Barış Yarkadaş: Abdullah Gül hakkında ilginç bir karar

"Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya devam etse ve bu dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önüne gelse yine aynı karar mı çıkardı?"

Fotoğraf: AA

Korkusuz yazarı Barış Yarkadaş, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e “hain” denmesiyle ilgili Yargıtay’dan çıkan beraat kararının başka bir davada emsal olarak gösterildiğini yazdı.

Yarkadaş, bugünkü köşe yazısında CHP’li bir milletvekiline “hain” diyerek hakaret eden kişi hakkında açılan davadan bahsetti:

Avukat Yiğit Acar, CHP’li bir milletvekiline Facebook’tan hakaret eden bir kişiyi şikayet etti ve cezalandırılmasını istedi. Sanık, CHP milletvekilinin ismini açıkça yazarak “Hain’’ ibaresini kullanmıştı. Acar’a göre, “Hain” sözcüğü doğrudan hakaretti ve sanığın cezalandırılması gerekiyordu. Ki; bu konuda onlarca karar vardı.

Ancak bu kez öyle olmadı… Avukat Yiğit Acar’ın CHP milletvekiline yönelik hakaret iddiası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun verdiği bir karar yüzünden ‘cezasızlık’la sonuçlandı. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, ‘emsal’ olarak 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkında verilen bir kararı gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gül hakkındaki kararın 2022 yılında verildiğine dikkati çeken Yarkadaş, şunları yazdı:

Sanık, dönemin Cumhurbaşkanı’nı Gül’ü kast ederek, “Abdullah Gül haininin yaptığı anlaşmalar… – AKP’lilere ithaf olunur” başlıklı bir yazı yayımlıyor. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, bu dosyayı inceledikten sonra bir gerekçe yazıyor. Gerekçenin sonunda ise şu hükmü kuruyor:

“(…) Bu bakımdan olayın gerçekleşme koşulları ile birlikte sanığın amacı da gözetildiğinde sanığın yapıldığı iddia olunan anlaşmalardan hareketle Cumhurbaşkanının şahsına değil eylemlerine ilişkin eleştiride bulunduğu Cumhurbaşkanına hakaret suçunun unsurları itibarıyla oluşmadığı kabul edilmelidir.”

Kısacası, Yargıtay Ceza Genel Kurulu, sanığın Gül’e ‘Hain’ demesinin “hakaret suçunu oluşturmadığı’’na karar veriyor.

Korkusuz yazarı, şu soruları sordu:

Abdullah Gül Cumhurbaşkanlığı koltuğunda oturmaya devam etse ve bu dosya Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun önüne gelse yine aynı karar mı çıkardı?

Yargıtay Ceza Genel Kurulu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a yönelik olarak benzer ifadeler kullanılsa yine aynı kararı mı verirdi?

 

Korkusuz, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU