Belediyeler de EYT'yi bekliyor: Kadrolu olmayıp emeklilik hakkı kazananları ayrılmaya teşvik edip yeni istihdam yaratmayı planlıyorlar

EYT'yi sadece kişiler değil, belediyeler de şişkin kadrolarını eritmek için heyecanla bekliyor. EYT Federasyonu Başkanı Boran, kamuda düzenleme yapılsa dahi emekli olmayacakların sayısının olacaklardan fazla olacağını söyledi

EYT düzenlemesinin çıkması halinde boşalacak kadroların yeni istihdama imkan vereceği iddia ediliyor / Fotoğraf: AA

Milyonlarca insan emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) ile ilgili yapılacak düzenlemeyi bekliyor.

"Çıkar mı çıkmaz mı?" derken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in "Bakanlık bünyesinde çalışma grubu oluşturduk. En uygun formülü bulacağız. Düzenleme en geç ocak ayında Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulacak" açıklaması en azından EYT sorununda bir çözüme gidileceğine dair umutları güçlendirdi.

Şimdi nasıl bir düzenlemenin yapılacağı ve bunun EYT'lileri tatmin edip etmeyeceği hususu merak konusu.

Düzenlemenin kaç kişiyi etkileyeceği tartışma konusu olsa da ortalama 5 milyon 200 bin kişiyi kapsayacağı ifade ediliyor.

Yasal düzenleme hayata geçirilse bile bu kişilerin hepsinin aynı anda emekli olmasının mümkün olmayacak

Belediyeler de EYT'den umutlu

Ancak tahmin edilenin tersine EYT'yi sadece insanlar beklemiyor.

Bazı kamu kurumlarının düzenlemeyi heyecanla beklediği iddia edilmekte.

Bu kurumların başında ise belediyeler geliyor. Çünkü Türkiye'de belediyeler önemli bir iş kapısı olarak görülüyor.

Fakat belediye kadroları pek çok yerde şişkin durumda. Bu nedenle gelen iş taleplerine genellikle olumlu cevap verilemiyor.

Independent Türkçe'ye konuşan ancak İstanbul'daki büyük bir ilçenin belediyesinde başkan yardımcısı olarak çalıştığından adını vermek istemeyen bir yetkili, belediyelerde EYT düzenlemesinin neden beklendiğini şöyle anlattı:

Belediyemizde çalışanların üçte biri kadrolu yani memur statüsünde. Yaş hadleri dolsa bile 65 yaşına kadar çalışma hakları var. Geri kalan sözleşmeli. Ancak belediyelerde sözleşmeli dahi olsa işten çıkarma olayları çok tepki aldığından pek başvurulan bir yöntem değil. Bu nedenle kadrolar şişkin olduğu gibi yeni ve genç kadroları istihdam etmek de kolay olmuyor. Örneğin bizim belediyede EYT çıkması halinde emekli olabilecek en az 200 sözleşmeli personel var. Düzenlemenin hayata geçmesi halinde emekli olanların en azından bir kısmının haklarını vererek işten çıkışlarını sağlayarak onların yerine yeni insanlar istihdam etme şansı olacak.  Her belediyede en az bizim kadar EYT'den faydalanacak insan vardır. Sonuç olarak belediyelerde biraz alan açılacak. Bu açıdan belediyeler gençler açısından yeni bir istihdam kaynağı olacak.

 

tülayaydoğan1.jpg
Tülay Aydoğan / Fotoğraf: Independent Türkçe

 

"EYT çıkarılmasının bir nedeni de yeni istihdam yaratması için olacak"

Konuyla ilgili görüşünü aldığımız sosyal güvenlik uzmanı Tülay Aydoğan da çıkması beklenen EYT düzenlemesinin kapsamının şu an nasıl olacağının bilinmediğini hatırlattı.

Aydoğan, buna karşın çıkması halinde özellikle belediyelerde yeni iş imkanları yaratmasına katkısının olacağını kendisinin de düşündüğünü kaydederek, "EYT'yi çıkarmalarının bir nedeni de yeni istihdam yaratılması için olacak" dedi.

 

gönülboran.jpg
Gönül Boran Özüpak / Fotoğraf: Twitter

 

"EYT'lilere insanca yaşayabilecekleri maaş verilmesi gençlere yeni iş imkanları yaratacak"

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Federasyonu Başkanı Gönül Boran Özüpak da EYT'nin çıkmasının yeni istihdam yaratılmasına katkı sağlayacağı görüşünde.

Yıllardan beri EYT'nin çıkması ve EYT'lilere insanca yaşayabilecekleri bir maaş verilmesi halinde bunun gençler için yeni iş imkanları doğması için fırsat olacağını savunduklarını belirten Boran, pek çok insanın emekli olamadığı için sistem içinde kalmaya devam ettiğine dikkat çekti. 

 

kamuçalışanları.jpg
Boran, kamuda çalışan EYT'lilerin çoğunun hak kazansa bile emekli olmayabileceğini söyledi / Fotoğraf: Sabah

 

"Kamuda çalışan EYT'lilerin çoğu geçinememe kaygısından emekli olmaz"

Ancak buna karşın Boran'ın önemli bir hatırlatması var. Kamu kurumlarında çalışanların da EYT'yi beklediklerini söyleyen Boran, "Ancak EYT çıksa bile kamuda emekli olmayacakların sayısı olacaklardan çok daha fazla olacaktır" ifadelerini kullandı.

Kamuda kadrolu çalışanların sözleşmelilerden farklı olarak 65 yaşına kadar çalışma hakkı olduğunu vurgulayan Boran, "Şayet bir zorunluluk getirmedikleri sürece çok kişi emekli olmayacaktır. Çünkü emekli olmaları halinde alacakları maaş düşeceğinden geçinememe kaygısından birçoğu çalışmayı tercih edecektir. Ama bunun yanında durumları iyi olup emekli olarak hayallerinin peşinden gitmek isteyecek insanlar da olacaktır. Bu nedenle EYT düzenlemesi istihdama da katkı sağlayacaktır" diye konuştu. 

Özel şirketler, EYT'li çalışanlarını emekli olmaları için teşvik edebilir

Boran, buna karşın EYT düzenlemesinin çıkmasının ardından kadro yenilemek isteyen özel şirketlerin emeklilik hakkı kazanan personelini ek ikramiye ile emekli olmaya teşvik edebileceğini kaydetti.

 

 

eytli2.jpg
EYT, 23 yıllık bir sorun / Fotoğraf: Twitter

 

EYT nedir?

8 Eylül 1999'de kabul edilen 4447 sayılı yasa ile işsizlik fonu düzenlemesi devreye girdi.

Bununla birlikte emeklilik yaşı kademeli olarak uzatıldı. Düzenlemeyle kabul edilen yasadan önceki yıllarda sigortalı olup iş yaşamına başlayan yüzbinlerce insanın emekli olabilecekleri tarih daha ileri bir zaman atıldı.

Emeklilik hakları ileri tarihlere kayan binlerce insan zamanla örgütlenerek seslerini duyurmaya çalıştı.

 

© The Independentturkish

DAHA FAZLA HABER OKU