaktadır. Dolayısıyla önümüzde yüzde 114,71 ila yüzde 124,17 arasında çok yüksek oranda yeniden değerleme rakamları söz konusu olacaktır.

Yeniden değerleme oranının pek çok vergi ve ceza tutarını etkilemekte olduğunu belirten Bingöl, şu ifadeleri kullandı:

Bu vergi ve cezaların bir kısmında Cumhurbaşkanının geniş yetkileri bulunmasına karşın, bir kısmındaki yetkiler sınırlıdır. Bazı cezalarda ise Cumhurbaşkanının yetkisi yoktur.

Vergi ve vergi ile ilgili cezalarda Cumhurbaşkanına genelde geniş yetkiler verilmiştir. Maktu vergi tutarları konusunda örneğin Motorlu Taşıtlar Vergisi, Damga Vergisi, Harçlar, Emlak Vergisi, Çevre Temizlik Vergisi gibi alanlarda Cumhurbaşkanının geniş yetkileri vardır. Bu yetkiler kullanıldığı takdirde yüksek orandaki 2022 yılı yeniden değerleme oranı nedeniyle 2023 yılı vergi ve vergi kanunlarında yer alan cezaların artış oranı düşürülebilir.

Ancak, araç muayene ücretleri, trafik para cezaları ve daha pek çok idari para cezasında Cumhurbaşkanına verilmiş artırma veya eksiltme yetkisi yoktur. Bu nedenle, araç muayene ücreti ve para cezalarında muazzam artışlar söz konusu olacaktır. Bunu önlemenin tek yolu, konuya ilişkin olarak yaşanan olağanüstü ekonomik durumu dikkate alan bir kanuni düzenleme yapılmasıdır.

Yazının tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

 

Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU