Ahmet Şık'tan "Sezgin Baran Korkmaz" iddialarına yanıt: Temaslarımın hiçbiri gazetecilik faaliyetini aşmadı

Ahmet Şık açıklamasında "Korkmaz’la yalısında bir kez yüz yüze, kendisiyle ilgili yazıyı kaleme aldığım sırada ve hakkında soruşturma başlatıldığı dönemde ve yurt dışına kaçtıktan sonra telefonla iletişimimiz oldu" ifadelerini kullandı

Fotoğraf: Sosyal medya

Nitelikli dolandırıcılıktan hüküm giyen, Türkiye'den kaçtıktan sonra Avusturya tarafından sorgulanmak üzere ABD'ye gönderilen Sezgin Baran Korkmaz ile ilişkisi olduğu iddia edilenlerin listesine yer alan Ahmet Şık konuya ilişkin bir açıklama yaptı.

Açıklamasında Sezgin Baran Korkmaz ile temasının sadece gazetecilik faaliyetleri ile ilgili olduğunu belirten Şık "Korkmaz’la yalısında bir kez yüz yüze, kendisiyle ilgili yazıyı kaleme aldığım sırada ve hakkında soruşturma başlatıldığı dönemde ve yurt dışına kaçtıktan sonra telefonla iletişimimiz oldu" ifadelerini kullandı.

Korkmaz'ın kendisine "ihtiyacı olan öğrenci varsa burs verebileceğini" söylediğini aktaran Şık, Korkmaz'a şu yanıtı verdiğini kaydetti:

Ben ve arkadaşlarım bildiğimiz öğrencilere zaten burs veriyoruz. İlla yardım etmek niyetinde isen yoksullukla mücadele eden, iktidar yanlısı olmayan bir takım kuruluşlara market alışveriş çeki alıp hibe edebilirsin

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Şık'ın açıklamasının tamamı şöyle:

Memlekette çoğunluk, sosyal medya çukurundan yayılan zehirle, kendi inanmak istediğine inanıyor ve duymak/okumak istediklerini söyleyen/yazanların peşinden gitmekte tereddüt etmiyor. O yüzden sözüm “karşı taraf”a değil, sadece bizim tarafa.

Müsterih olun, 30 Haziran 2021’de, şimdikine benzer suçlamaları yönelten birine yazdığım yanıtta (https://www.twitlonger.com/show/n_1sro9bd) olduğu gibi Sezgin Baran Korkmaz’la temasım sadece gazetecilik nedeniyledir ki bunun ürününü 11 Ocak 2021’de yayınladım.
Meraklısı (https://t24.com.tr/yazarlar/ahmet-sik/a-dan-z-ye-sezgin-baran-korkmaz-olayi,29414) tekrar okuyabilir ve bu listenin tamamını o bilgiler ışığında yorumlayabilir.

Listedeki kişiler Korkmaz’la ilişkilerini yazabilirler, bilgi notu olarak yazılanları yanıtlamak isteyebilirler ya da hiçbir ilişkileri olmadığını açıklayabilirler. Bunu göreceğiz. Benim yönümden, listede adımın niçin olduğunu, o listeye adımın hangi niyetle konduğunu bilmeme şu anda imkan yok. Ama Korkmaz’la olan “ilişkimi” tekrar açıklamayı kamusal bir zorunluluk olarak görüyorum. “Tekrar” dememin nedeni bu konuda daha önce yöneltilen ve benzer ithamları içeren bir suçlama yazısına yanıt vermem nedeniyledir.

Linkini eklediğim yazıda da dediğim gibi Korkmaz’la yalısında bir kez yüz yüze, kendisiyle ilgili yazıyı kaleme aldığım sırada ve hakkında soruşturma başlatıldığı dönemde ve yurt dışına kaçtıktan sonra telefonla iletişimimiz oldu.

Kendisiyle görüşmemizde, çevremde ihtiyacı olan öğrenci varsa burs verebileceğini söylemesi üzerine, “Ben ve arkadaşlarım bildiğimiz öğrencilere zaten burs veriyoruz. İlla yardım etmek niyetinde isen yoksullukla mücadele eden, iktidar yanlısı olmayan bir takım kuruluşlara market alışveriş çeki alıp hibe edebilirsin” karşılığını verdim.

Yani Korkmaz ile temaslarımın hiçbiri gazetecilik faaliyetini aşmadı. Aksi de olamaz. Şimdi, birlerinin aklanmasını sağlarken kirli ilişkilere bulaşmamışlar için itibar suikastına dönüşecek bu listede adımın geçmesinden yola çıkarak “haklı çıkmanın zafer hissini” yaşama telaşına düşenlere ve kendi ahlaksızlıklarını bir başkasının haysiyeti üzerinden aklamaya çalışıp pusuda bekleyen çakallara diyeceğim o ki buradan bana çamur bulaşmaz size de ekmek çıkmaz.

SBK Holding'ten açıklama

Öte yandan SBK Holding'ten de konuya ilişkin açıklama geldi. "Gündeme Getirilen Kurgu Listelere Cevabımızdır" başlığıyla Twitter hesabından yapılan paylaşımda "Gerçeklikten tamamen kopuk, hayal ürünü, film senaryosunu aratmayacak bu iddialar sadece gerçek dışı olmayıp aynı zamanda düşündürücüdür. Zira bu iddiaları ortaya atan ve Twitter'da yazan 'medya mensubu' Gerçek Gündem isimli platformda yine Sayın Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili yazdığı bir yazının gerçek dışı olduğunun ortaya çıkması nedeniyle bu kurumdan ayrılmak zorunda kalmış ve bu durumu yazdığı son yazısı ile kabul etmiştir" denildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

Sayın Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iadesinin gerçekleşmesinden sonra özellikle yurtiçinde kendisi hakkında sosyal medya üzerinden bazı iddialar "oluşturulmaya" başlandı. Bu iddialara ilişkin kamuoyunu aydınlatma zorluluğu olduğundan açıklama yapmamız gerektiğine karar verdik. 

Şöyle ki; Ülkemizde de Dünyada da iş dünyasının medya kuruluşları ve çalışanları ile iş ilişkisi içinde olduğu bir vakadır. Reklam verenler, siyasi partiler, iş adamları, sanatçılar, sporcular, sportif mücadele veren takımlar, dernekler, kamu kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, halkla İlişkiler mesleğinin sunduğu hizmetlerden geniş kitleler ile iletişim kurmak üzere yararlanmaktadır. Medya, Halkla İlişkiler ya da bilinen adıyla PR faaliyeti yasal ve demokratik açık toplumların en önemli unsurudur. Bu bakış açısı ile PR diye adlandırılan profesyonel hizmeti kullanıyor olmaktan dolayı suçlama oluşturmak ya da en hafif tabirle itibar suikastına girişmek bu büyük dünyanın paydaşlarını töhmet altına bırakır. Bizzat medya mensuplarının böyle bir sürecin kurgulayıcısı olmaları kendilerinin de mensubu olduğu mesleklerine büyük bir haksızlıktır. 

Sayın Sezgin Baran Korkmaz'ın kendisini savunabilecek durumda olmaması, iddialara karşılık verebilecek koşullarda bulunmaması, ABD'ye iadesi sebebiyle son birkaç haftadır ailesi ve avukatları ile dahi düzenli iletişiminin başlamamış olmasından ve gündemden haberdar olmamasından kaynaklı olarak kendisi hakkındaki iddialara yanıt vermemiz gerekli olmuştur. 

Sayın Sezgin Baran Korkmaz'ın, medya mensupları ve çeşitli kamu görevlileri ile uygun olmayan ilişkilerine dair bazı "listeler" dolaştırılmakta ve bu listeler üzerinden spekülasyonlar yapılmaktadır. Değerli basın mensupları ve kamuoyu ile paylaşmak isteriz ki bu iddiaların tamamı manipülasyon amaçlı, gerçek ile bağı olmayan ve çeşitli kesimlerin birbiri ile olan husûmetlerinin Sayın Sezgin Baran Korkmaz üzerinden manipülatif bir şekilde sürdürülmesinden ibarettir. 

Gerçeklikten tamamen kopuk, hayal ürünü, film senaryosunu aratmayacak bu iddialar sadece gerçek dışı olmayıp aynı zamanda düşündürücüdür. Zira bu iddiaları ortaya atan ve Twitter'da yazan 'medya mensubu' Gerçek Gündem isimli platformda yine Sayın Sezgin Baran Korkmaz ile ilgili yazdığı bir yazının gerçek dışı olduğunun ortaya çıkması nedeniyle bu kurumdan ayrılmak zorunda kalmış ve bu durumu yazdığı son yazısı ile kabul etmiştir.  (http://www.gercekgundem.com/yazarlarkengiz-erdinc/3820/ozur-ve-veda?utm_source=share-whatsapp) 

Bütün manipülatif sürecin bu iddialara karşılık veremeyecek durumda olmasından dolayı hem Sayın Korkmaz hem de bir kısım medya mensubuna karşı itibar suiskastı oluşturmak amaçlı çabalar olduğu ortadadır. 
Diğer yandan Sayın Sezgin Baran Korkmaz'ın çeşitli köşe yazarlarının veya sosyal medya aktörlerinin iddia ettiği gibi kamuoyunu veya ülkemizin gündemini meşgul edebilecek bir bilgisi yoktur. Var olduğu iddia edilen bu bilgilerin yine hayal ürünü bir şekilde Sayın Korkmaz tarafından tasnif edildiği ve başkaca kişilere teslim edildiğine ilişkin haberler, yazılar, görüşler ve açıklamalar spekülasyon ve hayal ürününden ibarettir. Gerçekle ve olguyla hiçbir ilişkisi yoktur. 

Ne tesadüftür ki bu iddialar kendisinin ülkemizde ya da yurtdışında olduğu dönemde gündeme getirilememiş ancak Avusturya'da tutuklanması ve şu anda olduğu gibi ABD'de cezaevinde olduğu ve iddialara karşılık veremeyeceği bir durumdayken gündeme getirilmiştir. 

Sayın Sezgin Baran Korkmaz ABD'deki yargılamasının bir an önce tamamlanmasını ve ülkesine dönmeyi istemektedir. Kendisinin tüm aile üyeleri ve tüm varlığı ülkemizdedir. Kendisi; ülkesini, vatanını seven, bir an önce ülkesine dönüp maddi gerçeğin ortaya çıkması için ülkesinde yargılanmak isteyen bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır. Bu kamuoyunu yanıltma amaçlı kurgu ve gerçek dışı haberleri oluşturan ve dağıtanlar ile ilgili olarak tüm yasal haklarımızı kullanacağız. 

Ne olmuştu?

Sosyal medyada "SBK Gerçekleri" adıyla yer alan br hesapta Sezgin Baran Korkmaz ile ilişkisi olduğu iddia edilen isimlerin yer aldığı bir liste paylaşılmıştı. Listede Ahmet Şık'ın yanı sırakamuoyunun tanıdğı birçok isim yer alıyor

 

 

 

 

Independent Türkçe
 

DAHA FAZLA HABER OKU