Sözcü yazarı Deniz Zeyrek, iktidarın ekonomiyi “eylüle kadar uyutup, ekim ayında yeni bir düzenleme ile canlandıracağı” iddiasını köşesine taşıdı.
Zeyrek, bugünkü köşe yazısında konut sektöründen ismini vermediği bir kaynağı ile yaptığı sohbeti aktardı.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
Zeyrek’in yazısının ilgili kısmı şöyle:
Sektörü iyi bilen biriyle sohbet ederken ilginç detaylar anlattı. Örneğin konut kredisi vermeyip, konut yapan bir şirkete bu yatırımı için kredi vermek ilginç bir paradoks oluşturmuş. Zira satılamayacak konutlar için müteahhide kredi vermek ciddi bir risk yaratabilir. Peki geçmişte krediyle büyüme yolunu seçen iktidar bugünlerde neden bunu yapıyor. Sohbet ettiğim kişi, “Sanırım ekonomiyi Eylül'e kadar uyutmaya çalışıyorlar” dedi. Haliyle “Peki ya sonra” dedim. “Sonrasında Ekim'den sonra bir düzelme hedefleniyor” karşılığını verdi. Bu konuda umutvar olup olmadığını sorunca da “umutluyum” dedi. Eylül'de piyasaya ciddi bir kaynak girişi olmadan bu yapılabilir mi emin değilim. Belki de iktidar o tarihlerde sisteme dahil edeceği bir kaynak bulmuştur.
“Peki o kaynak gerçekten ihtimal dahilindeyse neden şimdi devreye sokulmuyor?” diye soran Zeyrek, yazısının devamında şu yorumu yaptı:
İşte o noktada “siyasi konjonktürle ilgili bir durum olabilir” diye düşünüyorum. Ekim'de başlayacak iyileşme, Ocak'ta maaş zamları, alım gücünün artırılması, kurun baskılanması gibi adımlarla Haziran seçimleri öncesinde görece daha iyi bir ekonomik tablo yaratılmak isteniyor olabilir. Ancak hastanelerden bildiğimiz bir durum var. Bazen hastalar bir süre uyutulduktan sonra uyandırıldığında iyileşebilirken, bazı hastalar ise kötüleşebiliyorlar. Ekonomimizin karşısında iki seçeneğin de geçerli olabileceğini unutmamak gerek. Ekonomimizin siyasal konjonktüre göre atılacak palyatif adımlara değil, yapısal reformlara ihtiyacı var. Biraz onlara kafa yormak gerek.
Sözcü, Independent Türkçe