Pandemi öncesinde yaklaşık 7 milyar dolarlık büyüklüğe ve yıllık yaklaşık yüzde 7 büyüme oranına sahip olan güneş koruyucu ürünleri pazarında, kayıp bir yıl daha yaşanıyor. Önceki yazların aksine bol çeşit ve ürünün bulunduğu, kampanyalarla dikkat çeken güneş ürünleri stantları bu yıl ne marketlerde ne de eczanelerde görülüyor. Raflarda ürün çeşidi az, tüketiciler istedikleri ürünü bulamamaktan şikayetçi. Şikayetleri değerlendiren sektördeki firmalar ise neden olarak filtre tedarikini işaret etti.
fazla oku
Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)
DÜNYA’ya konuşan gerek ithalatçı gerekse üretici firmaların hepsi, "Güneş koruma ürünlerinde filtre sorunu yaşanıyor. Eskiden 12 haftada teslim edilen filtreler 20 haftada gelmedi. Hal böyle olunca üretim aksadı. Bu yazı kaçırmış olduk" sözleriyle yaşananları özetledi.
Filtrenin tedarikçisi ABD
Yurtdışında birçok markaya güneş kremleri üreten Rebul’un İş Geliştirme Müdürü Azra Bedir, “Bu sezon kaçtı” ifadesini kullandı. Sektörde özellikle filtreler bakımından mevzuat değişikliği olduğuna dikkat çeken Bedir, şöyle konuştu:
Geçen sene itibarıyla hayatımıza mineral filtre girdi. Öncesinde organik kimyasal filtreler kullanılıyordu. Ancak bunlarda yer alan iki madde insan ve çevre sağlığına zarar veriyor diye yasaklandı. Bunlardan biri avobenzon diğeri ise oksibenzon. Avrupa bu içerikleri yasakladı. İnsanda hormonal dengeden sorumlu olan endokrin sistemini etkilediği tespit edildi. Dolayısıyla mineral filtreler kullanılması gerekiyor. Mineral filtrelerin de hem fiyatları çok yüksek hem de herkes yüklenince tedarik süreleri uzadı. Bu filtrelerin temin edildiği ana yer Amerika. Fransa’da da var ama en büyük Amerika
Üretim yüzde 50 azaldı
NAOS Türkiye Genel Müdürü Bayram Kaymak da güneş kremlerindeki filtre tedariki sorununun tüm ülkeleri etkilediğinin altını çizdi.
Güneş koruyucularda stok problemi yaşandığını belirten Kaymak, sektörün kötü bir yaz geçirdiğini söyledi. Kaymak, sorunun üretime yansıdığının vurgulayarak, "Bu yaz üretim kısıtlı kaldı. Ortalama yüzde 50 düşüş var. Oysa güneş koruyucular her yıl fazla fazla üretilirdi. Türkiye yıllık 5 milyon kutu güneş kremi pazarına sahip. Pazarın ihtiyacını yüzde 30’lara varan oranlarda karşılayamayanlar bile var. Halen hammadde tedarikinde güncellemeler geliyor ama artık sezon bitti" dedi.
Haberin tamamı için
Dünya