CHP'den Binali Yıldırım'ın cumhurbaşkanlığı helikopterini kullanmasına tepki: Nasıl ve hangi hakla?

CHP Sözcüsü Öztrak, "Biz uçak ve helikopter paralarını kendimiz verip kiralıyoruz da AK Parti Genel Başkanvekili, Cumhurbaşkanlığının helikopterine bedavadan nasıl kuruluyor?" dedi

CHP Sözcüsü Faik Öztrak, CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) devam ederken, CHP Genel Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Öztrak, enflasyon dolayısıyla asgari ücretli, memur ve emekliye yapılan zamları değerlendirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"Enflasyon 4 ayda neredeyse ikiye katlandı"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'Bundan böyle, enflasyonun daha yukarı çıkması mümkün değil, ağustos ayı kırılma noktasıdır, artık biz düşük enflasyona inşallah geçeceğiz' açıklamasın ıhatırlatan Öztrak, "Erdoğan bu sözleri sarfettiğinde, ülkemizde enflasyon yüzde 19'du. Beş ayda, geçtiğimiz yıl sonunda yüzde 36 oldu. Düşecek dediği enflasyon sadece dört ayda neredeyse ikiye katlandı. Bunlar da tabi, TÜİK 'in makyajlı verileriyle" diye konuştu.

"Bu yaptıkları zam deği zulüm"

TÜİK'in açıkladığı haziran ayı enflasyonunun 'makyajlı haliyle' yüzde 79'u bulduğunu, ENAG'a göre ise yüzde 176 olduğunu söyleyen CHP Sözcüsü, "Erdoğan'ın millete vaatleri birer birer yok olurken Nebati Bakan'ı, geçtiğimiz aralık ayında altı aylık bir uykuya daldı. Anlaşılıyor ki Nebati Bakan'ın niyeti, yata yata Bakanlığı bitirmek. Murathan Mungan'ın dediği gibi, ‘Bu ülkede her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız.' Bu işi beceremediniz, kabul edin" dedi.

Asgari ücrete yapılan zammın yüzde 30 değil net yüzde 29,3 olduğunu ifade eden Öztrak, bu oranın da ilk altı aydaki enflasyonun 13 puan altında olduğunu belirterek, "Bu yaptıkları zam değil, zulümdür. Zamlı asgari ücret şu haliyle mevcut açlık sınırının 891 lira altında. Ve önümüzde koskoca bir altı ay daha var. Sevgili Peygamberimiz ne buyuruyor? ‘İşçinin ücretini alın teri kurumadan ödeyiniz.' Bunlar bıraktık alın teri kurumadan işçinin hakkını vermeyi TÜİK'in makyajlı enflasyonuyla işçinin alın terini gasp ediyorlar. İşte bu kul hakkı yemenin daniskasıdır" diye konuştu.

"Aradaki iki kat fark yedikleri kul hakkıdır"

TÜİK ve ENAG'ın enflasyon rakamalrı arasında iki kat fark olduğunu belirten Faik Öztrak,  "İşte aradaki bu iki kat fark, TÜİK aracılığı ile yedikleri kul hakkıdır. Biz bu fark nereden kaynaklanıyor diye sorarken, TÜİK madde sepetini açıklamaktan vazgeçti. Veri saklamaya başladı. Delil karartıyor" dedi.

"Nasıl oluyor da Cumhurbaşkanlığı helikopterine biniyor?"

AK Parti Genel Başkanvekili Binali Yıldırım'ın Bursa'da düzenlenen programa Cumhurbaşkanlığı'na ait helikopterle gitmesine tepki gösteren CHP Sözcüsü Öztrak, şöyle konuştu:

Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığında görevli bir kişi mi? Hayır. AK Parti'nin Genel Başkanvekili, nasıl oluyor da kendisi, Cumhurbaşkanlığı helikopterine biniyor. Binali Yıldırım bu helikopteri, nasıl ve hangi hakla kullanabiliyor? Onların partisi de bizim gibi Hazine yardımı almıyor mu? Alıyor. Biz uçak ve helikopter paralarını kendimiz verip kiralıyoruz da AK Parti Genel Başkanvekili, Cumhurbaşkanlığının helikopterine bedavadan nasıl kuruluyor? Adalet bunun neresinde?

"Merkez Bankası Ankara'ya dönecek"

Hükümetin, Merkez Bankası'nın İstanbul'a taşınması işlemlerine hız verdiğini ve Merkez Bankası'nın liyakatli, tecrübeli personelini emekli etmek veya kurumdan uzaklaştırmak için mobbingin her türlüsünü yaptığını savunan Öztrak, "Buradan bir kez daha uyarıyoruz. Merkez Bankası Kanunu son derece açıktır. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın merkezi Ankara'dadır. İş başına geldiğimizde, Merkez Bankası Ankara'ya dönecek. Nokta… Kanunsuz taşınma işlemi nedeniyle oluşan kamu zararı, ilgililerine rücu edilecek. Nokta… Daha önce uyardık, bir kez daha uyarmış olalım. Sonra kimse çıkıp, ağlayıp, sızlamasın" şeklinde konuştu.

Öztrak, altı parti olarak; yüksek enflasyon ve işsizliği bitirmeye ve hiçbir çalışanı açlık sınırının altında bir asgari ücrete mahkûm etmemeye kararlı olduklarını sözlerine ekledi.

Öztrak, açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

"Erdoğan vermiş olduğu sözleri unutabilir ama biz takipçisiyiz"

İsveç ve Finlandiya ile imzalanan mutabakat metni ile ilgili soruya Öztrak, "Biz NATO'nun genişlemesinden yanayız. Ama mevcut müttefiklerinizden de Türkiye'deki terörle mücadele hassasiyetine saygı göstermelerini bekliyoruz. Bu süreçte, Erdoğan vermiş olduğu sözleri unutabilir ama biz verilen sözlerin takipçisi olacağız" yanıtını verdi.

Menderes Belediyesi'ndeki yolsuzluk iddialarının sorulması üzerine Öztrak, "Bahsedilen soruşturma ve iddialar, AK Partili önceki dönem belediye başkanı zamanında başlayan araç ve temizlik ihaleleri ile ilgili bir soruşturma. Bizim belediyelerimiz düzgün çalışır, verilmeyecek hesabımız da yoktur" dedi.

HDP kongresine açılan soruşturma: Başsavcılığın görevinin gereğidir

HDP kongresi ile ilgili açılan soruşturmanın sorulması üzerine Öztrak, "Teröre ve terörün her türlüsüne karşı olduğumuzu defalarca ifade ettik. İkinci Yüzyıla Çağrı Beyannamemizde de toplumsal barışın kalıcı hale getirilmesi için tüm terör örgütleri ve yer altı suç örgütleri ile mücadeleyi ödün vermeksizin sürdüreceğimizi taahhüt ettik. Terör örgütü elebaşının övülmesi konusunda başsavcılığın soruşturma açması görevinin gereğidir" dedi.

"Bu soruları onlara yöneltin"

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ın Abdullah Öcalan'ın tecridinin kaldırılması konusunda çağrıda bulunması ve Millet İttifakı'na ortak aday mesajı vermesine ilişkin soru üzerine Öztrak, "Biz hiçbir zaman Beka Vadisi'nde terör elebaşıyla görüşüp çiçek teatisinde bulunanlardan olmadık, mektubunu devlet televizyonunda okutanlardan olmadık. Cumhur İttifakı'nın bu konularda müktesebatı çok zengindir. Bu soruları onlara yöneltin" dedi.

 

ANKA, Independent Türkçe

DAHA FAZLA HABER OKU