Türkiye'de 2,5 ila 3 milyon arasında çocuk astım hastası.
Sanılanın aksine Kovid-19 virüsü hayatımıza girmeden evvel de çocuklarda sıklıkla astım hastalığına rastlanıyordu.
Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Göğüs Hastalıkları Bilim Dalından Prof. Dr. Bülent Karadağ, "Kovid olmadan önce de astım bizim polikliniklerimizin önemli bir hasta grubuydu çünkü Türkiye'deki çocuklarda yüzde 5-10 arasında görülüyor" dedi.
Bu çocukların tedavi edildiğini kaydeden Karadağ, "Ama zorluğu şu, ağır gibi görünmüyor ama sürekli tedavi gerektiren bir hastalık. Aile uyumu ve zaman ayırmak şart. Bu nedenle bizim çok zaman harcadığımız beraber karşılıklı güven teşkil ettiğimiz bir hasta grubu" şeklinde konuştu.
Çocuk Kovid hastalarının üçte birinde alerji görülmediğine dikkati çeken Karadağ, "Üçte ikisinde alerji ile astım var. Bu hastaların çoğu alerjen ile tetiklenmiyor. Bunların da yüzde 60'ı ev tozu akarı. Bu bilgilerle pandemi başladı. Hastalarımız panik oldu. Veriler zamanla kovidin korkulanının aksine şu anda hala bilemediğimiz bir nedenle çocukları çok az etkiledi" şeklinde bilgi verdi.
"Astım atakları yüzde 30 azaldı"
"Ev tozu akar alerjisi olan çocuklar sürekli bunlarla karşılaşmalarına rağmen atak geçirmediler" diyen Karadağ, "Aciller boş kaldı. Astım atakları yüzde 30 azaldı. Astımlılar hastalığı hafif geçirdiler. Okul ve enfeksiyon olmadı, maske kullanıldı. Diğer viral enfeksiyonların oranı çok azaldı. Türkiye'de astım sıklığı azaldı, kontrol edilmesi zor olan ağır hastalar bile normal astımlı seviyesine geldiler" diye konuştu.
Omicron varyantının çocukları etkilemeye başladığını kaydeden Karadağ, virüsün zayıflayarak aramızdan ayrıldığını söyledi.
Hayatın normale döndüğünde astım ataklarının tekrar görülmeye başlandığını dile getiren Karadağ, çocukların enfeksiyonlara maruz kalarak, bu sürecin geçeceğini belirtti.
"Astımlıların üçte biri alerjik değildir"
Astımlı çocuklara alerji testinin yapıldığını belirten Karadağ, şunları söyledi:
Bazı aileler çok üstünde duruyor. Alerji testi yapanlar var. Zaten astımlıların üçte biri alerjik değildir. O yüzden bu konuda bir farkındalık artmalı. Alerji olmasa da astım olabileceğini düşünün. Enfeksiyona maruz kalınca atak geçirebilir, yeter ki biz onu koruyalım.
"Niye benim çocuğum öksürüyor?"
Bu çocukların ailelerinde çok sık depresyon hali görüldüğünü söyleyen Karadağ, "Bütün annelerin derdi: 'Çocuğum için ne yaptım da çocuk sıkıştı?', 'Niye benim çocuğum öksürüyor?..' Siz eksik bir şey yapmadınız, normal çocuk gibi büyüteceksiniz. Korumayın özellikle, çok korumacı aileler de hata yapıyor. Bu kez de astımı atlatıyor, internet bağımlısı obez bir çocuk oluyor. Hareket ettirmemişiz, parka gitme denmiş" diye uyarıda bulundu.
"Çocuklar rahat rahat koşup oynasınlar"
Karadağ, çocuklara doğal davranmanın önemini vurgulayarak, ailelere şu önerilerde bulundu:
Çocuklar rahat rahat koşup oynasınlar. Onları kısıtlamayın. Onlarda şikayet çıkacak diye korkmayalım. Varsa çıksın. Özellikle astımlı hastalarda sporu teşvik ediyoruz. Eğer sizin çocuğunuz koştuğunda, oynadığında, okula gidip hasta olduğunda bir şikayetle karşılaşıyorsa, doktora başvurun.
© The Independentturkish